08 juli 2012

Varifrån kommer alla lustigkurrar till professorer?

Under Almedalsveckan få man onekligen massor av intryck. En del sätter också sina avtryck.


Jag har varit på en hel hoper med seminarier om bostadspolitik. Många har varit väldigt bra. Men alldeles för många har känts som om det var fråga om en grupparbetsövning på Handelshögskolan. Där lyste de mänskliga aspekterna för det mesta med sin frånvaro. Istället diskuterades bostadspolitiken som om den inte berörde några människor utan enbart var en fråga om att hävda olika teorier.

Ett exempel på det var när Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, glädjestrålande utbrast att i Finland där hade minsann massor av lägenheter kommit ut på marknaden när man införde marknadshyror.

Den enda förklaringen till det är att de som bodde i lägenheterna fick lov att flytta pga av hyreshöjningarna. Alla som förespråkar marknadshyror vet att det är det som blir konsekvensen. Därför lägger de alltid till att man måste ha infasningsregler. Det är förstås mera korrekt att kalla det utfasningsregler eftersom det hela handlar om att fasa ut de hyresgäster som bor i innerstäderna och ersätta de med mera ekonomiskt starka sådana.

Maria Rankka, som har bostadsministerns öra, hävdade också att det är lika billigt att bo i Stockholms innerstad som att hyra ett förråd på Shurgard. Det absolut högsta priset på ett förråd hos Shurgard är ca 1 141 kr/ månad. Jag vet inte om Maria Rankka menar att man ska räkna upp de 4,5 kvm förråd som det går att hyra för den summan och sedan jämföra med 40 kvm bostad?

Varför säger Maria Rankka från den ärevördiga intuitionen Handelskammaren sådana saker? För att vara rolig och ta upp kampen med professorerna, för inte kan det väl vara för att bli tagen på allvar.

Och varifrån kommer alla dessa lustigkurrar till professorer? Jag träffade på två på bara några dagar. Hans Lind är professor på KTH, men när han inledde sitt anförande på socialdepartements seminarium i landshövdingens trädgård frikopplade han sig raskt från KTH och istället sa han att vi nu skulle få lyssna till hans alldeles egna personliga åsikter.

Det kan ju i och för sig vara intressant att få veta vad en gammal marxist och förortsbo tycker, och det fick vi veta, men meningen var säkert att han skulle sätta lite akademisk touch på tillställningen.

Det avstod han ifrån och istället sa han att Stockholms tillväxt var helt oberoende av om det var bostadsbrist eller inte. Han hade inte hade några som helst bekymmer med att vi har ett segregerat samhälle.. Det var helt okej för honom och de rika kunde gott och väl hålla sig i Danderyd så slapp han se de, sa han. Staten borde dessutom ta initiativ till ett system med socialbostäder.

Tyckte Hans Lind, så då vet vi det. Vad KTH eventuellt har kommit fram till får vi kanske veta en annan gång.

06 juli 2012

Om det går att bygga beror på om man vill eller inte

"Vi måste bli bättre på att se samhällsproblemen" sa Fredrik Reinfeldt på Ekot i morse. Han borde omedelbart kasta ett öga på den tilltagande bostadsbristen. Hur de kommer sig att han inte sett alla dessa hundratusentals människor som saknar bostad vet inte jag.

Eller så har han sett de men tycker att det inte är något politiker ska hålla på med. Nu står de visserligen i grundlagen att "det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad" så nog är det något för det allmänna dvs politiken att gräva ner sig i.

Men när det blir uppenbart att bostadsbristen, de höga nyproduktionshyrorna och de höga ombyggnadshyrorna får konsekvenser för tillväxten och arbetslinjen så kommer kanske Reinfeldt att spana in detta samhällsproblem.

Igår var jag på flera Almedalsseminarium. Om man på de ena inte kan bygga därför att det inte går att räkna hem kalkylerna så går kalkylerna att räkna hem på nästa seminarium.

Om man kan bygga eller inte beror på om man vill eller inte. Det är den viktigaste slutsatsen av alla bostadsseminarier.

I Sigtuna vill man bygga så därför gör man det, sa Anders Johansson (S) kommunalråd. Visst går det att bygga sa ByggVesta också på det seminarium vi anordnade.

På ett annat seminarium sa Ulf Perbo, statsekreterare hos bostadsministern att i hans hemkommun Tyresö så planerar man för bostadsbrist. Man behöver bygga 400 lägenheter om året men bygget 100. Punkt slut.

I en annan kommun törs man inte bygga för då kommer befolkningen att rösta på kommunens missnöjesparti, tror man. I Danderyd har man byggt 600 bostäder på 10 år. Bara för att man inte vill bygga.

Och här står vi på seminarium efter seminarium och diskuterar planprocessen som säkert kan bli bättre eller de kommunala särkraven som säkert är ett hinder. Men vad spelar det för roll om kommunerna inte vill bygga eller när man slutar bygga för att priserna är på väg ner.

Det spelar säkert roll för de som vill men vad gör vi med de som sitter på läktaren och kollar in hur bostadsköerna växer?

Idag ska jag panelsamtala på nya seminarier och där kommer alla att säga att bostadsbristen hotar tillväxten, men jag tror att Reinfeldt har lämnat ön.

05 juli 2012

Fastighetsägarna måste vara världsmästare i konsten att arrangera ensidiga seminarium

Fastighetsägarna måste vara världsmästare i konsten att arrangera ensidiga seminarium. Igår hade de ett seminarium ihop med Sveriges Byggindustrier vilket inte gjorde saken bättre.

Man plockar ihop deltagare så att det blir alla mot en. Igår var det jag som var en. Nästan i alla fall. Lite publikunderstöd kunde ibland skönjas samt lite uppbackning av någon av de ledarskribenter som deltog.

Seminariet handlade om bruksvärdesystemet som Fastighetsägarna och BI föredrar att kalla hyresreglering. De vet nog att hyresreglering är något annat än de förhandlingar vi håller på med men det ger inte samma unkna känsla och det är den de vill åt.

Först på plan var en professor Jörnmark från Göteborg som uppenbarligen verkade tro att hans akademiska trovärdighet skulle öka om han uppträdde som stand up komiker. Det funkade inte. Trovärdigheten alltså, skratt fick han förstås. Funkade gjorde inte heller hans jämförelse med tomater och boende.

Sonny Modig, MKB:s VD, som också deltog hade dagen innan skrivit en artikel på Newsmill där han jämförde bostäder med bilar. Det funkar inte heller vilket Sonny avslutade sin artikel med.

Sonny Modig som en gång var en modig man och stred för lägre byggkostnader strider nu för högre hyror. Inte för att MKB går dåligt på något sätt utan för att det skaver i honom att människor envisas med att bo kvar i MKB:s lägenheter. Detta oskick måste stävjas anser Modig, som ju är rätt så ensam om sina synpunkter och därför får vara med på Fastighetsägarnas alla seminarier.

Men till slut konstaterades det dock att det inte finns något enda politiskt parti som driver frågan om marknadshyror.

För två år sedan satt Reinhold Lennebo på presskonferens med mig, Kurt Eliasson och Mats Odell och bedyrade att de för sin del var nöjda med den lagstiftning om förhandlade hyror mm som riksdagen beslutade om.

Igår satt Reinhold Lennebo bland publiken och teg. Det vore väl klädsamt om åtminstone någon enda företrädare för Fastighetsägarna visade lite stil genom att ställa upp i de ensidigt utvalda panelerna och meddelade att de för sin del ställt upp på bruksvärdesystemet och att förhandla hyror.

Men icke, de lutar sig tillbaka på åhörarbänkarna.

04 juli 2012

Tänk att Reinfeldt inte har träffat någon som saknar bostad

Reinfeldt har rest över hela landet berättade han igår i Almedalen. Han har dock inte träffat en enda person som sagt att de inte får tag i en bostad. 

Märkligt med tanke på att 248 000 ungdomar saknar bostad. Han borde ha stött på någon representant för den bostadssökande ungdomsgenerationen tycker man eller någon av de 64 % av befolkningen som bor på orter med bostadsbrist.

Men Reinfeldt kanske tycker att det inte är värt att nämna därför att han inte tycker att politiken ska syssla med den typ av infrastruktur som bostäder utgör.

Men när jag "grillade" moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson i en webbsändning som SVT gör varje dag så tyckte hon att det var en otroligt viktig fråga (se inslaget här, 20 min in i sändningen: http://www.svtplay.se/video/168602/svt-nyheter-live-3-7-16-00).

Det tyckte även Göran Hägglund som jag träffade på flygplatsen i Visby. Två mot en alltså. Vi får se vem jag träffar på idag. Kanske det blir oavgjort.

Men om moderaternas arbetslinje ska funka måste de komplettera med en bostadslinje för nu tackar många nej till jobb eller avstår från att söka jobb för de inte kan lösa sin bostadsfråga. Snart kommet arbetsgivarna att klaga mer och mer högljutt och då kommer kanske politiken att vakna och se att bostadsbristen hotar tillväxten.

Det är många seminarier om bostadsfrågan i Almedalen och på alla de säger alla att bostadsbristen hotar tillväxten och att det är en otroligt viktig fråga. Bra så, hoppas att det också når fastlandet.

03 juli 2012

Rikshem vinner till priset av ett tilltufsat varumärke

Igår hade Rikshem ett seminarium om renoveringar av miljonprogrammet företrädesvis i Gränby.

Nu är de nära ett beslut om att starta skriver Fastighetsnytt. Det kan hända att de är nära ett beslut men hyresgästerna är långt ifrån trygga. De har inte tillgång till sådana plånböcker som krävs.

Men det tyckte inte Rikshems VD var något större bekymmer. Han menade att eftersom en nybyggd trea kostar 10 000 så var det närmaste ett klipp att kunna bo i en ombyggd trea för 8 000.

Om man inte har råd att bo i en ombyggs trea för 8 000 så sitter man nog inte hemma och gläder sig åt att det finns lägenheter som kostar 10 000. Man har inte råd att bo i någon av de.

Till skillnad från Rikshems VD Jan-Erik Höjvall så ansåg Sigtunahems VD Kicki Björklund att man inte skulle renovera bort hyresgästerna. Så i Sigtuna demonstrerar inte hyresgästerna. Det gör de i Gränby.

Nu säger Rikshems VD att det kommer att bli en win-win situation i Gränby. Det brukar krävas två vinnare för det.

En kan väl koras även om det sker till priset av ett tilltufsat varumärke.

02 juli 2012

Heja Almedalen

I Almedalen är trängseln stor. Kul tycker jag i likhet med massa utländska delegationer som är här för att kolla in Almedalskonceptet.

Almedalen är ett stort demokratiprojekt och folkbildningsprojekt. Det finns 1 800 seminarier att välja på. Jag träffade en rektor från Göteborg som var lyrisk och ville skicka hit hela lärarkåren för att få gratis fortbildning.

Hyresgästföreningen är så klart på plats. När bostadsbyggandet går ner går intresset för bostadspolitik upp.

NCC har tagit fram ett bostadspolitiskt program och vill bygga hyresrätter. Bostadsbolaget Willhem har egen båt i hamnen och tillhör de som ägnar sig åt profilarbete.


Men Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier kör på i gammal god stil och fokuserar på att det är hyrorna som ställer till det.

Det gör däremot inte Anders Knape, ordf i SKL som skriver i SvD idag där han lanserar ett sexpunktsprogram utan att nämna bruksvärdessystemet.

Han kanske kommer ihåg att riksdagen enhälligt beslöt sig för att behålla bruksvärdessystemet, därför att det gynnar både hyresgästerna och näringen.

SABO för allmännyttiga samtal varendaste dag under veckan om allt det som rör bostadsfrågan.

Socialdepartements seminarium del 1 går däremot under den något begränsade rubriken: "Vad är fel på Stockholms bostadsmarknad?"

Där ska jag delta fast det framgår inte av programmet. De hade glömt hyresgästerna och allmännyttan. De kom däremot ihåg att bjuda in villaägarna, de privata fastighetsägarna samt hela den övriga raddan av marknadshyresförespråkare.

Del 2 ska handla om regeringens framtida bostadspolitik och jag förmodar att den delen kommer att handla om vad som är fel i Göteborg, Malmö, Piteå, Kiruna och alla de andra kommunerna som har bostadsbrist.

Jag hoppas att de inte glömt bort allmännyttan och hyresgästerna också i den framtida bostadspolitiken.