14 april 2010

Hyresfusket breder ut sig står det på första sidan i DN idag

Allmännyttan i Stockholm har gett sig ut på kontraktsspaning och kollat upp vilka som egentligen bor i deras lägenheter. Det visade sig att de som borde bo inte bor utan lägenheten bebos av andrahandshyresgäster, barn, släkt och vänner. Kontraktsinnehavaren själv har löst sitt boende på annat sätt.

Jag har stött på en dam/lärare som hade en lägenhet hos Stockholmshem och en hos Svenska Bostäder. Den ene hyrde hon regelmässigt ut till för hög hyra till trängda bostadssökande, företrädesvis inflyttade ungdomar från landsbygden.

I samband med uthyrningen krävde hon dessutom att den person hon just tänker lura på för hög hyra inte fick mantalsskriva sig på adressen.

Stockholmhems spaning har resulterat i att de ”fått loss” 996 lägenheter. Familjebostäders granskning gav 325 och Svenska Bostäders 500. Och då har de bara skrapat på ytan.

Vad gör man åt detta? Man ska så klart göra som bostadsbolagen gör, ta tillbaka lägenheterna och hyra ut de med förstahandskontrakt till någon som har behöver en lägenhet.

I vanliga fall beivrar man olagligheter. Men när det gäller bostadsmarknaden upphör alla sådana vanligheter. Ett återkommande förslag från Mats Odell och från Hans Lind på KTH är att man ska få ta ut högre andrahandshyra än vad som nu är möjligt.

Vilket förstås ökar på lusten att behålla den lägenhet man inte behöver för att hyra ut den i andrahand.

Idén är väl att man ska göra svarta pengar vita vilket är ett alltmer utbrett sätt att hantera olagligheter. Man gör de lagliga. Man ser dessutom till att den som har ett förstahandskontrakt får ännu större skäl att behålla sin hyresrätt och använda den för att tjäna skattefria pengar på.

12 kommentarer:

Socker-Conny sa...

Ja Barbro - jag håller med dig. Det är hemskt med all svartuthyrning och fusk.

Tyvärr är det en effekt av en reglerar marknad som tangerar på att vara planekonomisk.

Folk vill ju bo och löser inte HGF och de kommunala bolagen problemet så får folk göra det själva.

Med en fastfrusen hyresmarknads och inget nybyggande i en Stad som växer så blir detta effekten.

Kan alla hyra överallt och oavsett läge och det är superbilligt så blir det många som vill ha övernattningslägenheter eller svart-hyres-pengar...

Man kan så att säga att ni var med och skapade problemet HGF. Grattis. Igen.

Yngve sa...

Terje svarar fortfarande inte Monica i Skottet varför han väljer att gå emot 77 medlemmars vilja till förmån för 3 personer.

Det verkara vara HGF's ledning som vill stämma en bostadsrättsförening, men inte HGF's medlemmars vilja.

Är det så man förvaltar sina medlemmars mandat och pengar?

Minst sagt ruttet Terje

Bekymrad medlem sa...

Det var många med mig som fick detta email från HGF i email lådan i morse.

Inte ens i HGF organisationen tror ni på ert eget förslag.

Det enda raka är ju att bo på ANNAT sätt än i hyresrätt nu. Villa eller BRF nästa! - Av kostnadsskäl!

Replik tack!

-

Ordförandena från hyresgästföreningarna i Stockholms innerstad är djupt upprörda över de bostadsförslag som lagts från regeringen den 30 mars 2010.

"Med förslag att få använda de högsta hyrorna i det privata som jämförelse kan fastighetsägarna direkt höja hyrorna i flertalet hus med 20 procent. Sen kan de varje halvår saxa upp hyrorna med fem procent extra. Detta leder mycket snart till marknadshyror.

Eftersom allmännyttan ska ge marknadsmässig avkastning tvingas de till samma hyror som i privatbeståndet.

Dessa förslag innebär en kraftig standardsänkning för hyresgästerna och en kollaps för den sociala bostadspolitiken."

Bror Sandström

Ordförande Hyresgästföreningen på Södermalm
---

Barbro Engman sa...

Men Bror, var någonstans i propositionen står det att man ska "använda de högsta hyrorna i det privata som jämförelse" och att "fastighetsägarna (kan)direkt höja hyrorna i flertalet hus med 20 procent" ?

Birger sa...

Herregud - är det sån här sk*t som medlemmarnas pengar går till producera?!

Hyresgästföreningens skräckfilm! http://bit.ly/9TCwAi

Ordförande Persson sa...

Citat Margareta Friman-Scharin ordföranden för Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet

”Hyrorna kommer att höjas med 50-70 procent”

Och

"Vad skulle du råda den i Stockholms innerstad som fått erbjudande om att omvandla sin lägenhet till bostadsrätt?

– Det beror förstås på vilken ekonomi man har och vilket erbjudande man får. Men i dag är det ofta billigare med bostadsrätt och när det här förslaget blir verklighet kommer skillnaden att bli ännu större. Jag vet flera aktiva inom Hyresgästföreningen som gett upp kampen och blivit bostadsrättsinnehavare."

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/2010/04/firstPageItem20100408_111913893/firstPageItem20100408_111913893?orgId=#

Anonym sa...

Precis - inte ens i kina har man planekonomi och planhyror längre.

Undrar just när sverige ska vakna? Någon?

Boende i Danderyd sa...

Barbro

Vad tycker du om att P-O Brogren rekommenderar sin son att ombilda till bostadsrätt i sin förening i Danderyd...

Samtidigt som han springer runt i föreningar i Stockholm och brandtalar mot ombildningar.

Är det det "engagemang för hyresrätten" som ni brukar hänvisa till som P-OBrogren uttrycker när han är för ombidlning?

Lev som ni lär för hellskotta. Dubbelmoralen ni kör med är skandalös!

Barbro Engman sa...

Till bekymrad medlem, jag trodde felaktigt att det var Bror Sandström som skrivit inlägget på bloggen. Jag ser nu att bekymrad medlem har fått ett brev som är undertecknat av Bror Sandström. Mitt svar till dig är att du inte behöver vara bekymrad. Det finns ingenting i förslaget som kan få den typen av konskevenser som Nätverket för boendetrygghet och Stockholms innerstadsföreningar skrämmer människor med. Jag har verkligen funderat över av vilken anledning de driver en sådan våldsam skrämselpropaganda som de gör.Jag reser väldigt mycket runt om i landet och träffar hyresgäster och aktiva i hyresgästföreningen, inte på ett enda ställe i övriga landet görs en liknande tolkning av förslaget som den som föreningarna i innerstaden gör. Jag kan inte säga att jag är förvånad, även om jag tycker att det är obegripligt, jag känner igen det. Ända sedan 2001 har man varnat för än det ena än det andra med liknande tongångar. Den här gången säger man att hyrorna kommer att höjas med 50-70% på 5 år. Det kommer inte att bli som de spår de här gången heller det kan jag försäkra dig.Om inte annat så tycker jag att det faller på sin egen orimlighet att Hyresgästföreningen skulle vara positiv till något som per automatik skulle höja hyrorna med 50%- 70%.Om det skulle vara på det sätt som Bror och andra säger då hade det varit uppror i hela landet och jag hade själv lätt kunnat ansluta mig till protesterna. Du får helt enkelt själv försöka bedöma vad du tror är rimligt och inte rimligt i det som sägs. Om du har speciella frågor kring någon specifik del av den lag som ska styra allmännyttan eller någon fråga kring hyressättningen ska jag givetvis försöka svara. Du är också välkommen att mejla mig så ska jag se till att du får svar på dina frågor.

Barbro Engman sa...

Om du undrar över vad PO Brogren gjort eller inte gjort då tycker jag att du ska fråga honom om det.

Boende i Danderyd sa...

Barbro

Mnja - du är ju högste ansvarig på HGF och ni bedriver ju regelrätt förföljelse av ombilningarna. Stämningar, desinformation och bitvis rena lögner.

I spetsen för detta arbete går P-O Brogren som är "torpeden" om man så säger. Vi har alla sett honom i action orerandes sina "sanningar".

Samtidigt rekommenderar han sin son att ombilda sin hyresrätt i Danderyd.

Det borde bekymra dig Barbro. Det förväntas av er att ni lever som ni lär. Är man ideologiskt emot ombildningar så är man - det finns inga undantag!

Men det gäller tydligen inte P-O Brogren. eller hur är det?

Anonym sa...

Till Boende i Danderyd;
Barbro och P-O Har precis samma moral och etik.
=Sin egen

Mvh
Jonas