02 oktober 2008

Hoppjerkornas återkomst

Unga människorna är givetvis viktiga. De är på väg framåt och in medan en del andra av oss är på väg bakåt och ut.
Därför måste vi förstå hur ”de” tänker sa den trendanalytiker jag lyssnade på igår.

Det tycker jag också, frågan är hur ”de” tänker.

Länge sas det att dagens eller om det var morgondagens unga människor ville ha lösliga relationer med arbetsmarknaden. Projektjobb, vikariat och tillfälliga inhopp var det som hägrade. Att ha månadslön som ramlade in på kontot den 25:e varje månad var ingenting att stå efter.

Att vara hoppjerka och byta arbetsgivare i tid och otid var ett väldigt skumt beteende på den tid jag började arbeta. Men det var då det, nu går hoppjerkan en ny och ljusare framtid tid till mötes. Om man nu ska tro de som analyserar trender.

Unga människor har ingenstans att bo heller och det kommer bara att bli värre och värre på den fronten. Tidningen Riksdag och departement spår att det kommer att bli en stor valfråga 2010.
De nya hoppjerkorna verkar väl kunna nöja sig med lite tillfälliga boende också verkar en del makthavare tycka. Hyra rum hos villaägare med för många rum, hyra i andrahand av 40-talister som bor i Spanien, hyra i andrahand av den som investerat i ett antal ägarlägenheter, hyra i andrahand, tredjehand eller ingen hand alls av rufflare som utnyttjar folk som inte har tak över huvudet.

Det finns ingen i någon ålder som vill bo så. Alla vill kunna packa upp väskan, ställa in sina tallrikar i skåpet, slippa bli utnyttjad, kunna ta hem kompisar med mera med mera.
Det visar alla våra undersökningar,
För klarhets skull så finns det inga trendanalytiker heller som har hittat några stora grupper som är på jakt efter att bli utnyttjad på bostadsmarknaden och beredda att flytta hit och dit.

Inga kommentarer: