20 oktober 2008

Hälften saknar bostadIdag behöver man inte bläddra länge innan artiklarna om bostäder står som spön i backen. Inte en enda positiv nyhet stod att finna.

Ta bara en sådan sak som att hälften av alla unga i Stockholm saknar bostad. De är hänvisade till andrahandsmarknaden där lägenheterna saluförs på Blocket och hyrorna ligger 40 procent över vad egentligen får vara. Det är den andrahandsmarknaden som regeringen vill ska växa. Ägarlägenheter som hyrs ut i andrahand är regeringens stora bostadspolitiska satsning. Det är de som vill äga som ska gå i första hand, så får de som vill hyra göra det i andrahand. Fast inga unga människor vill bo i andrahand och inte vill de bli lurade på pengar heller.

Om det nu blir något av byggandet av ägarlägenheter i det ekonomiska läge vi befinner oss i återstår att se. Det återstår också att se hur regeringen tänkt sig att hålla koll på att unga människor inte blir lurade hela tiden. Först blir de lurade på egen bostad sedan blir de lurade av sådana som har bostad men inte bor där utan bara vill göra sig en hacka.

När Mats Odell blev minister sa han att vi inte behövde någon bostadsminister. Det fanns ju ingen lastbilsminister, sa han. Nä, det kan ju hända men en minister med bostäder framför ögonen skulle inte vara i vägen när köerna växer, det byggs för lite, det som är planerat ställs in och unga människor inte kan få bostad. Lastbilarna klarar sig nog ett tag till men det gör inte bostadsmarknaden.

Inga kommentarer: