21 maj 2013

”Moderaterna vill inte ha marknadshyror. Det är viktigt att klargöra att varken Moderaterna eller Alliansregeringen har någon ambition att lägga fram förslag som leder till marknadshyror”

Det har varit en del snack om marknadshyror ett tag nu. På en del ledarsidor vill säga.
Varje gång länkar Fastighetsägarn(organisationen) liksom BI till berörd ledarsida och på twitter retweetar de för fullt.

Själv går jag bet på att förstå hur det hela är tänkt att fungera. Utom i ett avseende. '

Om vi inför marknadshyror på det som redan är byggt så att hyrorna blir så höga (för att det blir högre hyra är alla överens om) så att människor inte längre kan bo kvar så har vi givetvis nått ett av målen med marknadshyror att öka ”rörligheten i beståndet”.

Då kan andra flytta in i de lägenheter som blir lediga och fastighetsägarna kan casha in ännu högre vinster. Rörligheten hålls väl rimligen vid liv så länge som de som flyttat in inte får för sig att bo kvar i sina lägenheter. Då måste det väl till nya hyreshöjningar så att rörligheten hålls igång. Annars är vi på ruta ett igen.

Men det som ingen bemödar sig om att förklara är hur marknadshyror i det redan byggda ska leda till att det byggs fler hyresrätter.

Förklara gärna det. Svepande beskrivningar undanbedes till förmån för mera djuplodande resonemang om hur en hyreshöjning i innerstaden kan leda till nyproduktion med en rimlig hyra i exempelvis Fruängen.

Jämför gärna med bostadsrättsmarknaden. Där finns inget bruksvärdessystem. Hur kommer det sig då att det inte byggs alltfler och allt billigare bostadsrätter?

Nu vill ju inte svenska folket, oavsett hur de bor, ha marknadshyror. Det blir väl i så fall en match med de 80% av väljarna som säger nej till marknadshyror att ta för det parti som byter fot.

För än så länge fattas besluten i riksdagen och inte på ledarsidorna.

Så här står det exempelvis på Moderaternas hemsida där hela alliansens inställning beskrivs.

Marknadshyror

Moderaterna vill inte ha marknadshyror. Det är viktigt att klargöra att varken Modera-terna eller Alliansregeringen har någon ambition att lägga fram förslag som leder till marknadshyror eller som tillåter att hyrorna höjs så kraftigt att människor får svårt att bo kvar i sina bostäder. Vi vill ha ett fungerande bruksvärdessystem, som utgör ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar och för att hyresgästerna ska känna trygghet när det gäller framtida boendekostnader.
Inga kommentarer: