15 maj 2013

Hyresrätten innehar en tätposition åtminstone i debatten


Hyresrätten sätter känslorna i svall på ett sätt som aldrig villaboendet eller bostadsrättsboendet gör. Det är hyresrätten det tycks om. Bostadsrättsprisernas uppgång och fall liksom hushållens låneskulder diskuteras givetvis men aldrig bostadsrätten eller villan som boendeform och vilken funktion de ska ha.

Sannolikt får hyresrätten behålla sin tätposition som den mest omdiskuterade boendeformen.

Det finns en del i debatten som går i repris hela tiden. Sånt som bara sägs så där lite hastigt utan att det förklaras.

För att kunna lägga rabarber på ett förstahandskontrakt måste man ha kontakter sägs det exempelvis hela tiden vilket anses vara ett bevis för hur eländigt det fungerar på hyresmarknaden. Men det går ju lätt att ändra på.

Vi inför en obligatorisk bostadsförmedling så att alla lägenheter som går till släkt, vänner, bekanta och svarthandel istället förmedlas av bostadsförmedlingen. All kontaktförmedling skulle då upphöra. Maria Ludvigsson på SvD kan då stryka detta enligt henne bevis för hur dåligt det fungerar på hyresmarknaden,

Men det kommer hon och andra garanterat inte att tycka är en härlig ide´.

Riksdagen har beslutat att lägenheter kan förmedlas via kontakter då kan man inte klaga på att lägenheter förmedlas via kontakter. I alla fall inte om man håller med regeringen om att vi inte ska ha någon obligatorisk bostadsförmedling.

Men så plötsligt händer det. Debatten tar sig in i ett nytt spår. Idag i Expressen skriver Ann Charlotte Marteus om bostadsrätten med en helt annan utgångspunkt än den vanliga. Rubriken är ”min bostadsrätt kan hota ditt jobb”.

Samma ingång hade The Independant här om dagen. Het forskning visar att många hyresrätter är bra mot arbetslösheten. Och tvärtom.
Bra. Debatten tar sig kanske ur de gamla vanilga hjulspåren trots allt.Inga kommentarer: