20 april 2008

Liza Marklunds ogrundade anklagelser i Expressen


Fastighetsägaren Liza Marklund
, tillika krönikör i Expressen, använder en hel sida idag till att hoppa på mig och Hyresgästföreningen. Vi, jag och mitt ”skyddade protektorat”, anklagas för att sitta på hyreskontrakt i Stockholms innerstad som vi blivit tilldelade av någon (det framgår inte vem) som sitter och delar ut lägenheter ”till politiker, fackliga förtroendemän eller ombudsmän inom Hyresgästföreningen.”

Förutom att det är felaktigt är det otroligt uppseendeväckande. Om Liza Marklund sitter inne med upplysningar om att ”jag och mitt skyddade protektorat” fått lägenheter tilldelade borde det väl rimligen ha återfunnits på Expressens löpsedel:

”Hyresgästbas fick guldkantat kontrakt på Östermalm!”

Det blir ju lite knepigare att skriva om man har anspråk på att uppgifterna ska vara korrekta. Hade Liza Marklund haft koll på fakta hade hon skrivit så här istället:

”Hyresgästföreningens ordförande bor i hyresrätt hos allmännyttan i Borlänge. När hon måste stanna över i Stockholm bor hon i ett övernattningsrum. Enligt uppgifter till Expressen står hon i Stockholms stads bostadsförmedling, men det verkar långt kvar innan hon kan komma i fråga. Hon betalar idag 5 700 kronor i månaden för sin hyresrätt i Borlänge. Om hon får för sig att hon vilja bo någorlunda centralt i Stockholm, som till exempel i Hammarby sjöstad eller Skärmarbrink, kommer utrednings förslag att innebära åtskilliga tusenlappar i högre hyra.

I Stockholms fanns nyligen en lägenhet ledig på Regeringsgatan för runt 11 000 kronor i hyra för 64 kvm som Barbro Engman hade kunnat visa intresse för. Där var det dock ett 30-tal personer före i kön”.

Hyresgästföreningen blir med jämna mellanrum granskad. Det är alldeles utmärkt. Ekot granskade oss härom året. På Timbro har man skrivit en hel bok om Hyresgästföreningen. Det hade kanske varit idé också för Liza Marklund att ta reda på hur saker och ting förhåller sig innan hon skriver.

Men ingen har under de år jag kan överblicka någonsin hittat någon företrädare för oss som fått en lägenhet på felaktiga grunder. Man undrar var Liza Marklund fått uppgifterna ifrån?

EDIT: Här kan man följa vad Expressens läsare tycker om det nya hyresförslaget.

23 kommentarer:

André Johansson sa...

En miljon svenskar kan skriva som Liza Marklund. Björn Ranelids sågning av Marklund ledde som vi alla minns till ett riktigt fult sjöslag i medierna. Idag visade Liza en gång för alla att det rimligen inte kan stämma. Att som Marklund göra anspråk på Janne Josefsson-stora scoop helt utan grund, och sedan publicera det i en krönika i Expressen, är inget som en miljon svenskar skulle kunna tänka sig.

Bertil Andesson sa...

Jag har läsa Lisa Marklunds artikel och förstår inte barbros argument. Det stod väl ingenting i tdiningen om att Barbro fått någon lägenhet på Östermalm? Det stod väl mer om fifflare och fackpampar som roffar åt sig lägenheter, därför att det är billigare att bo i en stor fin lägenhet i staden än i en liten lägenhet i förorten. Och precis som Lisa Marklund tycker jag det är orättvist.

André Johansson sa...

Bertil, menar du det här inte är en sällsynt ful passage:

"Hyresrätterna i de attraktiva områdena är alldeles för få. De delas ut till ett litet, privilegierat fåtal - påfallande ofta till politiker, fackliga förtroendemän eller ombudsmän inom Hyresgästföreningen."

Barbro Engman sa...

Hej Bertil, för det första är det inte sant att det är billigare att bo inne i stan än ute i Rinkeby. Det är en myt som jag har skrivit om det i tidigare blogg där jag också redovisar statistik över hyrorna på flera orter. Liza Marklund skriver att "jag vill naturligtvis att vi ska kunna bo i bra och billiga bostäder i Sverige på platser vi trivs och tycker om -men inte bara Barbro Engman och hennes kompisar, utan alla andra också". Jag gillar i alla fall inte när man använder sitt mediautrymme till att framställa mig och andra i riktigt dålig dager. Det tror jag inte du gör heller. Rärr ska vara rätt eller hur Bertil?

Anonym sa...

Vilket trams!

"[---] jag tillhör inte den privilegierade skara som lyckats skaffa mig ett förstahandskontrakt på någon hyresrätt inne i stan." - Liza marklund i Expressen.

Det är säkert sant. Hon tillhör ju en helt annan priviligerad skara, den som haft råd att köpa en bostadsrätt i innerstan. Men hon har förstås rätt i att det är bra att bo i hyresrätt. Lösningen på att alla inte kan bo i hyresrätt är dock inte höja hyran så att bara de som tjänar bra på att skriva deckare (eller krönikor i Expressen?) kan hyra. I stället borde man ombilda ett stort antal bostadsrätter i innerstan, till hyresrätter, så att alla kunde få en ärlig chans att bo till ett vettigt pris.

/Micke Nordin

Anonym sa...

Liza Marklund är en äkta oportunist! Den som - i likhet med mig - trodde att hon tog ställning för ett samhälle där alla är välkomna har nu svart på vitt att de varit lurade. Marklund tänker bara på sig själv och sina pengar!
H-can

Anonym sa...

Men Liza Marklund har ju rätt. Hur många av adeln bland sossar, LO-pampar och andra med kontakter bor i Tensta, Rinkeby, et alii?

/Rickard S

Anonym sa...

Varför inte låta de som bor i en hyresreglerad lägenhet i innerstaden efter, låt oss säga tio år, byta lägenhet till en i en förort. Och vice versa, de som bor i förorten får komma in till innerstaden. Det vore väl rättvist :-)

Tom sa...

Marklund borde ägna sig åt de kioskdeckare som hon har kompetens kring. Att marknadshyror skulle innebära att någonsomhelst "normal" person skulle komma i åtnjutande av en innerstadslägenhet är ju en ren utopi. Skulle blir ett resevat för rika och bemedlade. Detta är ju en kampanj som privata fastighetsägare har drivit i åratal av ren egennytta. Höjda hyror = höjd direktavkastning = värdeökning. Detta skulle innebära den största förmögenhetsöverföringen i modern tid och skulle få kommunala utförsäljningar till borätter att se ut som fågelskit. Fastighetsägarna vet dessutom mycket väl att det inte skulle bli fråga om några hyressänkningar alls. det går nämligen inte att ha olika hyror för samma typ av lägenhet i samma fastighet och sänker man generellt så minskar direktavkastning vilket påverkar både resultat och balansräkning och värdet på tillgången(fastigheten) vilket aldrig kommer att ske. därför sitter man hellre med vakanser än riskerar värdeminskning (som även kan riskera belåningsgraden). Fastighetsägarnas beställningsutredning av lakejen Mikael Koch är bara en av flera desperata åtgärder efter många års fruktlös kampanj där man nu vädjar till människors sämsta egenskaper - avundsjukan. När vi ändå är på gång - varför inte marknadsanpassa sjukvård, äldrevård, skola etc ? Det finns vissa basrättigheter som samhället skall värna om tex anständigt boende som inte bidrar till segregering. varför inte istället tvinga fastighetsägarna att lämna ALLA lägenheter till bostadsförmedlingen (som moderate Söderlund avrättade förut). Vill man dessutom få bort svarta affärer så är det bara att skriva in att den som ev betalat får behålla kontraktet men den som mottagit har begått brott och blir återbetalningsskyldig - lär inte bli en enda svart affär då. Ett system där jag av egen erfarenhet sett privata fastighetsägare som mest aktiva inom...

Anonym sa...

"Det finns vissa basrättigheter som samhället skall värna om tex anständigt boende som inte bidrar till segregering."

Med tanke på hur verkligheten ser ut så klingar dina vackra ord falskt, minst sagt. Dagens bostadsmarknad är extremt segregerad. Om du inte tror mig gör ett besök i en av våra storstäders förorter. Det du kommer att finna är att invandrare som inte etablerat sig på bostadsmarknaden bor i dessa Sovjetghetton. Du kommer också att finna en mer eller mindre total avsaknad av en etnisk svensk medelklass, inkl. pamparna från LO, SAP, HGF, m.fl.

/Rickard S

Tom sa...

I jämförelse med vad marknadshyror skulle innebära så är dagens ev segregering ingenting. De invandrare som du refererar till skulle bara få sällskap av pensionärer, studenter, barnfamiljer och andra som inte har råd med en marknadshyra i innerstaden. I dagsläget finns det i varje fall en bostadskö till lägenheter i innerstaden - även om det bara är allmännyttan som släpper lägenheter dit ( privata fastighetsägare lämnar inte ett smack dit utan säljer företrädesvis svart istället). För det lyckliga fåtal som stått i kön så är det fritt fram att få ett innerstadsboende oaktat ras,kön eller plånbok. Titta på andelen invandrare i tex starrängsringen på östermalm...men du kan väl skicka ut dem i förorten igen med marknadshyror...

Anonym sa...

Ni som i likhet med Marklund vill höja hyrorna har säkert ingenting emot att höja skatterna också!

Anonym sa...

Tom, de privata fastighetsägarna lämnar många lägenheter till bostadsförmedlingen i Stockholm. De senaste åren har de lämnat allt fler, och Fastighetsägarna Stockholm rekommenderar sina medlemmar att lämna hälften av lägenheterna till förmedlingen. En hel del värdar lämnar i stort sett alla sina lägenheter till förmedling, då de anser att förmedlingens goda service gör att de sparar både tid och arbete när de ska hyra ut en lägenhet.

Anonym sa...

Tom,

Varför förutsätter du att invandrare inte skall ha råd att betala? Är inte det lite, ehh, förmätet?

I övrigt. Segregationen idag är en direkt effekt av en skriande bostadsbrist och orsaken till denna bostadsbrist är såväl hyres- som byggregleringar. Det måste helt enkelt bli enklare och mer lönsamt att bygga så att vi får ett överskott på lägenheter. Först då kan vi adressera segregationen.

Sen måste jag måste fråga, vad har ni (hyresregleringskramare i största allmänhet alltså) för förslag på hur man löser bostadsbristen? Några alls?

/Rickard S

Anonym sa...

Min fråga till marknadshyresivrarna är - när kan ni hålla er till fakta i er argumentation. Det är skamligt att man försöker smutskasta Barbro Engman med hjälp av lögner. Det luktar illa - skärp er!
H-can

Tom sa...

Det har jag svårt att tro på men har nu begärt statistik från Bostadsförmedlingen. tidigare var det lagstadgat men är numera endast på frivillig basis. Den rekommendation som finns från fastighetsägarföreningen är just inget annat än en rekommendation - ögongodis. Tills jag har aktuell statistik avseende stockholms innerstad så skall jag inte vidhålla min åsikt. Senaste gången jag tittade på denna statistik - de första åren på 2000-talet så var det dock oerhört få lägenheter som lämnades. Är man som jag boende i innerstaden så vet man även att privata fastighetsägare är de som är mest aktiva i svarta lägenhetsaffärer.

Tom sa...

Det är inte alls förmätet, räcker med att du tillgodogör dig statistik på inkomst och lönenivåer i invandrartäta områden. jag talar nu generellt om invandrare och inkomstnivåer och det är inget antagande utan statistik byggd på fakta. Bostadsbrist är just vad ordet betyder - brist på bostäder. Justeringar av hyresnivåer i tex innerstaden tar inte bort bristen på bostäder utan fördelar endast om förmögenheter och gör det helt omöjligt för en normalinkomsttagare att få ett boende i innerstaden. Vill man öka byggnationen så kan man tex se till att byggnormerna förenklas/minskas vilket skulle avsevärt påverka byggkostnaden vilket då självklart innebär en annorlunda kalkyl. Det går även att bygga för bostadsrätter som man gjort i Hammarby sjöstad men då måste ju å andra sidan byggbolagen/entrepenören ta en risk..
Nu har vi ju dock pratat i första hand om innerstaden - där marknadshyror skulle få störst effekt/genomslag och då är väl ett annat problem att det inte finns särskilt mycket byggbar yta - men det kanske marknadshyror löser också ?

Tom sa...

Rickard S ...du skriver "Segregationen idag är en direkt effekt av en skriande bostadsbrist ..."
Jag tror nog att detta är en väldigt egenkonstruerad analys. Om du med segregation menar att vissa områden har lägre inkomstnivåer, lägre utbildningsnivåer och högre andel invandrare och andra områden har tvärtom så finns det omfattande forskning kring detta - tror inte jag har sett något som anger bostadsbrist som enda förklaringsfaktor. tror heller inte att bostadsbristen förklarar varför Södertälje kommun tar emot mest irakiska flyktingar i världen sett till per capita.Men det beror säkert på hyresregleringen. Hur marknadshyror skulle motverka segregation är för mig en gåta som du gärna får förklara. Om något så är väl marknadshyror en segregationsskapande åtgärd -så ser det iallafall ut i andra delar av världen där marknadshyror råder.
Det är just bostadsregleringen som har gjort att det även på tex Östermalm finns en uppblandad population. Men du kanske tror att det endast är pudeldamer som är boende på Östermalm ?

Anonym sa...

Tom,

Så du ser det här enbart ur ett ekonomiskt, och socialistiskt egoistiskt perspektiv, och har således inga förslag på ur man skall skapa ett överskott av bostäder i storsstadsregionerna.

Det handlar alltså, som vanligt, bara om att skydda dem som skaffat sig attraktiva bostäder. Ingenting annat.

/Rickard S

Tom sa...

Rickard S du verkar tydligen ha svårt att förstå både långa meningar och ekonomiska samband. marknadshyror i sig innebär inte att utbudet av antalet lägenheter ökar i innerstaden utan endast ett en omfördelning sker med grund i betalningsförmåga dvs ökad segregation. "Socialistisk egoistisk" är väl ett något motsägelsefullt uttryck sett till den verkliga innebörden i orden ?

Märkligt hur personer som du förfäktar marknadshyror när du sannolikt - sett till hur du argumenterar - är en av de som skulle råka sämst ut i ett sådant scenario. (ja - denna gång var jag förmäten) men det är väl ett tecken på att Fastighetsägarna har lyckats kollra bort en hel del i sin argumentation...

Anonym sa...

Tom,

Jag bad om förslag om vad som skall göras, och jag fick ett i samma härad som "vi skall ordna fred på jorden".

Frågan är, vad skall konkret göras för att lösa bostadsbristen. Först när vi har ett rejält överkott på bostäder kommer konkurrens på bostadsmarknaden att infinna sig och vägen dit stavas inte bostadsregleringar.

Vad gäller omfördelningen av kapital så kan jag meddela att jag bryr mig föga. Jag har personligen aldrig fått ta del av systemet och har tvingats hanka mig fram på andrahandskontrakt under 15 år innan jag kunde köpa mig en bostadsrätt i en kranskommun till Stockholm. Således är bostadsregleringarna ett system som inte gynnat mig på något vis.

/Rickard S

Tom sa...

Rickard S ...vet inte vad du har läst som motsvarar "fred på jorden" kommentaren. Inte något jag har skrivit i vart fall. tyckte jag var rätt tydlig i vad jag skrev om regelverk för nybyggnation. Att agera politiskt för att allmännyttan skall öka byggandet är väl en annan möjlighet. En brist på bostäder kan ju bara åtgärdas genom nybyggnation - marknadshyror gör ju inte ett smack för detta. Finns ju inga ytor i innerstaden att bygga på och det står väl alla fritt att bygga där det finns utrymme och tillstånd redan idag. jag förstår inte heller hur du skulle vara hjälpt av marknadshyror ? Om din ekonomi har satt dig i en bostadsrätt i en kranskommun så lär du inte komma närmare innerstaden om det skulle vara marknadshyror där...

Verutschkow sa...

Liza Marklund visade i alla fall härom året hur en god förälder bör förfara genom att köpa en bostadsrätt innanför tullarna till yngsta dottern, kanske rentav som present för uppnådd myndighetsålder.