23 oktober 2008

Kriståliga hyresrätten

Du medverkar 14.05-14.50 i en panel på temat: "Behövs nya upplåtelseformer för en fungerande bostadsmarknad?" Debatten leds av moderator professor Stellan Lundström.

Det är idag det. SparbanksAkademin har ett sedan länge planerat heldagsseminarium. Ambitionen är att seminariet ska utgöra en arena för samtal kring kriser och potential i marknaden för boende och bofinansiering. Därvidlag är programmakarna rätt på, kriser och eventuell potential i marknaden är väl ett ämne som inte gått ur tiden direkt sedan programmet skrevs utan tvärtom gjort en dundrade entré i alla debattforum som går att uppbåda.

Fast ämnet i just den panel där jag ska sitta känns lite off i dessa tider när det kärvar ordentligt för de upplåtelseformer vi redan har. Hyreshusbyggandet är halverat, bostadsrätterna störtdyker och villabyggandet är för lågt.

Jag kommer att svara nej, det behövs inga nya upplåtelseformer för en fungerande bostadsmarknad. Fast jag vet att jag ger mina belackare chansen att oja sig över att Hyresgästföreningen aldrig kan vara för saker och ting. Jag tar den risken. De som varit för allting hela tiden har det inte så lätt i dessa dagar när det hela har kraschlandat och analysen av den svarta lådan visar att en och annan reflektion inte hade varit i vägen.

Hem & Hyra hade igår rubriken: Hyresrätten enda ljuset i bostadsmörkret. Jag håller mig till den. Stellan Lundströms kollega på KTH, Hans Lind, säger till tidningen att vid den förra ekonomiska krisen ökade intresset för hyresrätter, på bostadsrätternas bekostnad. Folk ville undvika kapitalrisker, och hyreslägenheterna fick en renässans.

Jo men visst, så ser det ut att bli denna gång också. Lind kan tänka sig att byggprojekt avsedda för bostadsrätter nu görs om till hyresfastigheter. Hyresrätten är en kristålig boendeform. Hyressättningssystemet är också kristtåligt och långsiktigt så hyresrätten har pallat med många kriser.

- Regeringen vill inte att bostadsrätterna ska öka så mycket mer nu, meddelade Daniel Liljeberg, politisk sakkunnig hos Mats Odell. Men så tillägger han:

- För att öka intresset för hyresrätten ska vi plocka bland förslagen i utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna”. Regeringens ambition är att komma med förslag till riksdagen före valet 2010.

Det är resultatet av detta ”plock i pinn” som är så oroande. Väljer man pinnar för att öka intresset hos hyresgästerna eller väljer man de pinnar som ökar intresset hos fastighetsägarna?

Mikael Koch valde enbart de pinnar som gynnar fastighetsägarnas intresse för högre vinster. Om det också blir regeringens plockupplägg kommer hyresgästerna att fullständigt tappa intresset för hyresrätten och den kriståliga hyresrätten kommer att falla den också nästa gång det blåser till på marknaden.

Så gå med du också i vårt demonstrationtåg.

Inga kommentarer: