30 januari 2009

Växjö behöver hyran till allaktivitetshus


Igår var det Botkyrka kommun som ansågs sig behöva ta en del av hyran för att finansiera den kommunala välfärden. Idag är det Växjö kommun som anser sig behöva en ta en del av hyran till kommunens allaktivitetshus (läs här och här).

Många har säkert föreställt sig att man betalar hyra till hyresvärden för att just bo och att det dessutom verkar vara en rimlig tanke. Dessutom tycker nog många att det verkar rimligt att man köper tapeter och fixar badrum och fasader innan man får för sig att använda pengarna till äldreomsorgen, flygplatsen, simhallen eller någon annan kommunal verksamhet. Många kommunpolitiker verkar dessutom tycka att det är okej att trängas i väntrummet på finansdepartementet för att få pengar till de badrum och fasader de själva övergivit för att använda pengarna till annat.

Det är klart att kommunen ska få ta ut en rimlig utdelning på de reda pengar de satsat. Så är det idag, men det finns en begränsning: Man får bara ta utdelning på ”eget kontant tillskjutet kapital”.

I utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna" föreslås att den begränsningen ska tas bort. Det ska vara fritt fram för kommunen att ta utdelning på allt kapital som byggts upp, till allra största delen av hyrespengar. Man vill inte ens tänka på vad kommunerna då kommer att vilja göra med bostadsbolagens kapital. Anders Borg har all anledning att frukta att trängseln av behövande blir ännu större. Förutom de som redan sitter där kommer fler hyresgäster att behöva bostadsbidrag för att kompensera ett högre hyresuttag. Kom ihåg att det inte bara är detta som är hyreshöjande inslag i utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna.

UPPDATERING: Nu har även moderaterna svarat på min enkät. Läs deras svar här. Nu väntar vi på miljöpartiet.

28 januari 2009

Luften riskerar gå ur förhandlingssystemet


I utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna" finns en hel del förslag till föränd-ringar i hyreslagstiftningen. Bland annat ska fastighetsägarna kunna gå till hyres-nämnden om de är missnöjda med förhandlingsresultatet och få prövat om det inte finns ett höjningsutrymme på grund av av stor efterfrågan på bostäder. Detta kalla fastighetsägarna för att ”ha en ventil”. De anser det vara närmast självklart att den som är missnöjd ska ”ha en ventil” där det går att rätta till ett i deras ögon felaktigt förhandlingsresultat. Några hyresgästventiler är dock icke aktuella. Det finns redan små ventiler där luften sakta sipprar ur förhandlingssystemet. Så det är möjligt att göra empiriska studier över vad som händer när en fastighetsägare hyperventilerar.

Fastighetsbolaget Heimstaden har strandat hyresförhandlingarna på flera håll i landet. Bolaget har inte fått de höjningar de krävt. Då kliver de av förhandlingarna, höjer hyrorna på egen hand och skickar ut nya hyresavier. De hyresgäster som inte accepterar höjningen dras inför hyresnämnden. Ibland med hot om ännu högre hyror. De hyresgäster som blir oroliga och betalar anses ha godkänt höjningen för så är reglerna i denna förhandlingsventil. Att själv sätta hyrorna är ett bra sätt att snabba på processen och det gynnar i slutändan även hyresgästerna, anser Pontus Rode, vice vd för Heimstaden. Han tycker inte heller att det ligger något hot i att nämna att hyrorna kan bli ännu högre om de inte accepterar höjningen. Kul typ.

Förhandla med någon som sitter på mer än halva leken, har trumf på hand, kort i rockärmen och som dessutom ägnar sig åt kreativa regeltolkningar är ju ingen lockande idé för någon. Inte för hyresförhandlare heller. Om hyresförhandlingar ska ha framtiden för sig måste de inblandade spela samma spel, vara överens om regelbo-ken, ha lika många kort och vara jämbördiga. Så blir det inte om antalet fastighetsägareventiler ökas på. Då kommer luften att gå ur hela förhandlingssystemet. För vem vill förhandla i ett uppgjort spel?

Igår lanserade jag en enkel enkät till de politiska partierna. Än så länge har det inkommit 1 svar. Lars Ohly var snabbast. Spänningen är nu olidlig vem blir tvåa. Fast om (kd) inte önskar komplettera med något så får väl Mats Odells besked i Riksdag och Departement anses utgöra det första svaret.

UPPDATERING: Nu har även Carina Moberg (s) svarat. Det finns att läsa i kommentatorsfältet i gårdagens inlägg.

UPPDATERING IGEN: Nu har även Lennart Pettersson (c) svarat!

27 januari 2009

Konung Pyrrhos av Epirus - eller att välkomna hyreshöjningar



Tiotusentals människor är oroliga för hyreshöjningar. Därför går jag och drar ett band med 59 997 namn på till Riksdagshuset. Jag tänker på alla som nätt och jämt klarar årets hyreshöjningar. Hur de ska klara sig om det blir ännu svårare för oss att hålla emot kraven på hyreshöjningar. Jag möter många heja på-rop och uppmuntrande nickningar längs demonstrationsvägen (se filmen här).

Jag vet inte om det rörde sig några politiska analytiker på Drottninggatan denna regniga torsdag. Men om det var så borde de ha gått hem till sina uppdragsgivare och rapporterat att det där med hyreshöjningar inte verkar vara en valvinnande fråga. Jag hann inte mer än ut från riksdagshuset så kom tidningen Riksdag och Departement ut med ett nytt nummer.

”Vi vill ha Socialdemokraternas stöd för en ny politik. Det vore en pyrrhusseger att genomföra en reform som inte står sig över flera val framåt", säger Mats Odell i intervju med R&D. Mats Odell välkomnar tankegångarna från socialdemokraternas rådslag i bostadsfrågor, där man ställt sig bakom en utveckling mot högre hyror i attraktiva områden och större möjligheter för den enskilde att äga sin bostad. Socialdemokraterna har närmat sig regeringens syn på dessa frågor, säger han. Jag tycker att det är en helt fantastisk mening. Välkomna en utveckling mot högre hyror! Vadå välkomna?

Kan någon någonstans föreställa sig en politiker som går ut och välkomnar en utveckling mot:

1. Högre matpriser
2. Högre boendekostnader för villaägare
3. Högre boendekostnader för bostadsrättsinnehavare
4. Högre hyror för studenter
5. Högre avgifter i äldreboendet

Välkomna?

Konung Pyrrhos av Epirus led stora förluster vid sin seger över romarna vid Auscu-lum 279 f. Kr. och påstås efter drabbningen ha utropat: "En sådan seger till och jag är förlorad." Man kan förstå att Mats Odell är rädd för sådana segrar.

Men vad säger socialdemokraterna? Välkomnar ni verkligen en utveckling mot högre hyror? Närmar ni er alliansen?

Vad säger (mp) och (v)?

Och vad säger (c ), (fp) och (m), välkomnar ni högre hyror?

Svara i kommentatorsfältet (eller mejla svar om ni hellre vill göra det: barbro.engman@hyresgastforeningen.se).

26 januari 2009

Demonstrationståget är inne i riksdagshuset


Namnen på alla som gick i Hyresgästföreningens demonstrationståg för rimliga hyror rullas in i riksdagshuset.

59 997 personer samlade vi i världens första digitala demonstrationståg. Nu har de kommit fram till riksdagen. I snöglop och blåst drog vi fram längs Drottninggatan, bandet med alla namn och jag. Jag började vid Fastighetsägarnas kontor vid Sergels torg, det är trots allt de som är upphovet till de hyresbekymmer vi har. Efter att ha rullat ut några tusen namn kom jag fram till Finansdepartementet, där inne grubblar de över vad de ska göra med Fastighetsägarnas EU-anmälan.

Göran Persson brukade påstå att han kunde läsa av opinionen när han gick över riksbron mellan Sagerska palatset och Riksdagshuset. Har han rätt så kan jag meddela att opinionen är starkt med oss. Demonstrationsbandet väckte inte bara intresse utan det hördes många hejapårop. Good luck, ropade de internationella uppbackarna.

Till slut kom vi fram och in till de som sitter på det slutliga beslutet, riksdagsledamöterna. Det ser ut som om de inte behöver avgöra vad som ska hända med hyrorna under våren. Det finns ingen proposition om hyrorna och allmännyttan på propositionsförteckningen. Jag tog med mig bandet tillbaka. Demonstrationståget kan nu dra vidare till andra delar av landet.

23 januari 2009

Att vänta på EG-dom är som att vänta på Godot

I arla morgonstund tog jag mig över snö- och ishalkan till postlådan för att hämta in mitt husorgan Dalademokraten. Brevlådeinkast är ett minne blott. Idag toppade DD med att 100 miljoner ska satsas på Jakobsgårdarna. Miljonprogrammet i Borlängetappning behöver en uppryckning.

Hyresgästerna betalar ibland, kanske alltför ofta, hyra för något de inte har, en bra och fungerande bostad. I Malmöupplagan av tidningen City kunde man häromdagen läsa att Hyresgästföreningen ökat antalet medlem mar med över 20 procent i de vanskötta fastigheterna på Herrgården. Hyresgästföreningen har dokumenterat misären och det finns en lång lista med renoveringsbehov och hyresgästerna inser efterhand att det inte duger att sitta och vänta på bättre tider.


Badrumsskåp i Herrgården

Fast i Nerikes Allehanda i Örebro handlar rubrikerna om att hyrespengar borde användas till annat än att ta hand om hyresgäster och fastigheter. Det tycker i alla fall Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme. Han tycker att det finns många hål i den kommunala budgeten att stoppa hyrespengar i såsom äldreomsorg och barnomsorg. Werme förekommer flitigt i spalterna i Örebro med omnejd. Häromdagen sa han att "den EG-dom som alla väntar på kommer att tvinga fram nya regler som gör att kommunen måste ta en större del av de kommunala bolagens vinster”.

Man undrar hur vad han har fått det ifrån? Är det folkpartiets partikansli, regeringskansliet eller vem är det som fått Werme att tro att det kommer en dom från EG-domstolen som tvingar honom att ta ut högre vinster ur Öbo? Mig veterligt finns det ingen som väntar på någon dom i EG-domstolen. Alla väntar på vad regeringen ska göra med utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna". Fastighetsägarnas anmälan till EU-kommissionen är inte ens ett öppet ärende i kommissionen. Det ligger än så länge i någons skrivbordslåda på direktoratet. Det är i kommunerna bostadspolitiken syns i praktiken och den skiftar efter don och person.

22 januari 2009

Att hänga upp sitt liv på § 47 i hyreslagen


I hägnet av Sveriges rikes lag framlever vi våra liv utan att veta riktigt vad som står där. Hyresgäster har anledning att spana in sig på många lagar. Det är minsann inte bara min absoluta favoritlag, kommunallagen, som det gäller att hänga i hasorna.

Häromdagen ringde en bekymrad sjukpensionär som skulle få hyran fördubblad efter stambyte. Han var nu i likhet med flera grannar tvungen att flytta trots att han bott där i flera decennier och är född i kvarteren. Som tur var hade en fästmö sedan några år och tanken var nu att han skulle få flytta in hos henne. Vad händer honom om det händer henne något undrade han. Han har ju inget kontrakt. Han hoppas bara att kärleken håller i sig så han inte står på bostadsbristgatan.

Inget kul läge, det är trots allt tryggare med ett förstahandskontrakt än med ett kärlekskontrakt. Men efter en snabbkoll med den alerte förbundsjuristen P-G Nyström kunde jag tipsa honom om att ge sig i kast med hyreslagen. Det visade sig att han troligen kan hänga upp sitt nya liv på § 47 i Hyreslagen:

Om en hyresgäst, som är gift eller samboende och vars make eller sambo ej har del i hyresrätten, säger upp hyresavtalet eller vidtar någon annan åtgärd för att få det att upphöra eller om han eller hon i annat fall inte har rätt till förlängning av avtalet, har maken eller sambon, om han eller hon har sin bostad i lägenheten, rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt för egen del, såvida hyresvärden skäligen kan nöja sig med honom eller henne som hyresgäst.

Kanske ingen lättsvenska precis, men bättre en knöligt formulering än ingen alls. Värre är det för de som inte har någon fästmö att tillgå när hyran tvingar iväg en från hemmet. Där finns inte ens någon knölig paragraf att tillgå. Förr var det ohyra som fick folk att flytta, nu är det hyran.

21 januari 2009

Typtag om den kommunala kompetensen

Idag kommer de ”valda ombuden för Sveriges folk” att kasta sig över tryckknapparna i riksdagen och fatta beslut om bland annat alkoholfrågor, namnlagen, sjöfylleri och så den enligt mitt tycke ytterligt heta, spännande och upphetsande frågan om: Kommunala kompetensfrågor (KU 2008/09:21).

Förmodligen är vi ytterst få som känner hetta och spänning inför frågan om den kommunala kompetensen. Det mesta som sker i riksdagen tilldrar sig heller inget intresse utanför parlamentet, om ens där. Det rinner igenom en massa beslut som de flesta inte fäster så stort avseende vid.

Beslutet idag berör sjuktransporter, kollektivtrafik, lokaler, turism mm. Och innebär att man tar bort förbudet att bedriva verksamheten i vinstsyfte. Idag får man förstås gå med vinst men det får inte vara syftet. Om samma resonemang återkommer när de kommunala bostadsbolagens framtid ska behandlas är vi som betalar hyra illa ute. Allt det vi varit oroliga för i utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna" kommer kanske att avgöras i all tysthet i dag.

– Det finns en logik i farhågorna. Det är inte osannolikt att bostäder även kan komma att omfattas av samma regelverk när propositionen om allmännyttans framtid läggs fram, säger Olle Lundin, professor på Uppsala universitet till Hem & Hyra.

Egentligen sa Mats Odell samma sak som dalmasen Olle Lundin när han skulle svara på dalmasen Peter Hultqvist fråga i riksdagen om detta kan komma att innebära att vi får marknadshyror.

- Däremot ägnar sig naturligtvis de kommunala bostadsföretagen åt näringsverksamhet och kan därigenom påverkas av förslagen i propositionen, sa Odell i sitt svar.

Ja, det är just det man befarar. Dalfolk är lite på alerten i alla fall, eller hur? Neråt Avestatrakten skulle de kalla det som riksdagen håller på med idag för typtag. Det är sån mölja så ingen begriper.

20 januari 2009

Vilket bloggparti tillhör du?


Bloggare är en växande skara som ställer de till det för etablissemanget, orsakar bloggbävning och påverkar politiska beslut åt ett håll som inte var tänkt. För att bringa ordning i oordningen kan nu alla bloggare testa sig för att se vilka partisympatier de egentligen har här. Det går ju inte för sig att ha en massa vildvuxna åsikter farandes i cyberrymden utan partiklassificering.

Jag har låtit testa min blogg . Nästan alla partier ligger på samma plats och får ung 15 procent av mina bloggsympatier. I topp ligger centerpartiet med 18 procent och lägsta noteringen går till kd med 9 procent.

Vad har då Centerpartiet gjort för att förtjäna 18 procent av mina förmodade sympatier. De brukar ju skicka fram Fredrik Federley som är en ivrig förespråkare för marknadshyror vilket ju inte förorsakar några sympatiyttringar från min sida. Förklaringen kan vara Lennart Pettersson, han har skrivit en riksdagsmotion om att det ska vara neutrala skattevillkor mellan boendeformerna vilket inte är svårt att sympatisera med.

Kristdemokraternas 9 procent är däremot rätt så begriplig. Det har framkommit i bloggen att jag får magont och öronsusningar när jag tänker på de hyreshöjningar som kan komma ut av utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna. Ur magont och susningar kommer inte några toppnoteringar.

Även hyresgastforeningen.se är testad och vi hamnar på en fjärde plats på modera-ternas topplista. Nu kan Timbro slänga sig i väggen tillsammans med sin rapport om ”Det röda hyresgästimperiet”! Fast förmodligen är det så att moderaterna och vi förenas i en omfattande användning av sökordet marknad vilket fått testkonstruktören och förledas tro att vi är på samma linje. Fast det kan ju stämma också. Vi vill inte ha marknadshyror och det vill inte moderaterna heller. Hoppas bara att det är det de menar och att det håller hela vägen fram till beslut i riksdagen.

19 januari 2009

Paul Krugman: Ägandepolitik diskriminerar hyresgäster


Fler och fler blir medlemmar i Hyresgästföreningen. Nu är vi 537 500. Det har kanske inte gett brevbärarna mer att göra men i min outlook droppar det in mejl i strid ström.

Margit Randén i Malmö skickade exempelvis ett om nobelpristagaren Paul Krugman. Har man fått pris för "analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet", så har man väl tänkt till om både det ena och det andra får man förmoda. Margit hade fastnat för att Krugman förutom att han var tidigt ute och varnade för finanskrisen också ställde frågan om alla amerikaner verkligen borde äga sin bostad. Han uppskattade att tio miljoner hushåll satt med lån som översteg värdet av huset. Han betraktade den offentliga styrningen från säkert hyresboende till husköp med billiga lån som ren diskriminering, den som ville hyra fick ingen hjälp.

Redan 1980 lanserades the Housing Act i England av Margret Thatcher. Rätten att köpa sin bostad, Right To Buy, innebar att varje hushåll som bodde i en allmännyttig bostad skulle få köpa sin bostad.

Det är inte samma bostadspolitik i USA som i England eller som i Sverige men det finns politiska underströmmar som är desamma. Privatisering och ”rätten att köpa” går igen som ledstjärna i många länder. Så även här där all bostadspolitisk energi går åt till att komma med lagförslag under devisen: äga i förstahand och hyra i andrahand.

Trökigt.

16 januari 2009

Nöjd med hyresförhandlingarna?



I gårdagens Rapport sa jag mig vara nöjd med årets förhandlingsresultat vilket förstås är en sanning med modifikation. Hade Hyresgästföreningen fått sätta hyrorna själv hade jag sannolikt varit mera nöjd än vad det någonsin är möjligt att vara med en kompromiss mellan motstridiga intressen.

Tar man på sig att förhandla måste man se till att komma i mål och ta ansvar för resultatet. Inte lätt, men tusentals hyresgäster runt om landet sliter runt förhandlingsborden för att nå ett bra resultat. Vi förhandlar varje år med 203 allmännyttor och vi har 45 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare.
I år var det extra körigt. Mitt i brinnande finanskris skulle vi ro hem en hygglig uppgörelse. Resultat (i snitt): Vi gick från 5,78 till 2,94 procent. Cirka 3 procent av höjningskraven försvann i förhandlingarna - i snitt.

I snittsiffror känner man förstås inte igen sig särskilt ofta. En del fick mer andra mindre, vilket är hela kärnan i förhandlingarna (läs mer om lokala överenskommelser här). Hyran är olika därför att det är olika förutsättningar på de lokala marknaderna. Blir det som utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna" vill är det slut på de lokala anpassningarna. Då får vi hyresreglering. Vem ska då stå i Rapport och vara nöjd?

15 januari 2009

Hjärnkoll


Igår meddelade pressen att kvinnor som äter östrogen blir dementa och får mindre hjärnor. Idag meddelas att om man dricker tre koppar kaffe om dagen så blir man inte dement. Inget sägs om kaffe krymper eller ökar hjärnvolymen hos kvinnor. Finns det någon forskning om huruvida kaffe tar bort den negativa effekten av hormoner och om i så fall kvinnor hamnar i ett hjärnläge där plus och minus tar ut varandra och hjärnvolymen förblir intakt? Den som är uppdaterad på det aktuella forskningsläget kan väl höra av sig.

I dessa spännande tider måste man hålla sig alert och uppdaterad på alla larmrapporter så att man kan hänga med i vad som händer med de kommunala kompetensfrågorna och utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna" innan demensen slår till. Åtminstone gäller det oss som är lagda åt det hållet.

EDIT: Nu finns det mer att läsa om den kommunala kompetensen och marknadshyror i tidningen Dagens samhälle. Läs debattartikeln här.

14 januari 2009

Lägenhet uthyres!



Att göra saker och ting styckevis och delt är sällan något framgångsrecept. Det finns i alla fall ingen managementlitteratur om hur man får saker att spreta åt alla håll, bygger in motverkande incitamentsstrukturer och förvirrar personalen. Var politiken hittat sina tipslistor i ämnet styckevis och delt vet man inte. För där vimlar det av spret, förvirring och motverkande incitamentsstrukturer. Vill man till exempel att folk ska jobba så måste de kunna ta sig dit, ha någonstans att vila sin trötta kropp, äta och moja sig framför teven. Barn måste kunna gå på dagis, till skolan och hem igen. Lite små utgångspunkter för den infrastruktur som måste till kan man tycka.

Men bostadspolitiken hänger varken ihop med jobbpolitiken, välfärdspolitiken eller finanspolitiken. Serien av Sara Granér sammanfattar läget för alla som tänkt kasta sig ut i vuxenlivet och bidra till samhällsutvecklingen eller alla de som vill flytta eller måste flytta för att få jobb. Dessutom får man tidigt lära sig att om vill man ha tak över huvudet måste man kunna operera i en värld av lurendrejeri och svarta pengar för mer än så förmår inte politiken.

13 januari 2009

Bostadsrättsreklam på dekis



2009 blir hyresrättens glansår. Nu tog jag visserligen i lite men i krisens spår kommer hyresrätten starkt. Det finns många tecken på det. Denna reklam och försäljningsskylt för bostadsrätter som Bjurfors av någon outgrundlig anledning hängt upp spanade jag in vid ett julbesök på Gotland.

Bjurforsskylten har tappat sugen och deras slogan "Engagemang i minsta detalj" har ramlat ner och lagt sig tillrätta i det snedhängda hörnet vilket väl Bjurfors får vara tacksamma över. Det nedgångna huset kanske inte heller är den ultimativa bakgrunden om man nu ska vara petig.

Fast å andra sidan har byggandet och ombyggandet tvärdött. Nu kan man skönja en omvänd ombildningsvåg. Bostadsrätter blir hyresrätter. Nu hyr man ut osålda hus i Göteborg: "Vi har just nu svårt att komma till avslut med våra kunder, det går trögt med försäljningen eftersom många inte får ut riktigt de priser de tänkt sig för de hus där de bor idag. Så i stället för att låta husen stå tomma har vi beslutat att det även ska vara möjligt att kunna hyra", berättar Nina Carlsson, säljare hos Egnahemsbolaget.

Även Peab omvandlar. 34 bostadsrätter blir hyresrätter i Västra Sjöstaden: "De blir erbjudna hyreslägenhet i stället. Det blir en lägenhet, skillnaden är bara upplåtelseformen", säger Peter Hörnlund, projektutvecklare på Peab.

Ja, men det är väl inte så bara. Utan hyresrätter stannar Sverige skriver fastighetsägarna i en debattartikel i dag i Nerikes Allehanda. Så långt kan man vara med men sedan kommer deras vanliga medicin. Höjda hyror. De borde fundera över vad som stannar med höjda hyror och återkomma med en ny artikel.

Tyvärr befinner sig Nerikes Allehanda så långt ifrån den moderna mediavärlden som det är möjligt så man kan inte läsa deras artiklar på nätet.

12 januari 2009

Hyresgästföreningen - nu på Twitter!


Jag bloggar och facebookar men jag myspacar inte. Från och med nu twittrar jag också. Twitter är ett verktyg för bland annat politisk kommunikation som Obama-kampanjen visste att utnyttja till max. Ska man bli framgångsrik måste man in i twittermiljön helt enkelt. Det kan ju tyckas lite övermaga att trampa i Obamaspår men då måste man komma ihåg att Barack Obama jobbat med hyresgästfrågor. Jo, minsann det finns hyresgästföreningar överallt, även i USA.

Att förstå sig på vad som händer i politiken blir allt klurigare. På Twitter, Facebook och i bloggarna står de som skriver för innehållet. Inga rubriksättare lägger sig i och några journalistiska överväganden görs inte. Vinklingarna är helt och hållet ens egna. Börja twittra du med.

Fördelen med facebookläsning är att man kan ana att alla makthavare inte alltid är på topp. De kan till och med antyda att de är bekymrade. I makthavarbloggar får man veta att de emellanåt sover dåligt, festar för mycket och är bekymrade över läget.

I de vanliga medierna är makthavarna aldrig bekymrade, de har fullständigt pejl på läget. Partierna lägger till exempel stora summor pengar på opinionsmätningar men de blir aldrig någonsin bekymrade när de ser resultatet. Tänk så välgörande det vore om de kom ut någon partisekreterare ur garderoben och sa: "det är för hemskt nu ser det verkligen illa ut. Nu får ni skärpa er om ni vill att vi ska vara kvar. Jag får inte en blund i ögonen pga alla dessa dåliga siffror hela tiden”.

Men nejdå, det är alltid lugnt hur illa det än ser ut. Därför måste opinion bildas där inte den polerade ytan är det viktigaste. Ska bostadspolitiken ta sig upp på dagordningen måste vi organisera grupper på facebook, skriva bloggar, läsa bloggar och twittra. Barack Obama insåg nog att skulle man företräda hyresgäster så måste man hitta på nya angreppssätt för att få till det eller bort det som det var fråga om när han engagerade sig i asbetshus.

09 januari 2009

Hyresgäster kan få ekonomin att snurra

En läsare i centrala Gävle har framfört att jag framstår som något håglös i årets första bloggar. En medelålders man från ett av Stockholms förortsområden uttryckte sig i går morse på ett liknande sätt. Det kan vara fråga om en tillfällig formsvacka eller ett tillfälligt utslag av den illusionslöshet som understundom kan drabba oss alla som beskådar politikens ibland outgrundliga vägval.

I verkligheten är jag full av entusiasm. Jag kan inte föreställa mig att det finns några politiker som mitt i en finansiell kris skulle sätta igång med hyreshöjande regeländringar som skulle få hyresgästerna att avstå från Elgigantens superlåga priser eller Onoffs hemkörnings- och installationsservice för att de måste säkra ännu mera hyrespengar i sin krympande ekonomi. Anders Borg vill ha snurr i ekonomin igen och då måste det finnas några som kan vara med och snurra. Hyresgästerna levererar in nästan 100 miljarder i hyra till landets hyresvärdar. Alla procent i hyreshöjning innebär flera miljarder i minskade möjligheter för hyresgästerna att göra sitt för att få snurr på ekonomin.

Lennart Sjögren är, precis som den fundersamma bloggläsaren, Gävlebo men han är också partisekreterare i (kd). I en insändare i Arbetarbladet uppmanade han i julhelgen hyresgästerna i rösta på just (kd). Fast själva grejen är ju att (kd), om man vill vara framgångsrik, måste tala om för de tilltänkta väljarna att man absolut inte tänker införa några hyreshöjande regelförändringar. Den pusselbiten fattas nu men kan ju lätt avhjälpas genom att partisekreteraren uppmanar partiledaren Hägglund eller finansmarknadsminister Odell att torgföra detta budskap. Först då kommer nog hyresgästerna att överväga hur de ska fördela sina röster.

08 januari 2009

60 000 nätdemonstranter har gått i mål


Vårt demonstrationståg på nätet har kommit fram. Sånär som på tre personer har 60 000anslutit sig. Der ger 20 000 nya demonstranter i månaden. "Nättåga" eller "nätdemo" kanske kan läggas till Språkrådets nyordslista som ju innehåller en del nya ord för folkliga protester: Bloggbävning, exempelvis. Tyvärr finns det inte tillräckligt med bloggar om bostadspolitik för att åstadkomma något utslag på den politiska Richterskalan.

Julia, 8 år, som en vaken typ och som värvat en kamrat till nätdemon undrade över den politiska effekten av allt detta tågande: "När ger de sig då", frågade hon över ett glas vinbärssaft häromdagen. Den som det visste. Hur långt in i de politiska rummen når egentligen den oro nättågare, medlemmar, hyresgäster, bostadssökande och väljare känner?

Inte långt in alls verkar det som. Hyresgästföreningen mitt i Sverige har skickat en enkät till de politiska partierna och frågat om deras bostadspolitik. Med några få undantag har de inte svarat. Vet de inte vad det är, har de inte tid, tycker de att de är för besvärligt, har de inga frimärken eller vet de inte vad de ska svara.

Jag rekommenderar de tillfrågade partierna att gå in på Hyresgästföreningens hemsida. Gå sedan allra längst ner på sidan, till höger, och klicka på "Pressklipp". Där ramlar det in mängder av politiska dynamitfrågor varje dag. Kollar man till höger på hemsidan ligger Hem & Hyras alla nyheter.

Idag kan man bland annat läsa om:

1. 1,1 miljoner unga som söker bostad inom den närmaste 10-årsperioden.
2. Två barn om dagen vräks från sina hem.
3. Höga hyreshöjningar.
4. Kyla och fukt som leder till sjukdom, lösa toaletter, silverfiskar, läckage och löften som inte infrias.
5. Politiska partier som inte bryr sig.

Imorgon kommer det nya klipp. Efter några pressklippsdagar borde det stå klart för alla att det finns mycket som kräver politiska svar.

07 januari 2009

Som att luta sig mot en tyllgardin


Så kan man då dra ett djupt andetag. Det är ett nytt år med nya insatser, nya löften och nya möjligheter. 2009 har onekligen framtiden för sig. Tolvslaget befriar oss. Klantade man till det 2008 är det bara att börja om, man ger sig lite absolution och pånyttfödd kan man ge sig ut på banan igen och förhoppningsvis spela sina kort lite bättre.

Det stora problemet är att man ibland inte har en aning om vilket spel som spelas, hur korten ser ut, vilka som deltar i spelat, om någon sitter med trumf på hand, om någon har kort uppstoppat i rockärmen eller vad som krävs för att vinna. Åtminstone gäller det spelat om hyrorna och allmännyttan. Att syssla med bostadspolitik är som att luta sig mot en tyllgardin eller som att simma i risgrynsgröt. Det är både svajigt och trögt.

Man går dessutom omkring med en ständig undran och oro över hur det hela ska sluta. Man drabbas av ett slags psykopolitisk ohälsotillstånd som sätter sig i maggropen och förorsakar sömnproblem.

Fast sjuk är man inte, bara olustig. För såsom sjukdom torde betraktas varje onormalt kropps-eller själstillstånd som ej sammanhänger med de normala livsprocesserna lärde jag mig när jag jobbade på försäkringskassan. Politik, även dålig sådan, ingår nog i de normala livsprocesserna och måste uthärdas. Bota sig från dylika psykopolitiska tillstånd kan man bara göra genom att slita på med att tala, demonstrera, skriva, protestera, argumentera, illustrera, tydliggöra och medvetandegöra. Så får det bli 2009 också.