13 april 2010

Ett litet avslöjande inlägg på morgonkulan, de som har ansvaret vill inte!
I Malmö i lördags träffade jag en dam som bott i hyresrätt under större delen av sitt liv. Nu hade hon börjat få frågor om varför hon inte lånade upp lite pengar och köpte sig en lägenhet.

I Kristianstad i söndags träffade jag två herrar som var uppbragta över att de betalde högre hyra bara för att de bodde i ett välskött och bra område. De menade att de skötte om en hel del själva också.

I Malmö betalade en kvinna 17 000 i månaden för en paradvåning i centrum. Hyresrätterna i en del av Rosengård har inget som helst paradliknande över sig.

I Kristianstad pratade jag med en fembarnsmor med ett ökande antal barnbarn och barnbarnsbarn som inte förstod hur de alla skulle kunna hitta en bostad.

Det är precis på pricken vad bostadspolitiken handlar om idag.

Ägandet står i centrum för politiken. Det gynnar bostadsrättsboende och villaägare och driver på bostadsrättsombildningar. Den politiska energin koncentreras till att få igång byggandet av ägarlägenheter och subventionerna till ägt boende håller i sig eller späs på. Därför får Malmödamen frågor om varför hon inte hänger på den politiska innelinjen.

Männen i Kristianstad, kvinnan i paradvåningen i Malmö och hyresgästerna i Rosengård är alla exempel på vad debatten om bruksvärdessystemet handlar om. För vad ska vi betala hyra och vad ligger en rimliga hyresnivåer på.

Fembarnmodern i Kristianstad blev nog inte lugnare denna morgon, om hon nu såg professor Lundström intervjuas på Rapport. Kommunerna vill inte bygga sa han. Hoppsan. Här har vi en bostadsförsörjningslag som ålägger kommunerna att fixa hus och medborgarna och så vill de inte!

Det byggdes 17 000 lägenheter förra året, 21 00 beräknas det bli i år och 25 000 nästa år. Men det behöver byggas dubbelt så mycket enligt Stellan Lundström och Boverket

Men de som har ansvaret vill inte. Det borde man lägga en hel del politisk energi på att ändra.

29 kommentarer:

Ernst sa...

Och så sa Stellan Lundström visst att fri hyressättning också behövs, men det föll bort i ditt inlägg ;)

Anonym sa...

Ägandet i centrum....
För många, många år sedan var folket i Sverige livegna. De bodde och jobbade på en herremans gård. Hade någon sagt till dem. Ni får den stora CHANSEN och MÖJLIGHETEN att köpa ett eget boende och slippa livegenskapen hade nog alla tyckt att det var en väldigt bra möjlighet.

Det är samma sak idag.

Det är bara herremännen och kvinnorna i HGF som motarbetar detta. De vill ha kvar folket på sina herresäten så att de kan betala för sig.

Mvh
Jonas

Monica sa...

Terje skriver på sin blogg om en bekant som haft en brand i sin lägenhet. På tal om detta:

I den fastighet som jag pratade om innan - Skottet på södermalm - brann det under 2009. Det var den största branden på Södermalm under 2009.

Under den perioden lyste HGF med sin frånvaro. Ingen information eller engagemang alls från er.

Istället var det bostadsrättsföreningen som engagerade sig och sökte / gav information.

Men när det blev ombildningsdags DÅ var HGF på plats. DÅ fanns det resurser.

Likaså när det skulle stämmas och klandras av köpstämman. DÅ var HGF aktiva som sjuttsingen. DÅ fanns det fokus, resurser och närvaro.

Är det inte konstigt? Det är viktigare för er att motverka de boende i husets vilja - än att hjälpa vid branden och dess effekter.

Ni anför bland annat i er stämning att de tomma lägenheter som fanns i huset som normalt bli vakanser "noll röster" vid röstningen nu var besatta. En ren effekt av att man hjälpt de boende i huset med evackureingsboende.

Så nu menar ni att för att folk fick hjälp med boende - en effekt av branden - att det även nu skall straffa de boende igen i huset.

69% av de boende i huset röstade för en ombildning.

77 av era egna medlemmar opponerade och protesterade mot ert beslut att klandra stämman.

NI valde att stödja 2 hushåll / 3 personers vilja att stämma.

NI försöker att använda branden MOT de boende i er stämning

NI valde att INTE hjälpa vid branden.

Det är ynkligt och cyniskt av Terje!

Barbro Engman sa...

Monica, Terje har en egen blogg.
Skriv på den, jag kommer inte att ge mig in i vilka avgörande Stockholms regionen gör eller har gjort.

Barbro Engman sa...

Jonas, visst är det bra nu förtiden då man kan välja. Jag vill bo i hyresrätt så jag tycker att det är bra att det finns sådana. Den som vill bo i bostadsrätt eller villa har ännu större chans än jag att få bo som de vill. Hyresmarkanden är ju som bekant mindre och tyvärr minskar den ytterligare genom ombildningar. Jag tycker att vi ska utgå från att människor är kapabla att tänka och välja själva hur de vill ha det, eller hur Jonas.

Barbro Engman sa...

Jo det är så sant Ernst, Stellan Lundström gillar fria hyror men jag tyckte inte det var någon större nyhet. Däremot tyckte jag att det var lite anmärkningsvärt att han anklagade kommunerna för att inte vilja bygga.

Anonym sa...

Hej Barbro
Jag håller med dig. Folk ska få välja själva hur de vill bo.

Är vi då överräns om att om 75% av de boende i en fastighet vill ombilda så ska det få göra det! DE VILL JU GÖRA DET VALET, det är bara du och din förening som försöker hindra dem. Precis som herrarna i herresäterna inte ville släppa sina livegna.

Så släpp dina herrefasoner och låt folk bestämma själva i en demokratisk process som vi har i detta land. Vi röstar och majoriteten avgör....eller hur?

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Men hallå vad hände med de som inte vill ombilda då? Ska de bara köras över. Vi pratar väl ändå om individer och deras val.Det bästa är väl att det byggs bostäder av alla de slag som människor kan välja på. Vad tror du att bostadsrättsinnehavarna skulle säga om deras bostäder skulle omvandlas till hyresrätter? Eller att villorna skulle bli bostadsrätter?

Anonym sa...

Kära bloggare.

Läs gärna artikeln i Dagens Industri (DI.se) idag.

Stockholm kan få chockhöjda hyror!

I den säger Barbro.

”Att Hyresgästföreningen skulle ha gått med på en lag som innebär att hyrorna skulle höjas med 70 procent på fem år faller på sin egen orimlighet. Då borde vi packa ihop och gå hem”, säger organisationens ordförande Barbro Engman.

Äntligen ett uttalnde att ta fasta på. Vi säger så Barbro!

Bloggare; börja mäta så får vi se hur det ser ut om 5 år.

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Bra ide´Jonas, precis så har jag tänkt. Vi får se om 5 år.

Anonym sa...

Barbro i en demokratisk process bestämmer ju majoriteten, eller hur. Om en majoritet av villaägarna ville det skulle de ombildas , JA. Om en majoritet av bostadsrättsägarna ville det skulle de ombildas till hyresrätter, JA.

Vilken verklighet lever du i en diktatur? I sverige har vi demnokrati.

De som inte vill ombilda bor ju kvar i sina hyresrätter som vanligt!!!!

Individer och deras val, det är ju sverigedemokraterna också ska de få bestämma fast de är i en minoritet????? Tycker du det??

Vi lever i en demokrati och har en demokrtaisk process och den försöker ni motarbeta...Mvh
Jonas

Anders Frisk sa...

Barbro:

Jag bifogar några artiklar från personer som har en liten annan uppfattning än du:

Hyresgästföreningen stämmer bostadsrättsföreningar under ombildning

Hyresgästföreningen ägnar sig just nu åt gammal hederlig härskarteknik, precis som de kapitalistiska fastighetsägare man säger sig slåss emot

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sbc_ek_foer/pressrelease/view/hyresgaestfoereningen-staemmer-bostadsraettsfoereningar-under-ombildning-378777

Eller

Vem ångrar ombildning till bostadsrätt?

"- Jag har aldrig stött på någon som ångrat att de ombildade till bostadsrätt. Nu kan jag inte säga att det inte finns någon men jag uppmanar Carin Jämtin att hitta en bostadsrättsförening som vill ombilda till hyresrätt."

http://www.sbc.se/Bostadsrattsorganisationen/Media/pressmeddelande/Bostadsrattsorganisationen-SBC-uppmanar-Jamtin-att-hitta-forening-som-angrar-ombildning-till-bostadsratt/

Monica sa...

Barbro

Ja Terje har en egen blogg, men han släpper inte igenom inlägg (som du storstilat gör!)

Därför måste frågan lyftas på din blogg. Ledsen för det - men det är Terjes eget handlande.

Frågan om boende, hyror, ombildningar har aldrig varit viktigare än nu.

Nya hyresförslaget kommer i ett slag att förändra för alla som bor i hyresrätt. Man äger inget, inget underhåll och kraftigt ökande priser.

Bopriserna i höjden. Vissa har turen att få ombilda, men HGF går in med sin tyngd och sina resurser och bekämpar det hela. Man sätter sig över demokratiskt fattade beslut i husen - för en liten ar nej-sägar grupps vilja.

Sedan pekar HGF finger och skyller på andra. Inte bra! Detta måste debatteras i och utanför HGF.

Tack för ordet

ps. Säg åt Terje att ta debatten och att släppa fram även obehagliga frågor

Ds

Thomas Wallin sa...

Hej Barbro,

Tycker du inte att det är ett problem som Monica lyfter fram?

Om nu era egna medlemmar i huset i fråga protesterar mot ert handlande (var det 77st mot 3?) - skall ni inte hörsamma det då?

Jag tycker i alla fall att det är en viktig fråga och ett reellt problem ni har om det är som Monica beskriver.

Är ni inte en demokratisk organisation som jobbar för medlemmarnas väl och vilja?

Är det som Monica säger att ni går emot 77 medlemmars vilja till förmån för 3 personer så är det nära på skandal. Det är röta i en sådan organisation.

Anonym sa...

Är det Terje Gunnarsson som sticker huvudet i sanden på bilden?

Anonym sa...

Jonas

Och det sjuka är att majoriteten i (0-viktiga?) frågor som riksdagsval IPRED, EU-medlemsskap, Folkomröstningar etc räknas vid 51%

I frågor om att ombilda så är plötsligt majoriteten satt vid 67%.

Och ÄNDÅ har HGF svårt att få folk att inte ombilda.

Men att de sedan använder sina resurser mot kraftfull maljoritet och (som nämnts ovan) MOT sina egna medlemmars vilja är för mig en gåta.

Hur som helst är det ruttet att inte respektera demikratiska spelregler från HGF och att man motarbetar både sina egna medlemmar och de boende i husets vilja.

det är glapp mellan ideal och handling i HGF.

HGF verkar ruttna inneifrån.

Anonym sa...

Och Terje fortsätter att censurera meddelanden och frågor på hans blogg - som han tycker är jobbiga.

Ynkligt att han inte kan ta debatten.

Anonym sa...

Barbro

Du tycks inte förstå problemet med avskrivningarna. Och jag undrar återigen hur ditt förslag tillsammans med fastighetsägarna egentligen kom till.

Snabbare avskrivningar innebär högre hyror och högre vinster. Lägger man upp för att det är OK med snabbare avskrivningar generellt går det inte som du tror att kopmma åt det i förhandlingarna. Det blir istället ett ingångsvärde.

PÅ samma sätt blir förslaget om att en del av hyran ska kallas moms ogenomtänkt. Moms räknas på någonting. Det finns moms på lokaler. De räknas ovanpå hyran.

Bägge förslagen känns särskilt underliga eftersom de görs i samma veva som regeringen lägger förslag till riksdagen som inte jag kan tolka annat än att de höjer hyrorna mycket.

Dina försök att påstå något annat har inte kännts särskilt genomarbetade eller genom tänkta.

Torsten Andersson

Anonym sa...

Hej Barbro

Menar du verkligen att du tror att påtaglighetsreglerna inte kommer att användas när vi förhandlar med fastighetsägarna eller när hyresnämnderna dömer.

Påstår du verkligen att fastighetsägarna kommer att vara dumma och inte utnyttja de möjligheter att få hyror som inte påtagligt överstiger andra privatägda fastigheters hyror trots att de nya lagförslagen medger detta?

Barbro. Det handlar nu om att göra realistiska uppskattningar om vad som händer, inte att göra propagandisktisk utspel till försvar för dåliga förändringar.

En inte särskilt tillfreds

Cecilia karlsson

Barbro Engman sa...

Cecilia, jag har inte påstått någonting om vad fastighetsägarna kommer att göra eller inte göra.Det är heller inte vad du och jag diskuterat.Men förmodligen kommer fastighetsägarna att jobba för sin sak. Något annat har jag aldrig någonsin föreställt mig. Vad du och jag diskuterat har inte heller handlat om det.
Du påstod nämligen att jag "snackade i nattmössan" när jag påstod att hyresnämndenrna oftast gör skälighetsbedömningar av hyror istället för direktjämförelser, och att påtaglighetsreglerna inte tillämpas vid skälighetsbedömningar.

Jag citerade då ett utdrag ur en dom i Svea Hovrätt som visade att mitt påstående var korrekt.Då byter du spår och frågar mig om jag verkligen menar att fastighetsägarna inte kommer att försöka utnyttja påtaglighetsreglerna.
Nej varför skulle jag tro något sådant.Det vår diskussion har handlat om är i vilken omfattning de kan hävda den. Jag påstår att eftersom direktjämförelser används i en väldigt liten omfattning så har den inte den effekt som du och andra hävdat.Hyresgästföreningen har aldrig försvarat påtaglighetsrekvisitet. Jag hoppas att Civilutskottet ändrar på förslaget i detta avseende.
Fast det borde gå att föra också en nyanserad diskussion om effekterna av påtaglighetsrekvisitet tycker jag.

Barbro Engman sa...

Torsten, för att vi ska kunna klara ut hur detta på ett bra sätt utan att riskera att prata förbi varandra tror jag att det bästa är att du tar kontakt med Pär Svanberg. Han har också deltagit i den arbetsgrupp som förberett förslagen kring hyresboendet och skatterna så jag tror att ni på ett bra sätt kan klara ut detta. Ring 08 7910200

farbror Frej sa...

Jonas: "Ni får den stora CHANSEN och MÖJLIGHETEN att köpa ett eget boende och slippa livegenskapen..."

Fast i Stockholm kommer man ju inte till skott numera. Folk hyr ju pengar av banken utan större utsikter att kunna amortera sig ur ränteberoendet innan det är pensioneringsdags. Och pensionsersättningen kommer ju inte att vara var den en gång var. Eller vad tror du?

Sedan kan jag än en gång inte låta bli att google-tipsa om "Megabubblan Röda stugan" samt den däri förekommande grafen "Herengracht index". Den grafen förblir alltid okommenterad av någon anledning. Holland är ju väldigt tätbefolkat så man kan ju fundera över om bopriserna någonsin gjort annat än stigit.

Citat: "Herengracht har varit den holländska huvudstadens högstatusadress sedan 1600-talets början. Professor Piet Eichholtz har tack vare Amsterdams stadsarkiv kunnat följa vad som hände med huset sockerhandlaren Cornelis Sasbout byggde år 1637 på Herengrach nr. 150."

Anonym sa...

Farbror frej, På tal om att inte komma till skott. Den oföretagsamme kommer inte till skott.

Jag bor själv i en stor villa i en av de atrraktivaste kommunerna men började i HR och två tomma händer. Har sedan jobbat mig hårt uppåt. Både med bostad och Jobb.


Antagligen kommer jag att kunna pensionera mig och vara skuldfri när jag är 50.

Jag är varken beroende av banken eller pensionsystemet utan har tagit mig ur livegenskapet och styr mitt eget liv.

Så jag vet att vissa faktisk kommer till skott även i stockholm medan andra sitter rädda och surar hela livet.....och lyssnar på HGFens floskler.


Mvh
Jonas

Anonym sa...

Du farbror Frej menar du Börje Lindström poeten????

Jag ser ganska snabbt en stor felaktighet i hans material. Är det något han försöker dölja för att få rätt i sina teser. Felaktigheten är att under hösten 2008 och våren 2009 SJÖNK priserna på fastigheter i sverige och i stockholm med 10-20% Varför finns det inte med. Är han okunnig och har missat det eller är han oärlig?


Hans trovärdighet käns sådär...
Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"Jag är varken beroende av banken eller pensionsystemet..."

Jag avser den genomsnittlige bolånaren i främst Sthlm som kommit in sent och köpt dyrt. Samt själva hållbarheten i fortsatta värdeökningar i främst Sthlms-området. Din privatekonomiska situation intresserar mig inte ett skvatt.

Anonym sa...

Okej Farbror Frej(eller ska jag säga börje). Men min tes om Poeten Börje Lindström var den för svår att svara på? Eller är det du som är Börje? Varför har du utelämnat prisfallet 2008?Okunskap eller opålitlighet??

Min tes är att den genomsnittlligge hyrestagaren har för dålig ekonomi och för dålig säkerhet inför pensionen. De har det betydligt sämre än BR eller husägare. Håller du inte med?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Farbror Frey hallå hallå är du där??? Börjeeeeee

Anonym sa...

I ett lokalprogam på radion i Stockhlm häromdagen kom det fram att ca: 50% av alla allmännyttans lägenhter bor det inte rätt person eller så står den tom!. Vad säger HGF om det? tänkte just på bilden med gubben med huvet i sanden.

Uppenbarligen så har allmänyttan inte råd med att inte ta ut mer betalt vid t ex stambyte och annan upprustning av gamla fastigheter.
Man tycker att det skulle finnas mer i kassan. Men inte.
Då är det väl alldeles utmärkt att man säljer ut en antal fastigheter till de som vill ombilda, vips så slipper man den kostnaden, eller minskar den. De pengar som genereras vid försäljningar kan då minska utgifterna för allmännyttan då det ska renoveras.
Vilka gynnas då vid utförsäljning.
Jo...alla!!!
De boende får mindre kostnader, de kan spendera mer så de gynnar samahället i stort.
De boende kan spara mer.
Fastighetsägarna har mer pengar att renovera för vilket bör hålla ned hyrorna.
Hålls hyrorna nere gynnar det ungdomarna som vill ha en bostad.

För pengarna som staten tar in vid försäljning går väl tillbaka till de boende?.

Anonym sa...

Farbror Frej.....efter vårt stambyte i FB:s fastigheter för ngr år sen så höjdes hyran bara för själva stambytet från 3700:- till 4500:-. Ville man höja diskbänken från knähöjd till normalstandard kostade det 100:- osv osv...du kan ju räkna ut räntan på det. Sedan kommer det en ny hörshöjning året efter, året efter, året efter.....Att man lånar pengar på lång tid till en bostad är inget konstigt.

Vill jag ha en bostad där jag växte upp (Årsta) är det en kötid på ca:15år

Så ta upp huvet ur sanden och öppna ögonen