07 oktober 2008

Bonusekonomin

Partyt är över. Festprissarna ligger däckade och möjligen lindrar de baksmällan med de belöningar och bonusar de fick för att ta, ja just det, risker med våra pengar.

Även bostadspolitiken har varit en del i bonusekonomin. Alla skulle vi köpa våra lägenheter, investera i vårt boende, köpa och sälja och komma i mål som vinnare.
Nästan som de stora grabbarna som nu ligger och kippar efter luft och väntar på hjälp från skattebetalarna.

Igår hade DN en synnerligen intressant och klargörande artikel med rubriken: Finanskrisen kan öppna för fler billiga hyreslägenheter. I artiklen står bland annat: ”De senaste årens byggboom för exklusiva bostadsrätter i storstäderna är över. I stället kan den billiga hyresrätten få en renässans. Det kan bli en revival för hyresrätten. Det har inte varit så kraftiga incitament att bygga sådana lägenheter för att man har kunnat sälja de dyra, säger Anders Svensson, vd på arkitektfirman White”

Just det. Så länge man har kunnat sälja för mycket mer än det kostar gör man det. Så fungerar marknaden, det sker inga effektiviseringar eller jakt på smarta lösningar för att få ner kostnaderna, det behövs inte. Det finns inget tillräckligt kraftfullt konsumenttryck eller politiskt tryck, man har kunnat ta ut högre och högre priser i alla led.

I DN står också att företaget Wallenstam har specialiserat sig på billiga hyresrätter. Till exempel är hyran i deras lägenheter i Hammarby sjöstad utanför Stockholm 10-15 procent lägre än hos de kommunala bostadsbolagen. Priset för hyresrättsproduktionen kommer att minska eftersom konkurrensen blir något högre, säger Thomas Dahl hos Wallenstam.

Nu undrar man:

1. Varför kan Wallenstam bygga billigare än de kommunala bolagen?
2. Vad gör de kommunala bolagen för att minska sina kostnader och komma ikapp andra byggare?

Så en fråga till regeringen: Om nu priset för att bygga hyresrätter kommer att minska tack vare större konkurrens och förändrade marknadsvillkor, varför ska man då höja hyrorna och minska trycket på byggeriet så att de även fortsättningsvis slipper göra nödvändiga effektiviseringar och slipper jobba på smarta lösningar?

GÅ MED I VÅRT DEMONSTRATIONSTÅG som började igår och som ska växa dag för dag. Gå in på www.hallapolitiker.se.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du nämner Wallenstam, en av Sveriges största ombildare till bostadsrätter. Hasse W. & Co satt på ett av Stockholms största bestånd av innerstadsfastigheter men har under de 10 senaste åren sålt de flesta av husen till bostadsrättsföreningar.

Varför håller Wallenstam nere hyrorna i nybyggena? Är det för att vara snälla mot hyresgästerna och för att glädja planekonomiförespråkarna på hyresgästföreningen, eller är det för att få tillgång till attraktiva markanvisningar? Attraktiva markanvisningar som kan bytas mot än mer attraktiva pengar, den dagen i framtiden som bolaget anser att avkastningen från husen inte håller måttet och väljer att sälja dem till hyresgästerna.