01 mars 2010

Byggregler är bra!Inte bortskottad snö utan uppskottad
Regler av allehanda slag måste förenklas eller tas bort, om man ska tro på en del inslag i den allmänna debatten så är folk mäkta irriterade på alla regler. Småföretagarna dignar under ett obegripligt och omfattande regelverk sägs det och varenda regering lovar att förenkla.
Byggreglerna till exempel är på tok för omfattande och fördyrar byggandet, hävdas det.

Men så snöar det och taken rasar in. På idrottsarenor, köpcentrum och hus bågnar taken och konstruktionerna ger vika.

Finns det inga regler för tak?
Vi vet väl att det snöar i Sverige säger vi samfällt vare sig det handlar om inställda SJ tåg, utebliven snöröjning eller tak som rasar in.

I Tumba strilar vattnet in genom taket hos Solveig som är 90 år och hjärtsjuk. Botkyrkabyggen som borde rycka ut och rädda både Solveig och sitt eget hus meddelar att hjälp kommer efter helgen. Under tiden tar sig vattnet vidare ner till ännu en våning. Nu ska lägenheten totalrenoveras och Solveig flytta.
Det lär bli betydligt dyrare än att skicka dit ett gäng med snöskyfflar även fast det var helg.

I helgen fick jag ett mejl och bilder från en handikappad medlem. Han kan i vanliga fall ta sig ut genom altandörren med sin rullstol om det händer något. Men inte nu för nu är det en snövall där. Man har visserligen skottat, fast inte skottat bort snön utan skottat upp den framför dörren.
Om det händer honom något så kommer givetvis bostadsbolaget att beklaga det hela . Fast det går ju att undvika genom att helt sonika be snöskottaren att ta bort snön inte lägga dit den när han ändå är i farten.

Snart smälter snön, förhoppningsvis, och vårfloden tar vid. Vart den rinner in någonstans återstår att se. Nya larmrapporter är att vänta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Något går inte ihop....

Det är bra med byggregler MEN det ska var billigt att hyra.

Alla ska ha bostad MEN köerna är över 10 år i stockholm

Hyran ska vara lågt och reglerad MEN det skall ändå byggas massor av hyresrätter.

Ombildningar ska från HGF stoppas MEN får HGF själv chansen säljer man till högstbjudande.

Hur får du i hop allt detta Barbro?

Mvh
Jonas