13 maj 2014

Det går inte att slå blå dunster i ögonen på folk



Det är väl bara Boverket som anser att vi inte har någon bostadsbrist.

Själva ministern över Boverket, Stefan Attefall, är i vart fall upptagen av att försöka råda bot på bostadsbristen.
Det är tur det, tycker jag, Det vore ju olyckligt om han anslöt sig till Boverkets ana-lyser.

Vi har haft en urbanisering som pågått i årtionden och därtill fick vi en babyboom som nu har vuxit upp och vill ha jobb och bostad.
Om någon hade slagit ihop de stora födelsetalen med den sedan länge pågående urbaniseringen så hade det självklara resultatet blivit bostadsbrist.

Men eftersom ingen gjorde det sitter nu många människor i klistret dvs de har konsekvenserna av bostadsbristen inpå bara skinnet.

I ett sådant läge tenderar nödlösningarna att bli de enda lösningarna.
Beståndet måste utnyttjas bättre blir vår tids mantra och lösningen på bostadsbristen.

Handelskammaren i Stockholm jublar i takt med förslagen om att andrahandsboendet ska underlättas och alltfler ska bli inneboende.

Med underlättas avses i detta fall att de som hyr ut ska få ta mer betalt, mycket mer betalt.

Attefall tycker också att det är kul när det kommer ut flera inneboenderum och andrahandslägenheter på ”marknaden”

För mängder av människor bor för stort sägs det. Det står tomma lägenheter och dräller lite här och var så här kan det skapas 20 000 ny bostadstillfällen i bara Stock-holm säger Andreas Åström, Stockholms Handelskammare.
Han är också glad över att de som hyr ut nu får ”kompensation” för sina kostnader.

Att måla nödlösningar i ljusa färger hjälper inte. För när den bistra verkligheten slår till så handlar det inte längre om att få kompensation utan om att få ett rejält över-skott på sin uthyrning.
Bara att hyra ett rum i Vasastan i Stockholm kostar 8 000 – 9 000 skriver Mitt i Va-sastan. 8 300 får man hosta upp för att hyra någons enrummare skriver samma tid-ning.
Även om den verkliga kostnaden är 3 000 så kan man ta ut 13 000. De flesta vill ha 16 000 säger en av alla som desperat jagar bostad till tidningen.

Själv hörde jag om en kille i Uppsala som betalade 1 500 för att få bo under trappen.

Så försök inte slå blå dunster i ögonen på folk. Då blir man omedelbart avslöjad.
.
Var de tomma lägenheterna finns och hur man hittar dit vet inte jag och ingen annan heller. Varken Boverket eller Handelskammaren ägnar sig åt någon djuplodande forskning på området.

Svenska Dagbladet beskriver i en artikelserie livet som inneboende. Inte kul. Man tvingas leva på andras villkor och hålla sig borta från köksbestyr och andra för hyresvärden störande inslag.
Nu kommer bergssäkert någon att reta upp sig och tycka att jag borde vara positiv och inte knöla.
För ”allt är väl bättre än ingenting” är det som gäller som rubrik över dagens bo-stadspolitik. Och det bör man tycka är bra.

Jag vet att man inte kan bygga hus över en natt och jag vet att det inte är någon me-ning med att vara sur över att ingen förstod att babyboomen skulle växa upp och flytta till städerna.
Men för den sakens skull behöver man väl inte låtsas att det är bra.

08 maj 2014

Va nu väl an?



Fastighetsägarna har varit världsmästare på att få alla att tro att det är en usel affär att äga hyresfastigheter. 
För det är bara när den bilden har blivit den etablerade sanningen som det går att hävda att hyrorna måste upp och att det är omöjligt att bygga nytt.

Men så hux flux så slår man upp Fastighetstidningen och där skriver Tomas Ernhager, chefsekonom på Fastighetsägarna att " stabila hyror och låga räntor skapade god lönsamhet i den svenska fastighetsbranschen".

Fast nu ska man ju inte glädja sig åt något sådant, det ligger inte för Fastighetsägarna.

Så idag skriver Billy McCormac VD Fastighetsägarna Stockholm i SvD, inte på debattsidan utan han har fått plats på ledarsidan att "rörligheten i det befintliga beståndet förbättras och hyressättningssystemet förändras"

Samma samma alltså. Den lilla meningen "rörligheten måste förbättras" döljer mycket dramatik. 
För det finns inga bostäder till dem inflyttade, menar McCormac. Så därför måste bostäder frigöras och det ska ske genom att "hyressättningssystemet förändras".

Höjda hyror får hyresgäster att flytta, enkel sanning, men ska vi verkligen behandla människor som om det vore fråga om att spela fia med knuff? 

Fastighetsägarna kunde kanske slå en pling till Boverket som har låtit höra av sig igen genom en ny marknadsrapport. 
Myndigheten Boverket anser inte att vi har någon brist på bostäder. Vi utnyttjar de som finns för dåligt bara.
Så om Fastighetsägarna ringer Boverket kan de kanske få reda på var alla de outnyttja bostäderna ligger. 

För nog måste väl Boverket ha gjort en rejäl undersökning och analys innan de slår fast att vi har gott om bostäder i Sverige och att de utnyttjas dåligt?


02 maj 2014

Det är lönsamt att äga hyresfastigheter, väldigt lönsamt

Detta är en annons som vi har i en rad tidningar idag.
Bostadsfrågan på väg upp. Yes! 
Nu måste man gå från ord till handling.

Det är lönsamt att äga och förvalta hyresrätter. Det är mycket lönsamt till och med.
Det vet alla som går på investerarmöten, IPD:s seminarium eller de som läser alla de rapporter som finns i ämnet.

Den som vill förkovra sig i ämnet lönsamma investeringar i hyresfastigheter kan läsa vidare här:

Men vad hjälper det? 
DN http://www.dn.se/ledare/huvudledare/osolidarisk-om-solidaritet/ tycker i alla fall att man kan skriva att det är olönsamt.

Allt är hyresregleringens fel skriver KG Bergström. Den har sina rötter i andra världskriget skriver han. Jaså minsann. Han tillhör det skara politiska bedömare som iglar sig fast i olika myter och som på kuppen mister sin trovärdighet.
Vår hyreslagstiftning har gått från ett regleringssystem till en förhandlingsmodell. Det är därför den klarat mängder av påfrestningar, skatteomläggning, finanskriser, hög och lågkonjunktur.

Men vad hjälper det?
KG Bergström skriver samma sak om och om igen oberörd av vad som händer. 

Vet KG Bergström hur hyrorna i våra innerstäder ser ut? För om de bara går upp så löser sig bostadsbyggandet automatiskt är hans bärande tes och då bör man veta hur höga hyrorna är i våra innerstäder.

Det skiljer 30-40% mellan innerstäderna och ytterområdena oavsett om man jämför nybyggda hus, orenoverade hus eller renoverade hus. 

Man kan ju så klart jämföra ett nybyggt hus i innerstaden med ett orenoverat hus i någon förort. Det verkar vara en populär sysselsättning hos de som är på jakt efter att hitta en billig hyra i någon förort som de sedan kan jämföra med en hög hyra innerstaden. Så att de kan bevisa sina teser om de låga hyrorna i innerstäderna och de höga i förorterna.

Om det inte vore för alla korkade politiker som vet att KG Bergström har rätt men som är så ihjäskrämda av de fåfal hyresgästväljare som bor i Stockhomms innerstad så de agerar mot bättre vetande vilket är en annan av hans teser. 


Hyreslagstiftningen en konsumentlagstiftning som är till för att skydda hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar och garantera besittnibgsskyddet. Glöm inte det.




01 maj 2014

Bostadskrisen seglar upp som valfråga


Bostadskrisen seglar upp som valfråga sa Tomas Ramberg i Ekot. Strålande. 
Socialdemokraterna vill föra över 3 miljarder från de statliga bolagen till SBAB för att fibansiera byggande av hyresrätter.

Hyresgästföreningen har under den senaste tiden velat underhålla det pyrande intresset för att människor ska få tak över huvudet genom att ta fram ett antal rapporter om hur illa ställt det är.

1.289 000 unga vuxna saknar bostad visade vi i den senaste Mamborapport som vi gjort i 16 år.
2. Vi är ett land av bostadsköer visade vi i en genomgång av hur länge man får köa för en hyresrätt runt om i landet
3. Kopplingen mellan arbetsmarknad och hyresmarknaden belyste vi en forskningsrapport
4. Vi har tagit fram rapporter om att det blir på tok för dyra hyror i nyproduktionen
5. Vi har tagit fram en rapport om hur lite inflytande hyresgästerna har vid ombyggnader 
6. mm det finns säker fler 

Men nu får man vara himla glad över att bostadsfrågan seglar upp. Nu gäller det att låta den ta sig fram för fulla segel.

För nog är det lite märkvärdigt att detta högteknoligiska och välmående land inte kan få till bostäder som befolkningen har råd att bo i.