07 april 2008

Var håller marknaden hus?

Hyresrätten är het, ingen tvekan om det. Var helst man drar fram är hyresrätten på tapeten. I medierna, på konferenser, i manifestationer, i paneldebatter, i P1 programmet Stil, på vykort, i EU, i statliga utredningar för att inte tala om hur glödhet den är i bostadsköerna.

Tusentals människor ligger på för att få hyra. Idag skriver visserligen Svenska Dagbladet att vi helst vill bo i en villa på landet. Det har SIFO tagit reda på åt Sveriges Byggindustrier. Bara 15 procent vill bo i hyresrätt.

Det borde alltså vara mera snack om villor än hyresrätter. Det borde väl tillsättas någon utredning som gräver ner sig i varför det inte byggs villor så att folk blir nöjda. Sveriges Byggindustrier är ju en ivrig anhängare av marknaden och dess mekanismer. Marknaden förmodas ha den inbyggda förmågan att fixa till så att stor efterfrågan möts med motsvarande stor tillgång på bostäder. Sådana som folk vill ha och har råd att efterfåga.

I det här fallet kan man nämligen inte skylla på Hyresgästföreningen för att det inte byggs. I villaboendet finns det inte någon Hyresgästförening som envisas med att förhandla om bostadskostnaden. Så det är väl bara att slå till. Var håller marknaden hus?

Eller kan det vara så att under tiden folk drömmer om att bo i ett stort hus på landet söker de arbete och hyresrätt i stan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Några förslag till utredningsnamn:

"Reglering av villapriser"
"Kråkslott till alla"
"Villapriser på marknadens villkor"
"Ändrat regelverk för ombildning av egna hem till hyresvillor"
"Stimulering av flyttkedjor i villaidyllen"
"Överkonsumtion av bostadsytor i villor"

André Johansson sa...

"Min rätt - hyresrätt" var trycket på den t-shirt som nämndes i P1-programmet stil. Man kan lyssna på inslaget här:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=latestbroadcast&Id=2794&BroadcastDate=&IsBlock

45 minuter in i programmet börjar t-shirt-delen.