16 april 2010

Man upphör aldrig att förvåna sig

I morgon ska jag eller skulle jag till Umeå. Om det blir ska eller skulle beror på om det isländska molnet vänder bort från Sverige eller inte. Eftersom det inte verkar särkilt troligt så återstår frågan om jag kan ta mig till Umeå på annat sätt. Umeå ligger ju inte precis nästgårds.
Hyresgästföreningen i Norrland har årsmöte och de har redan som det är långa avstånd att ta hänsyn till så ett isländskt vulkanmoln var väl inte precis det de önskat sig.

Kort avstånd är det däremot mellan Hyresgästföreningens innerstadsföreningar och de medlemmar de har mejladresser till. En hel del förvånade medlemmar fick mejl från de fyra ordföranden på Södermalm, Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen där de förutspår enorma hyreshöjningar.

Jag får en del frågor kring hur det kommer sig att några som själva är en del av Hyresgästföreningen är så upptagna av att år efter år misstänkliggöra den egna organisationen.

Jag har verkligen funderat över av vilken anledning de driver en sådan våldsam skrämselpropaganda som de gör. Jag reser väldigt mycket runt om i landet och träffar hyresgäster och aktiva i hyresgästföreningen, inte på ett enda ställe i övriga landet görs en liknande tolkning av förslaget som den som föreningarna i innerstaden gör.

Jag kan inte säga att jag är förvånad, även om jag tycker att det är obegripligt, jag känner igen det. Ända sedan 2001 har man varnat för än det ena än det andra med liknande tongångar. Den här gången säger man att hyrorna kommer att höjas med 50-70% på 5 år.

Det kommer inte att bli som de spår den här gången heller. Om inte annat så tycker jag att det faller på sin egen orimlighet att Hyresgästföreningen skulle vara positiv till något som per automatik skulle höja hyrorna med 50 %- 70%.Om det skulle vara på det sättet hade det varit uppror i hela landet och jag hade själv lätt kunnat ansluta mig till protesterna.

Detta blogginlägg kommer nu att rendera mig ett antal ilskna kommentarer, åtminstone från de som var och varannan dag skriver just ilskna kommentarer.

Så jag hade förstås kunnat avstå från att skriva om detta. Man får ju som bekant skylla sig själv.

Men man får inte ge upp, jag har bjudit in de fyra ordföranden så att vi gemensamt kan gå igenom vad som faktiskt föreslås och vad som inte alls föreslås. Två av dem har tackat ja. Alltid något.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro - det är ju klart att de fyra ordföranden på Södermalm, Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen är helt knäppa och inte förstår..

Men att du har full koll och är en ö av sans och förstånd i en värld av galenskap..

..eller? Ja - kanske resten av stockholm och fattat och du är i förnekelse?

Anonym sa...

Barbro,
Jamen det kan ju bero på att de är ordförande i just Stockholms innerstad, där efterfrågan på bostäder är något högre än i Umeå. Eller hur?
Sedan tycker jag inte att en förbundsordförande i en demokratisk orgnaisation ska kräva att varenda liten avdelning går fot.
Jag håller själv inte med innerstadsföreningarna i deras "skräckpropaganda", Men ingen kan ta ifrån dem att de gjort ett hästjobb i innerstan. Många kvarter, även mitt, hade t ex varit jämnade med marken och lyxrenoverade utan deras fantastiska stöd. I mitt kvarter hade vi inte heller haft det aktiva hyresgästarbete, det goda samarbete med SvBo och den gemenskap som vi har i dag om det inte hade varit för den lokala hyresgästföreningen, vars ledamöter (ett par i alla fall) också varit och är aktiva i Södermalmsavdelningen. Förmodligen hade kvarteret dessutom varit ombildat. Vi snackar om personer som ägnar all sin fritid åt hyresgästarbete, fixar möten, kaffe, fester, kontakter med bovärden, förhandlar... År ut och år in. Det ska de banne mig ha cred för.
Jag var med vid ett fullmäktige där du i stället skällde ut dem efter noter och sen följde upp på bloggen dan efter med att påstå att innerstadsfolket tog över mötet så att ingen annan vågade öppna käften. Oförskämt både mot innerstadsfolket och de som bor utanför stan och minsann kan tala för sig om de vill. Ja du hör, jag blev faktiskt besviken på dig.
Jag skulle vilja föreslå att du fortsätter att kritisera dem du anser har fel, men bemöter dem med respekt och att du ger tusan i att generalisera.Innerstadsavdelningarna är en brokig skara och består inte bara av en ordförande. Att hänga ut innerstsdavdelningarna som du gör är för övrigt också en form av skräckpropaganda.
Angående innerstadshyrorna så tycker jag inte att du lyfter fram rättviseaspekten tillräckligt ofta. Mina grannar har inte råd att köpa bostadsrätt och många fler än man tror skulle aldrig i världen få banklån. Men de ska ha högre hyra än Skärholmen, Bagarmossen och Umeå. Vad är det för rättvisa i det? Sett ur individens perspektiv?
lena israelsson

Anonym sa...

Man upphör inte att förvåna sig är rubriken här.
Nä, verkligen inte. Hgs:s agerande ute i landet är säkert ganska ok, men Stockholmsavdelningens agerande tar sig ständigt nya hemska uttryck.
Ledningen i Sthlm måste vara politiskt tillsatt för maken till vänsterfärgade åsikter har väl inte skådats.

Barbro Engman sa...

Hej Lena.Jag håller fullständigt med dig om det allra mesta du skriver. Det finns otroligt många som gör ett fantastiskt jobb i sina lokala hyresgästföreningar. Jag är helt imponerad av det jobb som görs runt om i landet och som givetvis görs i lika hög och imponerande omfattning i Stockholms innerstad. Jag är beredd att ge hur mycket cred som helst för det. Men så har jag heller aldrig någonsin i något sammanhang framfört några kritiska synpunkter på det jobb som görs.
Jag tycker verkligen inte att alla "ska gå fot" det vore förfärligt. Det gör man inte heller.
Anledningen till att jag kristiserar just ordförandena i innerstadsavdelningarna är att de säger sig tala för alla medlemmar i innerstaden. De är inga enskilda personer, de är talesmän för sina styrelser och sina medlemmar.På det viset uppfattas de också av politiker, media och andra som de uppvaktar som företrädare för tiotusentals hyresgäster i Stockholm.
De har gjort en analys av det förslag som nu ligger på riksdagens bord på ett helt annat och dramatiskt annorlunda sätt än någon annan gjort.
Du skriver att"Jamen det kan ju bero på att de är ordförande i just Stockholms innerstad, där efterfrågan på bostäder är något högre än i Umeå. Eller hur?" Det är just det som är så felaktigt. Efterfrågan kommer inte att ha någon betydelse för hyrorna. Det fanns en gång ett förslag om att efterfrågan skulle styra hyrorna. Det förslaget jobbade vi stenhårt för att få bort och det är borta.
Att i det läget gå ut, och säga sig företräda tusentals medlemmar, i media, uppvakta politiker, skicka mejl till medlemmar, skriva artiklar mm och påstå att det förslag som nu finns kommer att leda till hyreshöjningar på 50-70 % inom 5 år tycker jag är oansvarigt. Man skrämmer upp människor alldeles i onödan. De får ju ännu svårare att veta om de ska kunna bo kvar eller om de ska säga ja till ombildning.Det är livsavgörande beslut för många och då måste man vara extra noga med vad man säger och skriver.
Jag tvingas svara på frågor från journalister om varför hyresgästföreningen har gått med på förslag som kan höja hyrorna med fanatsibelopp. Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle gått med på något sådant. Det skulle innebära att vi nästa år skulle få hyreshöjningar på uppåt 10%, det kommer inte att hända.
Så när de fyra ordföranden häromdagen hade mejlat ut sitt budskap ännu en gång och jag återigen fick frågor så bjöd jag in dem till ett möte där vi förhoppningsvis åtminstone kan klara ut vad som står i det nya lagförslaget och vad som inte står.
Sedan får var och en dra sin slutsats men hyresgästerna är inte betjänta av skräckpropaganda.

Anonym sa...

Efterfrågan kommer inte ha någon betydelse för hyran, skriver Barbro.
Herrejävlar vad dåligt påläst högsta hgf-hönset är.
Läs på vad ni beslutat om i Stockholmsmodellen!
Lgh med attraktivt läge (hög efterfrågan) får ett högre hyresuttag i fortsättningen!

Och hon ska kritisera andra för att inte läsa på...

Oj, oj, oj...

Anonym sa...

oj, oj, oj
Vem är dåligt påläst... Barbro är väl inte involverad i någon Stockholmsmodell, det är väl Stockholmsregionen som är det? Och en lägenhet i Stockholm innerstad borde väl kosta mer än en lägenhet i Tensta eller Skärholmen?

Barbro Engman sa...

Herrejävlar vad dåligt påläst högsta hgf-hönset är tycker sig anonym kunna skriva.
1. Det är "prop 2009/10:185 lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag och reformerad hyressättning" som föranlett diskussionen med de fyra ordf i innerstaden plus nätverket för boendetrygghet.Enligt dem kommer hyrorna att höjas med 50-70% om lagen går igenom i riksdagen.
Det finns inte ett enda ord om att efterfrågan ska styra hyrorna i detta lagsförslag.
2. Stockholmsmodellen, Malmömodellen, Poängen i Umeå, kvlitetshyrorna i Göteborg m fl. är alla modeller för att tillämpa det 40 år gamla bruksvärdessystemet. Bruksvärdessystemet bygger på att hyran sak spegla den kvalitet och standard man har.Olika faktorer ska viktas mot varandra. På hyresnämndens hemsida kan man läsa:
De egenskaper som bestämmer en lägenhets bruksvärde är bland annat dess:
• storlek
• modernitetsgrad
• planlösning
• läge inom huset
• reparationsstandard
• ljudisolering
Förmåner som är knutna till lägenheten kan också inverka på bruksvärdet, till exem-pel:
• hiss
• tvättstuga
• sopnedkast
• särskilda förvaringsutrymmen
• god fastighetsservice
• garage och biluppställningsplats
Också faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kom-munikationer påverkar bruksvärdet.
Eftersatt underhåll kan ha betydelse för bruksvärdet. Däremot inte den försämring i lägenhetens skick som normalt uppkommer mellan två ordinarie underhållstillfällen

Anonym sa...

Barbro, Som jag skrev är jag också kritisk till skräckpropagandan i den här skrivelsen. Men jag gillar inte ditt sätt att hantera det på, t ex i samband med fullmäktige och även här på bloggen. Det skapar ett hat inte bara mot de fyra utan mot innerstadens ALLA hyresgäster, vilka i dagsläget är en av eller den kanske mest utsatta gruppen av alla boende i Sverige.
Jag är samtidigt fundersam över din egen inställning i hyresfrågan. Alltså - om du skulle argumentera för rättvisa i hyressättningen när det gälelr innerstad resp ytterområden/landsort - hur skulle det låta då?
lena i

Anonym sa...

Varför är innerstadens hyresgäster den mest utsatta gruppen i hela Sverige? Är det inte bra att bo i innerstan? Ska hyrorna i Stockholms innerstad vara lägre än i Tensta och Skärholmen?

Peder sa...

Re: Anonym 17 april 2010 12.28

Nja - hyran är högre i innerstaden än i Tensta och skärholmen.

Tror nog att Barbro får skäll för att hon förnekar att det kommer marknadshyror. Hon är i förnekelse.

Bor man bra och centralt etc ska det kosta mer. Precis som att större hotellrum är dyrare eller att fin bil är dyrare än en sämre bil.

Alla är med på det resonnemanget utom Barbro. Hon är mer för planekonomi och planhyror och låtsas att det nya hyressystemet inte är en marknadsanpassad hyra.

det är den kräftgången och förnekelsen som Barbro och HGF får mycket kritik för.

Och bitvis vilseleder de sina medlemmar i frågan om de nya höga hyrorna.

Nu kommer marknadshyrorna redan 2011 och alla som har chans att ombilda - GÖR DET!

Anonym sa...

Man kan alltid diskutera vad marknadshyra är för något. Om jag förstått det rätt så vill hyresgästföreningen att hyrorna ska sättas efter bruksvärde, det är knappast marknadshyra. Sätta hyra efter bruksvärde, vad de flesta tycker ska värderas, låter rätt sunt tycker jag. Jag tror inte det kommer några marknadshyror och jag tycker det är bra att det finns hyresrätter kvar i innerstan. Kan inte se något större fel i att ha de här uppfattningarna.

Barbro Engman sa...

Lena, jag kan erkänna att jag känner mig så frusterad över hur jag ska hantera de angrepp mot mig och organisationen som kommer från innerstadens ordföranden. Jag får frågor från ministrar, rödgröna politiker, allianspolitiker, journalister och medlemmar om vad jag svarar på kritiken. Jag har skrivit någon gång på bloggen, vilket jag kan hålla med dig om kanske inte är så bra. Vad tycker du att jag ska göra? Jag vill absolut inte att några andra än dem som står för angreppen ska känna sig ifrågasatta. Så har du något gott råd så lyssnar jag gärna på det.
Jag är i Umeå på Norrlands regionens fullmäktige så jag svarar på din fråga om hyressättningen senare

Anonym sa...

Hej Barbro

Hur skulle det vara om du istället för att raljera och håna de som kommer med kritik mot regeringens förslag presenterade en ordentlig konsekvensgenomgång?

Jag har nu följt din blogg och hyresgästföreningens hemsida hela det senaste året. Och konsekvensgenomgången saknas!

Jag är förvånad. Förslag som presentars med stora retorikord och som sedan inte gås igenom ordentligt och konsekvensbedöms.

Om nu några går igenom förslagen och kommer till resultatet att allmännyttans vinster (och hyror) måste öka, det blir i praktiken fritt fram att skicka pengar från AN till kommunen och det nya sättet att göra hyresjämförelser möjliggör stora hyreshöjningar så krävs förstås en ordentlig genomgång av förslagen och deras konsekvenser.

Jag är inte övertygad om att de som nu kritiserat förslagen har fel. Och det räcker definitivt inte med allmän hånfullhet från din sida.

Argument som att hyresgästföreningen skulle aldrig lägga sådana förslag... är inte ett särskilt starkt försvar. Mera sakliga genomgångar önskas från förbundets sida tack. Och ett hyfsat tonfall.

Lena Andersson

Anonym sa...

Så som du har agerat mot innerstadshyresgästerna och mot deras företrädare så är det högst begripligt att dom inte tror på dig.

Ditt nya inlägg är precis i din vanliga stil, häftig retorik mot den som tror något annat än du. Tror du att det möjligen kan påverka vad du får höra?

Tror du att det kan uppfattas som farligt att föra fram kritik?

Tror du att din arbetsstil uppfattas som demokratisk?

Tror du att din arbetsstil uppmanar till analys och kritik?

Eller liknar en rätt okunnig diktator?

Skärpning Barbro! Sakdiskussion och normal hövlighet önskas.

Också från din eftersägare Terje.

TeBe

Terje sa...

Försöker att alltid ha en hövlig ton i mina svar.
Terje

Peder sa...

Nej Terje - du är mer raljant och charlatansk än Barbro. Alla som säger emot dig eller som inte tycker som du hånar du och förmanar.

Vi minns alla din nerstängning av Södermalmsföreningen - för att de var i "onåd" hos dig.

Men det var inte det som detta inlägg skulle handla om. Det var om Barbro

Ja Barbro - hur är det med konsekvensanalyserna? Det nya hyresförslaget är ju en diger lunta och samlade analyser menar ju på att detta är en katastrof. Du "tycker" helt annorlund.

Vad är det för analys och data som du baserar detta tyckande på? Alla vi som läst det hela får ju fram en annan bild och analys?

Det duger INTE att säga "vänta och se". Man skall veta innan.

Nå?

Emma sa...

Barbro skriver:

"Men man får inte ge upp, jag har bjudit in de fyra ordföranden så att vi gemensamt kan gå igenom vad som faktiskt föreslås och vad som inte alls föreslås. Två av dem har tackat ja. Alltid något."


Ska du "läsa lusen" av dem nu? Visa vart HGF-skåpet ska stå?

Opinion, grundlig analys och avvikande åsikter gillar man ju inte. Eller hur Barbro?

Terje sa...

Hej Peder.
Att stänga Södermalmsföreningens expeditionen var oklokt.
Terje

Barbro Engman sa...

Hej Emma,opinion, grundlig analys och avvikande åsikter finns det ingen som helst anledning att ha något emot. Men när det visar sig att analyserna drar åt väldigt olika håll då måste man försöka förstå hur det kommer sig. Eller hur Emma?
Alla fyra ordföranden i innerstaden kommer och jag hoppas att vi tillsammans ska kunna reda ut hur det kommer sig att vi kommit till så olika slutsatser.

Barbro Engman sa...

Vi har jobbat på att fånga upp de frågor som ställts kring effekterna av den nya lagen om villkor för de allmännyttiga kommunala bolagen.Vi har listat frågorna och vi besvarar de i ett "frågor och svar" dokument. I morgon när vi träffar företrädare för Stockholms innerstad kommer kanske ytterligare frågor att komma. Vi kommer då att komplettera dokumentet. Jag kommer därefter att lägga ut dokumentet på bloggen trots att det med nödvändighet blir långt.

Anonym sa...

Hej Barbro!
Väldigt bra av dig.
Det ska bli spännande att läsa dokumenetet. Det skulle vara bra om du även kunde presentera de fyra ordföranden i innerstans åsikt. Gör du det har du gjort ett väldigt bra jobb!
Mvh
Jonas

Marga sa...

Vad hände med min kommentar som jag lade in vid lunchtid idag?
Margareta Friman-Scharin

Margareta sa...

Hej Barbro. Nu gör jag ett nytt försök till kommentar på din blogg. Dags att diskutera konsekvenserna av det förslag som nu ligger och som du, Barbro Engman medverkat till.
1. De allmännyttiga bolagen ska drivas med marknadsmässig avkastning. De behöver då ha samma avkastning som t.ex. det privata bolaget Wallenstam, dvs 7 % direktavkastning. För att kunna få det behöver de höja hyrorna med ca 30-35 %. skyddsregeln innebär att höjningstakten kan begränsas till 8-9 %per år. Det innebär att det tar 3-4 år för dem att komma upp till den marknadsmässiga avkastningen.
2. Marknadsmässig avkastningen ska beräknas på det marknadsmässiga värdet inte på insatt kapital. Det blir en spiraleffekt. Ju mer hyrorna höjs desto mer blir värdet desto mer måste hyrorna höjas för att fortfarande ha en direktavkastning på ca 7 % tills hyresgästerna inte längre kan betala och det börjar uppstå vakanser, som på lokalmarknaden. Då går det inte att höja hyrorna mer för då har man marknadshyresnivå. Markandshyresnivån ligger förstås lite olika i olika områden och beroende på standard precis som dagens hyror, men en hyreshöjning på 50 % på fem år kan nog bli mycket vanlig i såväl inner- som ytterområden i alla tillväxtområden.
3. Ett annat sätt att få upp hyrorna med det nya lagförslaget är att fastighetsägarna för majoriteten av beståndet kan kräva samma hyresnivåer som de högsta privatnivåerna som i Stockholm ligger 25 % högre. Dessa nivåer skulle med skyddsregel uppnås på mindre än 3 år.

Sammanfattningsvis kan man säga att hyrorna fortfarande förhandlas och man kan diskutera hur standard och läge ska påverka hur högt hyrorna ska få stiga i enskilda fall men om Fastighetsägarna kräver en marknadsanpassning på i uppemot 8-9 % per år dvs 50 % på fem år så kommer inte Hyresgästföreningen att kunna förhindra det. Det är bara att gå till hyresnämnden och få saken avgjord där.
Barbro Engman, du säger ibland på möten att ni varit tvungna att överge hyrestaket eftersom det inte haft stöd från något riksdagsparti. Det är fel, vänster- och miljöpartiet vill bevara hyrestaket. Sossarna säger att de vill låta parterna avgöra och eftersom du, Barbro gått med på att överge hyrestaket så verkar sossarna tyvärr också beredda att stödja förslagets väsentliga delar.
Margareta Friman-Scharin