29 mars 2010

DN debattalternativ


De bostadsköer, problem med byggandet och de svårigheter att rekrytera personal som finns i Stockholm hämmar inte bara företagens utveckling, utan får konsekvenser för regionens utveckling. En välfungerande bostadspolitik i Stockholmsregionen är en förutsättning för att vardagen ska fungera för alla som bor, vill bo eller arbetar i och kring Stockholm.

Så här stod det inte på DN debatt idag.

Det stod att bilköer, förseningar och trafikproblem hämmar Stockholms utveckling.
Alliansen vill därför satsa 28 miljarder för att råda bot på det.

Det är väl ingen tvekan om att trafikeländet i Stockholm är betydande men det är heller ingen som helst tvekan om att bostadssituationen håller hög eländesklass.

Tillgång på bostäder är en infrastrukturåtgärd som är helt nödvändig för att samhället ska fungera.

DN kommer ut varenda dag fram till valdagen så vem vet rätt var det är så rasslar det till på debattsidan och de bostadssökande och andrahandsboende kan börja se ljust på framtiden, bilda familj och bidra till Stockholm regionens utveckling.

Att notera.

En privatperson på Norr Mälarstrand i Stockholm har vunnit närmare 7 miljoner på kommunens postkodlotteri. För mindre än en månad sedan fick han/hon köpa kommunal egendom för 3 miljoner.


Nu ska denne någon sälja och utgångspriset är 9,5 miljoner.

Varför ska någon som just vid ett speciellt tillfälle råkar hyra en lägenhet i ett kommunalt bolag få miljonbelopp av skattebetalarna i Stockholm?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro det är inga enstaka lägenheter som säljs vi ombildningar. Det är fastigheter. De säljs till ett HÖGRE pris än marknadsvärdet för hyresfastigheter så alla tjänr faktiskt på detta fastighetsägaren, hyresgästen och skattebetalarna. Så vi har alltså ALLA dragit vinstlotten grattis.

Eller har jag fel?

De enda som inte tjänar något är HGF. Ni förlorar antagligenen medlem....Infrastrukturen behövs för att göra stockholm större för då finns det plötsligt fler bostäder i centralt läge. Med bra komunikationer ökar de centrala lägena.

Mvh
Jonas

dstr sa...

3 miljoner är vad personen köpte sin lägenhet av föreningen för. Det är INTE samma summa som fastighetsbolaget fick för "lägenheten".

Vet någon hur många lägenheter fastigheten innehöll och hur mycket som betalades för den? Det enda jag hörde på radion var en reavinst på 187 miljoner...

Per S sa...

Precis - de kommunla bolagen tjänar enorma pengar på utförsäljningarna. Till skillnad från vad HGF säger.

Sedan används pengarna till att bygga nytt boende för Stockholms innevånare. Nåt som ägarna bestämt skall ske.

Den regerande alliansen i Stockholm tar alltså tag i problemet som bostadsbristen i Stockholm är.

Till skillnad från tidigare politiska styrande.. och HGF.

Varför förvrider du verkligheten Barbro?

Cajsa sa...

Och nu med de nya fina hyreshöjningarna som ni på HGF jobbat fram (+2,97% i år) och nästan 3% förra året så är det verkligen läge att ombilda.

Då får man kontroll på sina boendekostnader. Det är inte längre billigare ELLER bättre att bo i hyresrätt.

Frågan är närmast - kanske man skall ombilda alla hus så att alla får chansen att bo billigt, tjäna pengarna OCH att staden får loss ÄNNU mer pengar att bygga nya boendeområden för?

Monica sa...

Vad är det för demokrati ni anser er stödja? Jag kan INTE vara tyst längre...

Jag bor i en fastighet på södermalm där vi haft en stämma där vi röstade ja till ombildning.
Under hela vår process har HGF varit på plats och försökt fälla krokben och komma med sin alternativa syn på det hela.
I långa stycken var det rena lögner och fealktigheter som HGF spridde tillsammans med mycket ojusta påhopp på alla som vill ombilad och styrelsen.
Man anklagase för att vara "girig", "lögnaktig". "fuskare" etc.

Vi som satt mitt i ombildningen, som bor i huset, hade en helt annan bild. Styrelsen gjorde ett bra jobb och hela vägen utan att hoppa på eller ens
kröka ett hår på motståndarna. Man lade tillochmed extra tid på att prata med dem.

När stämman var klart kom det ett klander av stämman från 4 personer - de 4 personer som varit mest aggresivt negativa till ombildningen.
En av dem var så lömsk att han var ordförande ett tag i syfte att kullkasta ombildningen inneifrån. Men han avsattes med emfas.

Klandret av stämman kom alltså från 4 medlemmar. Det bor över 250 personer i huset varav över 170 personer röstat ja.
HGF står för det jurisiska biståndet och betalar jurister som tvistar.

Uppretade boende i huset skrev på en protestlista mot HGF och inte mindre än 177 personer skrev på. Utav dessa var 77 medlemmar i HGF!
Listan presenterades för Terje Gunnarsson på HGF region Stockholm.. men han bara ryckte på axlarna. Förbundsjuristen också.

Svargt! Vad är det för demokrati ni strävar efter?
Det finns ett stämmobeslut från nästan 70% i huset. Därutöver protesterar 77 av era EGNA HGF medlemmar mot ert bistånd till stämningen...
- och ändå fortsätter ni stödja processen?

Nu har jag en fråga till er:

** Vad är det för demokrati ni jobbar för? Ni lyssnar ju inte på 77 av era medlemmar, utan jobbar för 4st.
Det är skandal - ni kör över medlemmarna och jobbar för egen agenda. Det är ombildningen ni vill åt och inte principerna. Skandal!

Och såhär pågår det överallt i Stockholm. Ni förljuger ombildningar och sprider desinformation. Funkar inte det så går ni till tingsrätten och tvistar.
OCH VAD VÄRRE ÄR att nu går EMOT era medlemmars uttalade vilja. SKäms!

Vad är det för demokrati ni håller er med egentligen?

Stefan sa...

Återbäring på skatten då?

Sedan är det ju som så att den som säljer sin lägenhet skyfflar in 22% eller 30% i skatt (reavinst) som också kommer staden till nytta.

Staden gör en superfin affär - OCH får loss pengar som man kan bygga nya boenden för. Det är ju just BOSTADSBRISTEN som är problemet, inte att folk tjänar pengar på ombildningar.

Sedan är det ju vansinnigt dyrt att bo i hyresrätt nu. Stockholms innerstad har fått +6% hyra på 2 år. Snart spelar det INGEN roll vad räntan är. BRF är billigast.

Det låter mest som om Barbro talar i egen sak. Ju färre Hyresrätter desto mindre makt.

Klart att ombildningarna inte är ett reellt problem i verkligheten - bara på HGF's kansli.

dstr sa...

Nu har jag kollat lite fakta. Lite snabb googling säger att fastigheten såldes för 211mkr och innehåller 25 lägenheter. En snabb division säger alltså att Stockholms stad fick 8,4mkr per lägenhet och inte 3 som hgf lögnaktigt påstår.

Skämmes

http://pics.objektdata.se/_media_/13992/SFD78F39D35681848218FA79169D693BAA3.pdf

Anonym sa...

Monica

Menar du på att Terje och HGF inte lyssnade på sina medlemmar? Det är ju verkligen inte bra...

Anonym sa...

Vad hände med svaret till Monica?