14 oktober 2008

Full fart på nätethallapolitiker.se kan man gå i demonstrationståg utan att röra sig ur fläcken. På roygalan.se kan man rösta på årets bästa reklamfilm genom att klicka lite med fingret.

Reklamfilmer ska engagera och leda till diskussion i fikarum och på
arbetsplatser skriver omröstningsarrangörerna. Det ska demonstrationståg också göra. Så Hyresgästföreningen gjorde en reklamfilm om bostadseländet och ett demonstrationståg om hyrorna. Nu är reklamfilmen, om alla dessa studenter som blott kan blicka fram mot ett hopplöst letande efter bostad, nominerad till årets bästa reklamfilm. Inte illa.

De övriga nominerade är:

• Whiplash (Folksam)
• Labyrinten (Försvarsmakten)
• Tåget (Glocalnet)
• Biblioteket (Radiotjänst)
• Pingis (Riksgälden)
• Oxyal Ögondroppar (Santen Pharma)
• Yoga (SCA/Libero)
• Snowracer (Tele2)

Fram till midnatt den 15 oktober kan man rösta. Vinnarfilmen tilldelas Folkets Pris på Roygalan den 16 oktober. Det vore väl kul om folket tyckte att det var läge för bostadsfrågan att bli en vinnare. För både budskapet och filmen är bra. Nu får man fundera på till vilken gala man kan nominera demonstrationståget. Tänk om regeringen kunde vara lite på alerten och utlysa en tävling över bästa politiska protest som de tänker lyssna på. Det vore väl en fjäder i hatten för den lyssnande statsministern att få dela ut ett sådant pris.

I dag på DN Debatt
skriver stockholmsallinsen att det de inte tar in några nya intresseanmälningar för ombildning allmännyttiga hyreslägenheter i innerstan. Det är bra som politisk signal. Det är dessutom bra skrivningar om bostadsbyggandet i debattartikeln.

EDIT: Här, här och här finns fler artiklar om dagens DN Debatt. Och här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

För vem finns de centrala hyresrätterna i våra storstäder kvar? Har stått i kö över tio år i göteborg. De som får lägenherna är släktingar till sossar eller deras stödorganisationer inkluderande hyresgästföreningen. Nä gör om alla centrala lgn till BR, då vet man iallafall hur man skall få en-genom att arbeta hårt och tjäna pengar. Mer ärligt tycker jag MVH

Anonym sa...

"Nä gör om alla centrala lgn till BR, då vet man iallafall hur man skall få en-genom att arbeta hårt och tjäna pengar."

Med dagens BR-priser så omvandlas det hårda arbetet mestadels till kronor/ören att betala bankens ränteintäkter på det amorteringsfria lånet. 30 år senare har man betalt köpeskillingen bara i räntor - men har då ändå 80-85% av lånet kvar att betala.

Det är lätt att förtränga risken med nästan oamorterade bolån sett över 30-40 år, så länge trosvissheten över den eviga värdestegringen fortfarande är orubbad. Men hur osannolikt pessimistiskt är det egentligen att något eller några av nedanstående alternativ drabbar än sett över en så svårförutsägbart lång tidsperiod som 30-40 år?


A: Arbetslöshet, sjukdom, skiljsmässa.
B: Bostadsvärdet understiger bolånet.
C: Svårsäljbar restbostad vid ihop/jobbflytt.
D: BR-utmätning p.g.a övriga skulder.
E: Tvåsiffriga boräntor.
F: Amorteringsfritt upphör som alternativ.
G: Ränteavdragen slopas.

Anonym sa...

"De som får lägenherna är släktingar till sossar eller deras stödorganisationer inkluderande hyresgästföreningen."

Du vet mycket du. Du borde tipsa media om detta, du kan bli rik!

Anonym sa...

Ja anonym vet mycket han. Media gick redan igenom detta för några år sedan och visst var det många som hade fått sina lägenheter på fel premisser. Det enda sättet att undvika korruption är att sätta ett markandsmässigt pris på produkten/tjänsten, dvs marknadshyror (HR) eller marknadspris (BR)