05 mars 2010

Rösta bort och sälja utUpprörda hyresgäster i Örebro
Antag att 1148 villaägare idag skulle få besked om att deras hem skulle säljas mot deras vilja.

Antag också att några tusen bostadsrättsinnehavare idag skulle få besök av sina grannar som meddelar att det skett en omröstning i området och resultatet blev att deras bostadsrätter nu ska ombildas till hyresrätter.

Villaägarna och bostadsrättsinnehavarna skulle samfällt resa sig upp och utropa, jag har ju valt att bo i villa eller bostadsrätt vad är detta för fasoner.

Detta händer förstås aldrig i landets villaområden eller i bostadsrättsföreningar. De boende där får heller aldrig några besök av kommunpolitiker som säger att det finns för många villor där de bor eller att villabebyggelsen måste blandas upp med hyresrätter.

De får bo i fred i lugn förvissning om att deras valfrihet är politiskt garanterad.

Det händer bara hyresgäster. Och då anses det märkligt nog vara helt OK att både införa en lag som ger andra rätten att rösta bort mitt eget val av boendeform eller sälja ut det hem jag valt.

Men då ska man heller inte bli förvånad över att det väcker lika starka reaktioner hos hyresgästerna som det hade gjort hos villaägarna.

Igår beslöt kommunledningen i Örebro att sälja 1148 lägenheter mot hyresgästernas vilja. Idag kommer ett antal hyresgäster att få besök av sina grannar med beskedet att grannarna röstat bort deras val av bostad.

Kommunägda allmännyttan ÖBO är en stor och uppskattad aktör på bostadsmarknaden i Örebro. Bolaget är välskött och har definitivt de muskler som krävs för att ta sig an utmaningen att bygga nytt och bygga om där det behövs.

Men de styrande politikerna i Örebro anser att ÖBO är för stort för sitt eget bästa. Samtidigt säger de att bolaget behöver mer pengar för att kunna ta hand om sina hyresgäster. De är alltså både för stora och för svaga på samma gång. Hur man får ihop den ekvationen får man grubbla vidare på.

10 800 örebroare har krävt folkomröstning om den här försäljningsfrågan. De fick nobben. Alla goda argument emot en försäljning har lyfts fram. Responsen har varit lika med noll.

Men hyresgästerna kämpar vidare och kampanda är stor. Det finns grupper på Facebook som lockar hundratals att ta ställning i den här frågan. Hyresgäster ska i dag ut i de områden som berörs för att genomföra aktioner. Det ska hållas möten och det ska skrivas insändare.

Människor slåss för både sina hem och för sin valfrihet, konstigt vore det väl annars.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Liknelsen i inledningen haltar väl lite. Det handlar ju inte om en omvandling till någon annan upplåtelseform. De boende fortsätter efter en försäljning som hyresgäster, bara med en annan hyresvärd. Så länge man inte vet vem köparen är kan man inte uttala sig om huruvida det blir sämre eller bättre. Det senare är ju fullt möjligt - och rimligen något alla strävar efter. Kanske finns det till och med kriterier i valet av köpare som beaktar just det.

Martin

Anonym sa...

Barbro, uppenbarligen har du inte satt dig in i ärendet. Anledningen till försäljningen är att ÖBO ska kunna fortsätta utveckla sitt bestånd. Det finns också ett stort behov av nybyggnation av hyresrätter och för att det ska vara möjligt behöver ÖBO få loss kapital. Så ÖBO har 23000 lägenheter, ÖBO kommer därför fortfarande vara den största hyresvärden i Örebro.

MVH

Kent

Anonym sa...

Det kallas demokrati, man väljer i demokratiska val vilken inriktning vår bostads politik ska ta.Jag antar att det även är fria val i Örebro.
Jag har varit och är medlem i Hyresgästföreningen och aktivt arbetat för Hyresrätten, demonsterat för den, röstat för den, men idag upplever jag att Hyresgästföreningen använder sin maktposition på exakt samma sätt som du kritiserar.
Jag får en känsla av när du nämner att människor, hyresgäster har valt att bo i hyrerätt har en självklar rätt även om det rör sig om en minoritet. Att hänvisa till kampanda och Facebook där man kan få en medial effekt kan aldrig göra så att man ifrågasätter ett röstresultat i fria val.
Att stödja minoriteter är en självklarhet, men att motarbeta demokratiska genomförda beslut
anser jag förkastligt.

Jag ser det så här:
1.Vi har fria val där medborgarn väljer vilka regler som ska gälla.

2.I ett bostadsområde röstar invånarna om man ska köpa sina lägenheter eller inte.

3.Om en majoritet av dessa vill köpa sina lägenheter så anser jag att det är det en uttryck för vad människor vill.
Självklart kommer många att bli missnöjda, men fler kommer bli nöjda.

Min fråga till dig är:
Stöder inte Hyresgästföreningen de grundläggande demokratiska värderingar som ligger till grund för vårt samhälle.

Medlem ej boende i Örebro.
Olle

Anonym sa...

Herregud Barbro
Bor man i hyresrätt och väljer att hyra måste man ju förstå och acceptera att hyreshuset kan säljas till någon annan.

Eller tycker du att den som en gång köpt att hyreshus aldrig får sälja det? Du använder ju precis samma retorik när NI sålde rosenön.

Hur ska du ha det?

Mvh
Jonas

Anna Greta sa...

Barbro - nu haltar allt ditt resonnemang. Riktig slagsida.

Om en värd vill sälja är det ju en uppgörelse mellan honom och köparen. Eller menar du på att man inte får sälja sin egendom? Skall ni ha veto?

Luktar Sovjet i min näsa.

Ni gjorde dessutom precis samma sak som Jonas beskriver ovan. Ni sålde Rosenön utan hyresgästernas samtycke. Ångrar du dig? (såklart inte).

Är det sedan de boende som köper och ombildar till bostadsrätt är det i alla fall i mina ögon ännu bättre. De boende får chansen att utveckla och sköta sitt eget boende - nåt som de självklart klarar av.

Sedan kan man ju verkligen ställa sig 2 frågor:

1. Är det rimligt att det skall vara 2/3 ja för en ombildning. Räcker inte 51% som vid riksdagsval?

2. Är det i egentlig mening de boendes villkor och behov Hyresgästföreningen verkar för - eller är det egen makt och egna pengar som man jobbar för?

HGF övergrepp på hyresgäster och ombildningar är skamliga.

Anonym sa...

Till Kent

Hur menar du nu? Menar du att ett välskött bolag inte har råd att investera i nya produkter? Vilken slags marknadslogik är det du utgår från då?

Låt gå att det svider i ögonen på dig att ÖBO är för stort. Du vet dock mycket väl att kommunledningen i Örebro hävdat att delar av ÖBO måste säljas för att man ska kunna rusta andra lägenheter. Nu säger du att man måste sälja för att det är för stort och för att pengar behövs. Det blir liksom ingen ordning på argumenten. Det känns som att huvudsaken är att det blir sålt.

Det är ju inte så att "störst" har något egenvärde i den här diskussionen. "Bäst" däremot är superviktigt. Hyresgästerna tycker att ÖBO är bäst. De vill bo kvar. Klart som tusan att folk reagerar.

Och till dig som skriver att man får stå ut med ägarbyten: du förstå så klart att det är skillnad på offentligt ägda hyresrätter och privat ägda hyresrätter. Du skriver mest för att du gillar att provocera.

Lilian sa...

Till: Anonym 5 mars 2010 11.49


"offentligt ägda" - ja det är väl vi skattebetalare det?

Och inte intresseorganisationen Hyresgästföreningen.

Nu är det ju så att direktivet är att de som vill köpa sina lägenheter får göra det.

Vem är HGF att gå emot demokratiskt fattade beslut i riksdag, på kommunal nivå och sedan - slitligen i husen där folk bor.

Ni är organisationsegoister. Det är att folk ska vara hyresgäster som är viktigt.

Inte om de är nöjda eller lyckliga med det. Bara det är hyresgäster - för det genererar er intäkter och befäster makt.

Ni ägnar er åt övergrepp på vanligt folk och deras vilja. Usch!

Anonym sa...

Organisationsegoister var ordet.
Men allt fler medlemmar börjar inse det och lämnar hgf.
Organisationen blöder, speciellt i Stockholm.

Det som är viktigast är att få in pengar till organisationen, övriga frågor kommer därefter.

Hgf anställer medlemsvärvare med noll garantilön och 100 procent provisionslön för att förvissa sig om att medlemsvärvarna är tillräckligt aggressiva - ändå försvinner det medlemmar.

Anonym sa...

Socialisering... jag vill bo kvar i en hyresrätt som ägs av ett professionellt kommersiellt företag, inte hyra av ett arbetarkollektiv som drivs av glada amatörer (klåpare). Men så är jag inte heller uppvuxen med att sy egna kläder eller göra leksaker av tallkottar. Kommersiella Gant och Lego gör det jobbet bättre!