02 april 2008

Mera panel åt hönsen

Tyvärr måste jag leverera lite gnöl igen. Innan BoJonas skickar en kommentar och påpekar detta lägger jag mig platt. För att vara uppriktig känner jag själv att man riskerar att bli lite surmagad av att hålla på med bostadspolitisk. Det måste absolut bli en ändring. Fast inte just idag.

Det finns ett begränsat antal människor som åker omkring i landet och debatterar bostadspolitik, med eller mot varandra, i olika paneldebatter. Per-Åke Eriksson, vd för de privata fastighetsägarna, Kurt Eliasson, vd för SABO och jag brukar utgöra någon slags grundpanel. Ofta förstärks panelen med någon som anses vara mera betrodd och tillförlitlig. Någon som inte kommer från någon intresseorganisation och bara ”driver sina särintressen”.

Denna typ av förstärkningen utgörs ofta av Stellan Lundström, professor på KTH. Är det inte han är det hans kollega Hans Lind på KTH. De förmodas nämligen sitta inne med sanningen om hur det förhåller sig på bostadsmarknaden. De tillåts därför ofta segla i en egen liten panelfil. Ofta får de inleda eller avsluta med att recensera vad vi andra sagt.

Det är precis som när K-G Bergström eller Mats Knutsson talar om vad vi ska tycka om politiken. Ändå är de till förvillelse lik oss andra, debatterar, tycker, antar och har åsikter som alla andra samhällsdebattör.

Idag är det bostadsmöte i Gävle. Vi är alla där, i alla fall vi i grundpanelen. Men denna gång ordnas debatten av Ibf (institutet för bostads- och urbanforskning) och då får deras professorer vara med. Inte mer än rätt.
Mats Odell kommer inte. Dan Ericsson, som är hans statssekretarare, kommer istället. Så brukar det också vara.

Det som ska bli spännande är vad Maria Wetterstrands (mp) kommer att säga. Hon brukar absolut inte vara med.

Rapport från dagen kommer i morgon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha! Jag är beredd att vara med och gnälla över "bostadelitens" dominans... särskilt Stellan&Hans. Den som varit på bostadsveckan några gånger ser snabbt vilka det är som dominerar. Synd att folkrörelsens företrädare bara syns som en person (du Barbro). Hade varit kul om någon mer kunnat ge sig in i debatten. En oväntad budbärare är aldrig fel.