04 april 2008

Dags att plocka lössen ur pälsen

Jag är pressklippsentusiast. Jag läser pressklipp på nätet från Ljusdals-Posten, Nerikes Allehanda, Värmlands Folkblad, Söderhamns-Kuriren m fl. Pressklipp är liksom direkt på. Man får snabbt en inblick i vad som rör sig i folkdjupet. En del insändarskribenter är till exempel verkligen på dåligt humör. De heter saker som: ”arg skattebetalare”, ”en som aldrig skrivit förut”, ”kommunmedborgare” och ”storlommen” .

I Arbetarbladet igår hittade jag en som kallade sig: ”Dags att plocka lössen ur pälsen”. Han syftade inte på sina egna löss, det förstod man direkt. Han hade ett oplockat löss med Hyresgästföreningen.

Man får förstås ha hur många oplockade löss som helst med Hyresgästföreningen, men det borde vara till fördel för skribenterna själva om de var lite mera noga med fakta. I detta fall anser han/hon att Hyresgästföreningen kasserar in stora pengar från fastighetsägarna som vi åker utomlands för, därutöver pungslår vi våra medlemmar på en oacceptabel hög medlemsavgift när vi borde jobba för marknadshyror.

De privata fastighetsägarna brukar ha liknande åsikter. Att vi befinner oss utomlands för medlemmarnas pengar ska man väl i sanningens namn säga att de inte brukar påstå. De tycker nog att det hade varit bättre om vi befunnit oss utanför riket någon gång ibland istället för vara här och irritera. Fast de gillar definitivt inte att vi åker till Bryssel för att spana på vad som händer med deras EU-anmälan förstås. Idag känner de sig nödgade att gå ut och korrigera oss när det gäller fastighetsägarnas vinster. De är inte alls så höga som alla påstår, påstår de.

Angående de pengar som vi inkasserar är det hyresgäster (inte fastighetsägare) som bor där det finns en förhandlingsordning som betalar 10 kr/månad i hyressättningsavgift. Om den kan man läsa här på Hyresgästförenings hemsida.

Till den i Gävletrakten som vill plocka löss ur pälsen vill jag slutligen säga: Om du tror att hyrorna i Ljusdal är lika höga som i Stockholm kan det vara en god idé att avlägga ett besök i Stockholm. För övrigt kommer vi att jobba med oförminskad kraft mot marknadshyror.

När ni ändå är inne på vår hemsida, passa på att kolla var i landet vi manifesterar vårt motstånd mot att marknaden ska sätta hyror. Den 5 april mellan 12.00-14.00 syns och hörs vi på 20 platser i landet.

Väl mött.

Inga kommentarer: