09 april 2008

Partiklister

”Bostadspolitiken är alltför viktig för att debattera med hjälp av socialdemokratisk megafonpolitik.”

Så uttrycker sig allianspartierna i Jönköping om Hyresgästföreningen. Man kan fundera lite på vad de kan mena med det. Ska jag vara ärlig är det väl inte direkt svårt att förstå vad de menar.

Att bostadspolitik är viktig är vi helt överens om. Eftersom den så viktig bör den debatteras. Men inte med Hyresgästföreningen, tycks de mena. Hyresgästföreningen är en megafon. Vi förmodas låta som socialdemokraterna. Om man skulle skämta till det lite skulle man kunna säga att det definitivt hade underlättat megafonjobbet om vi hade vetat vad socialdemokraterna tycker.

Att klistra fast oss vid socialdemokraterna är en favoritgren hos flera partier och tankesmedjor. Man kan ju tycka att det vore enklare att tala med oss direkt om de åsikter vi själva har. Anledningen till detta partiklistrande är förstås att det är ett sätt att minimera oss. Man behöver inte bry sig om folk som inte kan tänka själva, är väl själva tanken bakom detta.

Jag råkar ofta ut för detta. När argumenten tryter drar man till med megafonargumentet. Jag har för länge sedan insett att det är en hopplös idé att tro att de som inte gillar oss frivilligt skulle ge upp detta i deras tycke kraftfulla vapen. Men i Hyresgästföreningen vet vi att vi är partipolitiskt obundna och därför står det så i våra stadgar. Det har vi fattat beslut om alldeles själva.

Däremot är vi politiskt beroende.

Vi slåss därför med näbbar och klor för hyresgästerna och hyresrätten, så att de förslag som den numera berömda statliga utredningen är inne på aldrig ska fastna i lagboken. Vi gillar alla partier som sluter upp vid vår sida så det är bara att boka plats. Det finns ledigt utrymme.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du det är konstigt att många anser ni är en filial till (s)när det är som på ert Göteborsgkontor att stor del av personalen antingen haft uppdrag för (s) eller har det?

Ni anställer inte en enda person med borgerlig bakgrund.

Och du är väl själv medlem i (s)?

Och f.d riksdagsledamot (s) ?

En fråg till?

har hyresgästtföreningen någonsin haft en ordförande som inte är medlem i (s) ?

Zeb Zevon

Anonym sa...

I Stockholm är det tvärtom. Där är Hyresgästföreningen megafon för alliansen.

Hälsar förtroendevald som vet!

Anonym sa...

Zeb Zevon och förtroendevald i Stockholm har uppenbarligen två helt olika åsikter om hyresgästföreningens ev politiska bindning. Just så är det väl,Hyresgästföreningen är ingen megafon för något politiskt parti. Men det finns alla möjliga politiska åsikter hos anställda och förtroendevalda. Hem o Hyra gjorde en genomgång för några nummer sedan och det som var mest frapperande var att en väldigt stor majoritet inte var politiskt aktiva överhuvudtaget i något parti.Anställda och förtroendevalda får självklart ha olika politiska uppfattningar och vara aktiva om de så tycker. Folkpartiets tidning NU hade nyligen en artikel om en anställd som är aktiv folkpartist.
Vilka ställningstaganden hyresgästföreningen gör är en helt annan sak. Vi förbehåller oss rätten att fatta alldeles egna beslut om vad vi tror är bra för hyresgästerna.
Zeb Zebon undrar också om vi någonsin haft en ordförande som inte varit medlem i (s).
Det vet jag inte, jag vet däremot att vi har en just nu.

Anonym sa...

Det här är nog en fråga om "hönan eller ägget". Hyresgästföreningen driver intressefrågor för en majoritet av hyresgästerna. Vilket parti som väljer att lyssna är upp till partierna. Vänstern och socialdemokraterna har lyssnat lite mer (inte på allt) och de borgerliga har lyssnat lite mindre (de lyssnar mest på fastighetsägarna).

Att partiernas ståndpunkter påverkas av olika intressegrupper är nog ganska normalt i Sverige. Det är liksom en del av demokratin. Vilket värde skulle demokratin ha om situationen vore det omvända? Då skulle ju politiska ledare diktera vad människor ska tycka. Inte så lyckat enligt min mening.

Politik för hyresboende har länge utformats med hänsyn hyresgästerna i första hand och fastighetsägarna i andra hand. Nu har trenden vänt och det är fastighetsägarna som har Odells öra. Trist!

Anonym sa...

Barbro Engman är en förbundsordförande som uppenbarligen sköter socialdemokratiskt partiarbete trots att hon är anställd av Hyresgästföreningen.

Vad tycker medlemmarna om det?

Barbro Engman försöker mygla in Mona Sahlin i Rosenbad på betald arbetstid av Hyresgästföreningen.

Ingen som tycker det är bara lite lite fel?