08 maj 2013

Fastighetsägarna bekträftar alltid ens misstankar
Martin Lindwall, Fastighetsägarna, brukar klaga på att jag skriver att Fastighetsägarna bara har ett enda recept mot allt, hyreshöjningar. Trots dessa klagolåtar så fortsätter de märkligt nog att bekräfta mina misstankar hela tiden.


Reinhold Lennebos, Vd Fastighetsägarna, inlägg på twitter idag är bara ett exempel på hur snabba Fastighetsägarna är när det gäller att hylla de som ser hyreshöjningar som det alena saliggörande

Svenska Dagbladet hann nästan inte lämna tryckpressarna förrän Reinhold Lennebo ryckte ut med en hyllningstweet till ledarsidan på SvD.

Han hade ju istället kunna heja på ledaren i Dagens Industri och deras analys. De har nämligen kollat på Rapport och Aktuellt och fått reda på att byggkostnaderna i Sverige ligger på svindlade belopp jämfört med övriga EU att man slutar bygga bostadsrätter trots mycket goda vinstmarginaler och att det finns aktörer som kan bygga till mera rimliga hyror än 12 500 för en tvåa i Djurgårdsstaden.

Men Ledarsidan i SvD skulle göra sig utmärkt i Fastighetsägarnas egen tidning. De har samma ensidiga uppfattning. . Maria Ludvigsson skriver att:
”När byggherrar och entreprenörer inte får sätta hyror efter vad bostäderna kostar och har kostat att uppföra, blir naturligen allt färre intresserade av att bygga hyreshus. Det är symtomatiskt att bostadsrätts- och villamarknaden inte alls rids av samma problem som hyresmarknaden.”
Nä hä nä, det byggs för lite bostadsrätter och villor men det ses uppenbarligen inte som ett problem.
Man undrar ju hur högre hyran för den lägenhet på Kungsholmen som kostar 21 700 kr/månad skulle bli om SvD och Fastighetsägarna fick som de ville.

Detta tyckte Lennebo kunde hänföras till avdelning logiska slutsatser. Han vill alltså ha ett system där fastighetsägarna själva sätter hyran.

Tänk vad bra det hade varit om Lennebo hade kläckt ur sig det när vi satt på en gemensam presskonferens med Mats Odell efter att ha blivit överens om att förhandla hyror med varandra baserade på bruksvärdessystemet.

Nu kallas samma förhandlingsmodell av Fastighetsägarna för planmonopol som liknar de ryska brödköerna.

Fastighetsägarna hade hoppats att EU skulle hjälpa de att få höja hyrorna lite som de ville. Men istället fick vi en ny lag 2011, den som Lennebo hyllade på presskonferensen, som medförde att Fastighetsägarna drog tillbaka sin EU anmälan.

Här skulle förhandlas trodde man nog allmänt. Men Fastighetsägarna bestämde sig istället för att satsa på att få sina drömmar om högre hyror uppfyllda genom att lämna förhandlingsbordet och istället vända sig till Hyresnämnden och Svea Hovrätt

Nu gick det ju inte så bra. Vi förlorade 1:a ronden skriver de. Hyresnämnden gjorde samma tolkning av den nya lagen som Hyresgästföreningen.

Men så lätt låter man sig inte slås ner. Reinhold Lennebo skriver istället på twitter att denna förlust ”tydliggör behovet av att avskaffa hyresregleringen”.

Nu var det ju inte precis det som domen tydliggjorde utan hur det förhandlingssystem som Fastighetsägarna så hett önskade bli en fullvärdig part i ska tolkas.

Det ska tolkas på det sätt vi var överens om på presskonferensen.
Inga kommentarer: