06 april 2010

Snacket om marknadshyror i avtagande?


Debatten om hyrorna är inte särskilt lätt att hänga med i. Det vimlar av tvärsäkra påståenden, rena missuppfattningar, mängder av tyckanden och tolkningar som förvirrar.

Tycka bör man och tvärsäkra påståenden är det heller inga direkta fel med. Rena missuppfattningarna är väl lite mer svårhanterliga. För de har en tendens att hålla i sig och det har skapats många myter om både hyresnivåer och bruksvärdessystemet.

Därför är det intressant att följa reaktionerna på regeringens förslag till villkor för allmännyttan och hyressättningen.

”Bruksvärdessystemet finns kvar och i och med detta ligger kvarnstenen kvar runt halsen på bostadsmarknaden”, säger exempelvis Björn Wellhagen, på Sveriges Byggindustrier som drömt drömmar om marknadshyror länge.

Sedan finns det dem som till varje pris vill omvandla bruksvärdessystemet och få det att framstå som ett marknadsanpassningssystem. Den senaste i raden är Sakine Madon som förordade marknadshyror i Expressen häromdagen

Hon skriver att ”motfrågor som "var har marknadshyror inte lett till höjda hyror?" och "hyrorna kommer väl att chockhöjas!" hörs så fort man nämner första bokstaven i ordet marknadshyror”, vilket i och för sig verkar vara en rimlig reaktion. Det är ju inte så särskilt svårt att räkna ut vad marknadshyror skulle innebära.

Det märkliga är att bruksvärdessystemet som Sveriges Byggindustrier tycker är en kvarnsten runt halsen tycker Sadine Madon ett ”bra exempel” på marknadsanpassning. Hon påstår helt taget ur luften att ”I Malmö värderade det kommunala bostadsbolaget MKB ett stort antal av stadens lägenheter”.

Det gjorde de inte alls.

I Malmö, som i alla andra delar av landet, är hyrorna förhandlade och satta enligt bruksvärdessystemet. Det finns inget bostadsbolag vare sig i Malmö eller någon annanstans som på egen hand kan sätta hyror eller värdera sina lägenheter. Hyror ska förhandlas och sättas i relation till den standard och kvalitet de har. Därför har inte heller Hyresgästföreningen i Malmö uttryckt sig positivt till marknadsanpassning utan till bruksvärdessystemet och därför är inte hyrorna i Malmö marknadsanpassade utan satta efter bruksvärdet.

På en annan ledarredaktion, GP, skriver de att ”Den radikala lösningen är marknadshyror. Konsekvenserna skulle dock bli orimliga. Skyhöga hyror i städerna, på gränsen till vad de mest välbeställda är beredda att betala och en mycket påtaglig bostadssegregation”.

Men även Sadine Makon inser lite längre ner i sin text att ”hyror inte är något man vips kan justera priset på hur som helst, i det har marknadskritikerna en poäng. Befintliga hyreskontrakt i allmännyttan skulle därför mer eller mindre kunna få vara. De har skrivits under.”


”Nya hyreskontrakt borde däremot räkna in marknadsvärdet i större utsträckning.”

Så slutsatsen är väl att marknadshyror som enligt Sadine Makon felaktigt målas upp som det stora hotet ändå enligt samma Sadine Makon verkar ha en hel del hotfulla inslag . Hyreshöjningar till exempel.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att se dig så i farten Barbra! Nu efter påsk verkar din svarsfrekvens ha ökat markant! Trevligt! Vissa frågor verkar du tyvär fortfarande undvika....

Jag har en liten fråga som jag aldrig får svar på. Du skrev tidigare att kommunalabostadsbolag säljer sina fastigheter billigt till bostadsrättsföreningar vid ombildningar. Hur menar du då?


Mvh
Jonas

Anonym sa...

Varför har Terje slutat låta folk kommentera på hans blogg? Är han rädd för opinion och fri diskussion?

// Inger

Peter sa...

Ledsen att jag saxar, men någon sade det innan. Vem tror du skall betala denna "marknadsmässighet" barbro? Skall värdarna trolla fram pengarna, eller är det hyresgästerna som skall betala vinsten?
=====

Citat ur: Proposition 2009/10:185 Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och reformerade hyressättningsregler

"7.4 Affärsmässiga villkor

Regeringens förslag: Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska bedriva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer.

Bolagen ska ha marknadsmässiga avkastningskrav, vilket innebär att bolagen ska undantas från självkostnadsprincipen och förbudet mot att driva företag i vinstsyfte i kommunallagen (1991:900)."

Sedan dyker ordet "Hyresmarknad" upp rätt ofta.

Peter F sa...

Hej - Peter igen. Finns ju massor i propositionen. Bland annat har man ju sagt att det skall vara "övergångsregler" i början för att hyrorna inte skall stiga för fort. Det nämns "inte mer än 5%".... och under en övergångstid.

på 4 år sticker hyrorna i värsta fall 20-22% i Sthlm innerstad.

Sedan är det ju så att grunden som "bruksvärdet" baserats på har bytts ut. Ledande or är ju NU: Läge, standard, närhet till service etc.

Alltså skall efterfrågan styra hyresutvecklingen mer. Man betalar alltså mer för ett attraktivt läge.

Det låter som "marknadshyra" för mig.

Redan nästa år får vi det nya hyressystemet....


Såhär skrev någon annan:

==========
Sedan står det en passage om att det skall finnas sk "övergångsregler" så att höjningarna inte kommer för fort. Och att folk skall tvingas flytta av ekonomiska skäl - för fort.

I propositionen nämns 5% som en rimlig maxhöjning per år. Givet att inflationen är runt 2%.

Hur länge har ni råd att bo kvar i hyresrätt Stockholmare?

5% om året är över 20% höjning på 4 år. Slå på en miniräknare: Din nuvarande hyra * 1,20
==========

Greger sa...

Jag säger bara:

- Allmännyttans hyresnormerande roll borttagen
- "skyddsregel" om att hyreshöjningar inte skall vara högre än "5%" under en övergångstid
- Hyresgästernas "värderingar" skall avgöra hyran mer. Alltså: Centralt läge, närhet till service, standard och område

Hyresvärdarna jublar Barbro!

Bara att ombilda och rädda sig till bostadsrätten - där har man kostnadskontroll, inflytande och insyn.

Anonym sa...

Barbro varför svarar du eller Terje inte på Monicas inlägg från den 29:e?

Hur kan HGF gå emot sina medlemmar på det sätt som de gör? 77 medlemmar i HGF är emot HGF's handling. Varför backar man inte?

Representerar ni inte långre medlemmars vilja?

Ordförande Persson sa...

I år igen fick vi hyreshöjning.. .2,97% i Stockholm. Detta trots att det är lågkonjunktur, rekordlåg ränta, hög arbetslöshet och nolltillväxt.

Hur gick det till? Och tror någon att det kommer att bli bättre med det nya fina förslaget?

Kanske ni inte är så bra på hyror och förhandlingar på Hyresgästföreningen? (Men gillar era löner mycket)?

Anonym sa...

Klipper in obesvarade Monica från den 29:e igen:

-
Monica sa...
Vad är det för demokrati ni anser er stödja? Jag kan INTE vara tyst längre...

Jag bor i en fastighet på södermalm där vi haft en stämma där vi röstade ja till ombildning.
Under hela vår process har HGF varit på plats och försökt fälla krokben och komma med sin alternativa syn på det hela.
I långa stycken var det rena lögner och fealktigheter som HGF spridde tillsammans med mycket ojusta påhopp på alla som vill ombilad och styrelsen.
Man anklagase för att vara "girig", "lögnaktig". "fuskare" etc.

Vi som satt mitt i ombildningen, som bor i huset, hade en helt annan bild. Styrelsen gjorde ett bra jobb och hela vägen utan att hoppa på eller ens
kröka ett hår på motståndarna. Man lade tillochmed extra tid på att prata med dem.

När stämman var klart kom det ett klander av stämman från 4 personer - de 4 personer som varit mest aggresivt negativa till ombildningen.
En av dem var så lömsk att han var ordförande ett tag i syfte att kullkasta ombildningen inneifrån. Men han avsattes med emfas.

Klandret av stämman kom alltså från 4 medlemmar. Det bor över 250 personer i huset varav över 170 personer röstat ja.
HGF står för det jurisiska biståndet och betalar jurister som tvistar.

Uppretade boende i huset skrev på en protestlista mot HGF och inte mindre än 177 personer skrev på. Utav dessa var 77 medlemmar i HGF!
Listan presenterades för Terje Gunnarsson på HGF region Stockholm.. men han bara ryckte på axlarna. Förbundsjuristen också.

Svargt! Vad är det för demokrati ni strävar efter?
Det finns ett stämmobeslut från nästan 70% i huset. Därutöver protesterar 77 av era EGNA HGF medlemmar mot ert bistånd till stämningen...
- och ändå fortsätter ni stödja processen?

Nu har jag en fråga till er:

** Vad är det för demokrati ni jobbar för? Ni lyssnar ju inte på 77 av era medlemmar, utan jobbar för 4st.
Det är skandal - ni kör över medlemmarna och jobbar för egen agenda. Det är ombildningen ni vill åt och inte principerna. Skandal!

Och såhär pågår det överallt i Stockholm. Ni förljuger ombildningar och sprider desinformation. Funkar inte det så går ni till tingsrätten och tvistar.
OCH VAD VÄRRE ÄR att nu går EMOT era medlemmars uttalade vilja. SKäms!

Vad är det för demokrati ni håller er med egentligen?

29 mars 2010 16.49

Anonym sa...

Hyresgästföreningen blir en alltmer sluten förening desto hårdare pressade de blir.

Stockholmssektionen är hårtast pressad av medlemsflykt och miljonförluster - främst pga ombildningar.

Varken Terje Gunnarsson eller Barbro Engman visar någon särskild aptit på att svara på frågor längre. De är medvetna om att Hyresgästföreningens ställning bara blir svagare och tycker inte att medlemskontakten är lika intressant längre.

Hade det varit någon som helst ruter i dessa två personer hade de rakryggat svarat på Monicas frågor - nu hukar båda för frågorna och är räddare än sina rädda-stormtruppen. De väljer istället att gömma sig bakom en papperstiger till stämning.
Det är ynkligt.

Barbro Engman sa...

Jonas, jag är glad att du gillar att jag försöker svara. Jag har skrivit 526 bloggar där jag försöker ta upp det som rör sig i bostadspolitiken så mina åsikter är välkända vid det här laget. En del tycker inte som jag, det är helt OK. Men många av de flitigaste i kommentatorsfältet har en tendens att ta upp samma saker hela tiden vilket gör att jag till slut inte tycker att det är meningsfullt att svara. Försäljningen av de kommunala lägenheterna har jag tagit upp ett flertal gånger senast i samband med en artikel i SvD. Du kan läsa den Jonas så ser du vad jag tycker om det.

Barbro Engman sa...

Till anonym, jag rekommenderar dig att fråga Terje om det, jag ansvarar för min blogg och han ansvarar för sin. Verkar inte det rimligttycker du?

Barbro Engman sa...

Peter och Peter F detta har jag svarat på och utvecklat ett antal gånger. Läs tidigare bloggar

Barbro Engman sa...

Greger, om du gör bedömningen att du hellre vill bo i bostadsrätt ska du givetvis göra det. Men du ska se att din oro för vad som kommer att hända med hyrorna kommer att visa sig vara fel.

Barbro Engman sa...

Monica har lämnat en lång redogörelse för hur hon upplevde en ombildningsprocess. Jag har inte på något sätt varit involverad eller deltagit på några möten med anledning av denna ombildning.Jag kan helt enkelt inte kommentera vad som hänt eller inte hänt. Jag har inte en rimlig chans att veta vad som händer på olika möten runt om i landet. Hyresgästföreningen har tusentals föreningar, 14 000 förtroendevalda och 537 000 medlemmar. Vi är därför indelade i regioner och föreningar med ansvar för den lokala verksamheten.

Barbro Engman sa...

Ordförande Persson, hyresförhandlingarna sker lokalt. Om du vill veta vad din hyreshöjning beror på så kan du skriva ett mejl till mig barbro.engman@hyresgastforeningen.se så ska jag vidarebefordra din fråga till de som förhandlat din hyra.

Margareta sa...

Terje ormar sig och dillar. Det är ju skandal som han hanterar sk "klagomål" och medlemsfrågor.

En folkrörelse i fritt fall är vad HGF är. Utan kontakt med medlemmar och ideal.

Men stor aptit för egen vinning, realpolitik, kanslilöner och förmånder.

Pampfasoner!

Och skandal hur ni behandlar Monica och hennes frågor. Och kanske framförallt de medlemmar och boende i det berörda huset, som ni bara avvisar och negligerar.

Ni har tappat fotfästet och allt mitt förtroende.

Anonym sa...

Oj så pinsamt Barbro...inga riktiga svar nu heller. Men det verkar vara omöjligt att få riktiga svar av dig om frågorna är svåra.

Men hur kan du säga att du inte kan svara på Monicas frågor?

Vad är det för demokrati ni håller er med egentligen?

Om du som ordförande inte klarar av att savra på detta bör du nog faktiskt avgå.

Tyvär alla som svarar på bloggen Barbro gör nog snart en Terje och tar bort kommentarsfunktionen.

HGF är hycklarnas hycklare
Jag tror som sagt att denna tid går mot sitt slut men hoppas att folk som Henric, Farbror Frej mfl i alla fall fått upp ögonen för vilka som företräder dem.

Tack för mig om jag nu inte får fler möjligheter!
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Regeringens nya hyressättningsförslag innebär inte någon förändring vad gäller det så kallade påtaglighetsrekvisitet. Om det finns kvar kan det leda till spiraleffekter i hyreshöjningarna, enligt Hyresgästföreningen. I ett exempel kan hyran höjas med drygt 40 procent på fyra år.

http://www.e24.se/pengar24/bostad/hyrorna-kan-hojas-rejalt_1926701.e24

Barbro Engman sa...

Men Jonas, vad svårmodig du är. Jag tycker verkligen att jag föröker svara på alla frågor även om jag inte svarar på det sätt som du och andra tycker och jag ska svara. Jag svarar inte heller på samma fråga om och om igen. Nog är det väl så att du innerst inne ändå förstår att jag omöjligen kan svara på allt. Det förekommer väldigt många möten av olika slag som jag inte deltar i. Det är också väldigt olika hur människor uppfattar möten och hur man ska tolka det som sagts som sagts. Då vore det väl fel av mig att i efterhand recensera vad som sagts och inte sagts på möten jag inte varit med om.Jag utgår ifrån att människor är kapabla att reda ut sin mellanhavanden och klara ut sina tvistigheter. Men just i samband med ombildningar är det heta känslor i omlopp och konflikterna mellan de som vill och de som inte vill är ibland väldigt stora.
Du och andra förväntar er dessutom att jag ska svara på vad som sägs och inte sägs på andra bloggar. Jag ansvarar för det jag skriver.
Jonas, du skriver något nästan varje dag på min blogg och du är vad jag förstår inte heller medlem i hyresgästföreningen, ändå har jag otaliga gånger försökt att svara på det du skriver. Det är väl bra gjort av mig?