11 mars 2010

Da Capo

120 medlemmar i Hyresgästföreningen i Katrineholm lyssnade till Da Capo igår.

Det var årsmöte och på årsmöten träffas man, snackar, fikar, fattar de nödvändiga besluten om ekonomi, väljer styrelse och lyssnar på balalajkagruppen Da Capo. Åtminstone var det det man lyssnade på i Katrineholm plus att jag talade om motsatsen till Da Capo.

För Hyresgästföreningen går inte att köra i repris. Hyresgästföreningens historia är en lång räcka av nya utmaningar. Förutsättningarna förändras oupphörligen och då går det inte att drömma om tider som flytt.

Det strider som nu utkämpas mellan de som vill ombilda och de som inte vill var till exempel ett fullständigt okänt fenomen för inte så länge sedan. Då köpte de som ville bo i bostadsrätt en bostadsrätt och de som ville bo i hyresrätt sökte sig en sådan. Okomplicerat och konfliktfritt för alla parter.

Nu vill politiken något annat och då sätts människor emot varandra.

Jag såg på Carin Jämtins blogg att skattebetalarna i Stockholm lägger mer pengar på att informera om hur ombildningar går till än hur man ska uppträda klimatsmart.

Det byggs hur lite som helst nu för tiden och hyresrätterna står inte som spön i backen precis. Vi har en rekordstor ungdomsgeneration som är på väg med stormsteg mot arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Men i Sigtuna bloggar kommunalrådet Johansson om att det visst går att bygga hyresrätter för det kommer man att göra i Sigtuna.

I Storvik får det skuldtyngda fastighetsbolaget Lytkina fullfölja försäljningen av två hyresfastigheter till två andra bolag inom samma ägarsfär.Innan hyresnämnden hann ta ställning till om företagen skulle få förvärvstillstånd upphävdes lagstiftningen.

Styrelseordförande i de båda köpande bolagen är en utlandsbosatt svensk som sedan 2007 är häktad i sin frånvaro som misstänkt för skattebrott. Så kan det gå gamla lagar går i graven.

I Umeå förhandlar man om hyressänkning under tiden renoveringarna pågår. Antalet hyresgäster som kommer att bo mitt i pågående renovering kommer att bli fler och fler. Rekordårens byggande ska omhändertas och då krävs det nya slags hyresuppgörelser.

Ingenting är nytt under solen men något Da Capo är det inte.
1 kommentar:

Anonym sa...

Jag undrar om inte hyresgästföreningens svartmålning av ombildningarna får en motsatt effekt. Folk blir intresserade när ni talar om vilka klipp man kan göra och det är väl inte alltid era företrädare ens själva bor i hyresrätt?