06 maj 2013

Fastighetsägarna har ett gyllne recept mot allt. Höj hyrorna

Privata fastighetsägare är en samling svarthandlare. De säljer sina hyreskontrakt till dem om kan hosta upp några hundratusen.

Åtminstone om man ska tro den granskning SvD gjort av det de kallar den parallella hyresmarknaden.

Och det ska vi rätta oss efter tycker Fastighetsägarna i Stockholm.

För det är ”hyresregleringens” fel att de stackars fastighetsägarna tvingas till olagligheter. Så nu måste hyrorna upp så att de slutar med detta ofog. Fastighetsägarna har det enkelt. De har ett enda gyllene recept som hjälper mot allt. Hyrorna måste höjas annars säljs fastigheterna för ombildning till bostadsrätt. Hyrorna måste höjas annars säljs lägenheterna svart.

Det finns 1,7 miljoner hyresrätter där det bor 3 miljoner människor. På goda grunder kan man anta att det är ett ytterligt litet fåtal av de som har betalt svarta pengar för att få sin lägenhet. Halva antalet hyresrätter ägs nämligen av allmännyttan. De säljer inte sina hyreskontrakt via svartmäklare. Det finns många seriösa privata fastighetsägare och de ägnar sig inte heller åt skumraskaffärer.

Kvar blir då ett gäng mindre nogräknade privata fastighetsägare vars bedrägliga beteende måste tas som intäkt för lagändringar enligt Fastighetsägarna i Stockholm.

Människan är ju ingen kul typ direkt när det kommer till pengar. Det fuskas med allt som går från hästkött till ROT avdrag.

Det politiska receptet mot fusk har hittills varit att gå fuskarna till mötes och göra fuskpriset till det rätta priset. Så ROT avdrag infördes för att göra svarta affärer vita. Nu har hantverkarna svärtat ner det vita priset genom att hitta på nya fuskvarianter.

Nu tycker Fastighetsägarna att svarthandelspriset borde bli det rätta priset på en hyresrätt.

Hur mycket ska hyrorna höjas för att fastighetsägarna ska sluta utnyttja bostadsbristen och människors trångmål? Det vore kul att veta.

Fastighetsägarna i Stockholm tycker i sin kommentar till svarthandelsartiklarna att det är för lite ruljans på hyresgästerna. De bor i sina lägenheter. Detta är ett icke önskvärt beteende. De måste flytta ur sina lägenheter så att andra kan flytta in till en högre hyra.

De hävdar att svarta lägenhetsaffärer bara förekommer i Sverige och att köer bara finns på hyresmarknaden. Vilket enligt de är ett tecken på hur bra ägandemarknaden fungerar.Om de få kommuner som har bostadsförmedling la ner dem så skulle köerna upphöra helt. Ingen skulle veta hur många som satt hemma och hoppades på en hyresrätt. För så är det på villamarkanden och bostadsrättsmarknaden.

Det finns ingen kö att ställa sig i.

Men förmodligen är det så illa att Fastighetsägarna anser att när man inte längre har råd att delta i budgivningsracet så är det ett tecken på att marknaden är i balans vilket är liktydligt med att det inte finns någon bostadsbrist.

Not 1
Rapport hade ett inslag om att det kostar mest att bygga i Sverige jmf med alla andra EU länder. Det vore väl något för Fastighetsägarnas att engagera sig i? Kommer ett nytt inslag idag. kolla på det

Not 2
Varje gång Gustav Fridolin (MP) tog de orättvisa ROT avdragen blev han avbruten av programledarna. Varje gång.

Inga kommentarer: