17 oktober 2008

En trött manChristian Helgesson är en trött man. Han är ”så oerhört trött på denna propaganda från hyresgästföreningen om att det är fel med marknadshyror” skriver han i en kommentar till ett av mina blogginlägg. Men han är inte bara trött, han är ärlig också. När alla andra marknadshyresanhängare far ut i ilska om att vi skrämmer folk så säger Christian precis som det är. Med stora bokstäver till och med:

OCH JA, det är meningen att de som inte kan betala den hyra som de borde betala skall flytta. Det är inte skrämselpropaganda det är syftet med marknadshyror.
1) Där det är attraktivt att bo blir det dyrt att bo.
2) Där det inte är attraktivt att bo blir det billigare.

I Christians värld finns det inga människor, bara pengar. Och pengar ska vara den skiljelinje och som samhället ska organiseras efter. Som årsringar ska vi placeras efter taxeringskalendern.

Hemtjänsten bor där det inte är poppis att bo och åker sedan kollektivt in för att serva de som bor i de attraktiva lägena. Man får väl tro att även de kan bli sjuka, gamla, uschliga och ledsna. Lärare och sjuksköterskor och en och annan polis kan ha råd med lite bättre läge och utrymme än hemtjänsten och får därför bo lite närmare de med bonuspengar och lönebelöningar. Men riktigt nära ska de inte komma, det räcker om de kommer dit ibland och tar hand om barnen på dagis eller städar upp lite. Eller hur Christian?

För i Christinas värld finns inget samhälle som ska hänga ihop och fungera. Vi bor inte i varsin liten låda, vi bor i ett sammanhang. Det är det sammanhanget som ska fungera för att våra liv ska bli kul att leva. Det är precis av det här skälet som de flesta inte ser på bostäder som om det var vilken caffé latte som helst.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej Barbro, du har fel. Jag tycker att vi alla lever i ett sammanhang. Vi har alla ett ansvar inför varandra och vi bör alla ta hand om varandra. Var och en bidrar efter egen förmåga. Och alla bör ha samma förutsättningar att "lyckas" i livet med det man vill lyckas med (vissa vill ha ekonomisk framgång, andra tid för familjen, en tredje råd att åka på semester). MEN, vad jag inte kan förstå är hyresgästföreningens uppfattning om att marknadshyror gör att "hemtjänstbiträdet" måste bo långt ut på landsorten och den med "lönebelöningar" skall bo inne i stan. Det är inte nödvändigt att den med pengar vill bo dyrt och inte en regel att den med lite pengar vill lägga lite på boende. Vi prioriterar alla olika. Något annat som jag inte förstår är hur du kan påstå (som i ett äldre inlägg) att bostadsbyggandet inte blir större om det blir mer lönsamt att bygga (dvs högre hyror/inkomster för de som bygger där folk vill bo). Det blir fler bostäder om man har rätt att tjäna pengar på att bygga och hyra ut bostäder. Flyttkedjor är inte en teori, flyttkedjor är en sanning. DOCK kommer jag fortsätta skriva i stora bokstäver att den som inte har råd att bo på ett ställe skall flytta därifrån. Utbud och Efterfrågan är viktiga nyckelord som inte är fult, det är det enda som fungerar i långa loppet (dock med regleringar).

Missförstå mig inte, det är bra med hyresgästföreningen på hyresmarknaden, precis som det är bra med fack på arbetsmarknaden, men parterna bör förhandla på lika villkor och det är först då som balans uppnås. Marknadshyror är mekanismen som styr rätt hyror, inte despoter/politiker.

Barbro Engman sa...

Christian, varje år förhandlar vi med 203 kommunala bostadsbolag och vi har 45 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare.Ca 15 000 hyresgäster är engagerade i hyresförhandlingarna. Despoterna lyser med sin frånvaro. Däremot har politikerna lagstiftat om att hyrorna ska sättas efter standard och kvalitet. Hur dessa bruksvärdesfaktorer ska värderas avgörs i förhandlingar mellan hyresgästerna och fastighetsägarna. det är helt enkelt ett kvalitetssäkringssystem. Man får inte betalt bara för att huset ligger i ett attraktivt läge. Hyran dras ner om det är dålig standard och kvalitet. Bra va, då slipper vi en massa nergånga innerstadshus där det inte spelar någon roll hur fastighetsäagaren sköter fastigheten.

Anonym sa...

Bra med förhandlingar, men du missar en viktig poäng. Det finns få som vill bo i en lägenhet i ett attraktivt läge med dålig standard till hög hyra. Det leder till färre hyresgäster. Sättet att hålla höga hyror även i attraktiva lägen är att hålla en bra standard, såvida man får betalt för det.

Det jag ställer mig emot är att det är standard och kvalitet som sätter hyran, det borde vara marknadsvärdet, dvs en välavvägd mix mellan standard, läge och kvalitet. Det är bra med likvärdiga och starka parter men inte att politiker lägger sig vad som skall tas hänsyn till i förhandlingen.

Anledningen till att vi har för få HR i Sverige är att det inte är lönsamt nog att bygga dem.