07 april 2010

Alla, precis alla, vet att vi har för lite bostäder


Alla, precis alla, vet att vi har för lite bostäder. Boverket kommer med den ena byggrapporten efter den andra och varje gång är det lika dystert.

Alla, precis alla, vet också att man inte kan bygga hus till vilket pris som helst. Ska det vara någon mening med husbyggeriet måste det ske så att folk har råd att betala hyran.

Hur man löser den knuten är en fråga för politiken. På Hyresgästföreningens kampanjsida byggframtiden.se kan man ställa frågor till sin lokala politiker.

Jag ska snart bege mig ut på turné till landets alla delar för att ta reda på hur de tänker sig att lösa den knuten så att framiden kan byggas.

På lördag ska jag till Malmö och på söndag blir det Helsingborg.

Jag gick därför in på byggframtiden.se för att kolla hur politikerna tänker sig att lösa det hela. Men det gick inte att få fram några hur för svaren lyste med sin frånvaro.
'
Söker man på Helsingborg så ser det ut så här:
Birgitta Södertun
(KD)har fått frågan men inte svarat.
Gordon Hygreus (KD)
har fått frågan men inte svarat.
Joakim Andersson (M)
har fått frågan men inte svarat.
Maria Nilsson (C)
har fått frågan men inte svarat.
Maria Winberg-Nordström (FP)
har fått frågan men inte svarat.
Peter Danielsson (M)
har fått frågan men inte svarat.
Sven-Åke Tannerstig (Spi)
har fått frågan men inte svarat.
Varför svarar de inte? Är de inte intresserade? Vet de inte hur man gör? Har de inga svar? '
Det kan man fråga de om på byggframtiden.se

2 svar ifrån Helsingborg finns att begrunda
Bengt Larsen (S)'
har fått 3 kommentarer på sitt svar.
Tomas Nordström (S)
har fått 0 kommentarer på sitt svar
I morgon kommer rapport från Malmösvaren

11 kommentarer:

Margareta sa...

Terje ormar sig och dillar. Det är ju skandal som han hanterar sk "klagomål" och medlemsfrågor.

En folkrörelse i fritt fall är vad HGF är. Utan kontakt med medlemmar och ideal.

Men stor aptit för egen vinning, realpolitik, kanslilöner och förmånder.

Pampfasoner!

Och skandal hur ni behandlar Monica och hennes frågor. Och kanske framförallt de medlemmar och boende i det berörda huset, som ni bara avvisar och negligerar.

Ni har tappat fotfästet och allt mitt förtroende.

E. Kant sa...

Alla vet ju att det är de subventionerade hyrorna som ni i berått mod hållit ner - som är roten till problemet.

De låga hyrorna gör att ingen vill bygga för att det inte finns lönsamhet.

De låga hyrorna gör ju även att alla kan bo för stort, bo kvar - fast man har annat boende och hålla i och hyra ut i andra hand. Stockholm är "övernattningslägenheternas paradis".

Ändå har ni mage att peka finger och säga att det är någon annans fel?

Den katastrofala bostadsbristen är ju ert eget fel. You did it!

Nu när det ombildas och kommer ett nytt verklighatsanpassat hyressystem så skall ni få se på marknadskraft och lösning på problemet.

Visst det kommer att kosta er medlemmar och era medlemmar fina lägen i stan - men det kan vi andra leva med.

Era dagar som pampigt förbund är nog räknade nu va?

Anonym sa...

Vill bara passa på att hålla med Margareta och E.Kant

Vad tror ni andra? Jag tror att Barbro gör en Terje (tar bort kommentererna) innan veckan är slut......

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Hej Jonas, jag är ledsen över att behöva göra dig besviken . Jag har inga som helst planer på att ta bort möjligheterna att kommentera. Det har Terje uppenbarligen inte heller tänkt sig för det är fullt möjligt för både dig och andra att läsa både hans blogginlägg och dithörande kommentarer.Det är bara att gå in på hans blogg.

Inga sa...

Hej Barbro,

Jag antar att du inte så ofta skriver på Terjes blogg?

Men vi som gör det ser väldigt tydligt att han tar bort väldigt många kommentarer. Och allt fler släpps aldrig igenom.

Det har inte med att göra med att de är otrevliga - men man anar att de är obekväma. Så Terje väljer bort dem.

Det är svagt. Klent. Och man undrar varför han har en kommentarfunktion? För syns skull så att det "ser bra ut"?

Klent är det i alla fall. Är man offentlig och ordförande så är man - det är bara att svara upp i debatt och möta opinion.

Peter W sa...

http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/hyresgasterna-i-stockholm-ar-lurade-i-decennier-1.1074079

...... Emellertid är hyresgästers köp av fastigheter i Stockholm i de allra flesta fall en god affär av skäl som beror på att hyresvärdarna och den så kallade allmännyttan konfiskerat folks bosparande genom hyror i mer än ett halvt sekel.

Det ackumulerade värdet i lägenheterna borde ha tillfallit tidigare hyresgäster i lägenheterna, men genom hyressystemet och allmännyttan har tidigare hyresgästers bosparande genom hyror blockerats.

Nu frigörs kapitalet och kommer allmänheten till del, vilket är den nästbästa lösningen eftersom den bästa är passé. Det vill säga att dela ut värdeökningen i hyreslägenheter till alla tidigare hyresgäster.

Om man jämför med villa- och radhusägare så förstår man skillnaden. Dessa har i regel efter en tids boende i sina ägda bostäder ett nätt sparkapital, medan de som bara varit hyresgäster inte har någonting. Hyresgästerna har under decennier grundlurats av systemet.

De har inte bara lurats på värdetillväxten i sina bostäder. De har också fått köa i åratal för att få en hyreslägenhet. Ofta har det, liksom i dag i ombildningsdebatten, handlat om normalinkomsttagare och vanligt folk. Det är dem väl unt att göra en bra affär när deras hyresrätt blir bostadsrätt. Det sker ingalunda på några andras bekostnad.

Slutligen, fler bostadsrätter minskar också den mycket omfattande handeln med svarta hyreskontrakt

Anonym sa...

Hur många miljoner av medlemmarnas pengar lägger ni på kampanjen "Bygg framtiden" ?

Är det inte bättre att ni själva låter bygga en hyresfastighet i innerstan och låter ungdomar bo där med låga hyror och modern standard? Då får ni chansen att bevisa er propaganda att det går att bygga centralt, modernt och ha låga hyror och ändå få kalkylen att gå ihop. Eller tror ni inte själva på det?.....

Grete sa...

Jag håller med Anonym 8 april 2010 07.37

Upp till bevis nu HGF! Det är alltid lätt att tycka om andras gärningar och pengar, men gör något på riktigt istället.

Bygg ett hus och visa på att det går att bo mitt i stan, med god standard för nästan inga pengar alls.

Det skulle ge er någon form av trovärdighet. En trovärdighet som ni inte längre har

Terje sa...

Oj oj vad alla vet.
Jag låter bli att publicera kommentare som är rena personangrepp i övrigt publiceras alla kommetarer. Jag svarar på kommentarerna löpande men inte alltid så snabbt som kommentatören vill men besvarade blir de.
Terje

Anonym sa...

Så bra då Terje ta då och svara på Monicas fråga.........vi väntar
Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

E.Kant: "Alla vet ju att det är de subventionerade hyrorna som ni i berått mod hållit ner - som är roten till problemet."

Enligt dig verkar HGF:s motparter i hyresförhandlingarna vara tämligen kraftlösa figurer. Det är HGF som ensamt bestämmer vart skåpet ska stå tydligen. En mera realistiskt verklighetsbeskrivning är naturligtvis den att BÅDA parter alltid blir tvingade att kompromissa.

Förträng heller inte vad det faktiskt innebär att skriva på ett avtal. Det innebär att BÅDA parter ställt sig bakom det gemensamma överenskommelsen, i betydelsen "Detta kan vi från vår sida faktiskt acceptera och leva med". Även fastighetsägarnas representanter alltså.

Sedan ska man varken överdriva eller underdriva den förhandlingsmakt med över en halv miljon medlemmar ger än organisation. Hur mycket förhandlingsmakt har du själv som enskild gentimot banken? Särskilt i ett läge där du blir sjuk, arbetslös, separerad eller ifall bostadsvärderingen sjunker under det kvarvarande lånebekoppet. Vad tror du?

Vad beträffar de subventionerade hyrorna så skulle det vara kul ifall du precisera dig? Exakt var i består skattesubventionen eller de statliga bidragen numera för att bo och bygga nya hyresrätter?

Handlar det om lånränteavdrag, ROT-avdrag eller Odells utlovade skattemiljarder ut ifall värderingarna skulle understiga bolånen (googla "E24 Garantier till bolånetagarna")? Men oj, nu blev det fel. Exemplen ovan handlade visst om de subventionerade bolånarnas väl och ve.

"De låga hyrorna gör att ingen vill bygga för att det inte finns lönsamhet."

Visst finns det lönsamhet. Därför har de flesta större bostadsbolag i större tätorter åtminstonde några hyresbygg-projekt i gång. Sedan kan man tycka att det byggs för lite (vilket jag håller med om) och att lönsamheten inte är tillräckligt hög, jämfört med andra (ibland mer riskabla) investeringar. Men det är ju en annan femma.