13 juli 2008

Lars Ohly sa massor



And the winner is......Lars Ohly.

V-ledaren kom på en ohotad förstaplats. Han talade bostadspolitik i sitt tal den allra sista Almedalsdagen. Nästa år är det Almedalsvecka igen. Då blir det en ny bostadstalartävling. Då har bostadsbristen blivit ännu större så vem vet, det kan bli en fråga för alla.

Igår var det den årliga traktorparaden i Ljugarn. Traktor efter traktor glider fram längs Storvägen på cruising mot bygdegården. Så nu avser även jag att långsamt cruisa efter Storvägen och Hålvägen ner till havet för ett och annat bad.

Bloggen tar semester och återkommer med förnyad styrka i mitten av augusti.

Såvida inget speciellt händer förstås.

12 juli 2008

Fredrik Reinfeldt sa hyr en pensionär



Reinfeldts Almedalstal innehöll som väntat inget om hur föremålen för hans jobbpolitik ska bo.

Nu har följande ord med anknytning till boendet nämnts av partiledarna: Hyr, hyresgäst, miljonprogram och energieffektivisering. Inget av dem har dock används i något som helst bostadspolitiskt sammanhang. Ridå, kan man säga.

Igår träffade jag jagvillhabostad.nu De har verkligen slitit i åratal i Almedalen för att få partierna att förstå att deras medlemsunderlag hela tiden ökar. Fler och fler ungdomar saknar bostad, bor i andra-, tredje- och fjärdehand.

De liksom vi ger aldrig upp. Förr eller senare kommer det att stå klart att det är något fel på ett samhälle som inte kan fixa tak över huvudet till folk.

Tobias, Tobias och Linn såg ändå nöjda ut. En av Tobiasarna är adopterad från Sydkorea. Jagvillhabostadfolket bor i det gamla fängelset i Visby. Där huserar även Sverigedemokraterna som en kväll ville diskutera svenska kultur med Tobias från Sydkorea. Det gick inte så bra för Sverigedemokraterna för de hade gått direkt på en verklig expert. Tobias spelar både dragspel och undervisar i svenska folkvisor på just dragspel. Ridå, kan man säga.

11 juli 2008

Maria Wetterstrand sa både energieffektivisering och miljonprogram



Det håller i sig. Maria Wetterstrand sällade sig till de övriga. Inget enda litet ord till alla som sliter med att hitta en bostad.

Igår berättade Anders Lago (s), han som till och med fick uppmärksamhet i den amerikanska kongressen, att arbetsgivarna klagar över att det är svårt att rekrytera personal därför att, just det, de hittar ingen bostad. Det är inte bara i USA de borde lyssna på Lago.

Arbetslöshetssiffrorna vrider vi och vänder vi på. Bostadslöshetssiffror går det inte ens att vrida och vända på för det finns inga. Ändå hänger det ihop.

Anna Eklöf, Hyresgästföreningen, drog siffror allt vad hon var värd för att få panelen på vårt seminarium "Sprickor i fasaden" för att få dem att fästa och få betydelse.

Nu börjar jag ge upp om Almedalstalarna. Jag har inte tillgång till scenen så det får bli en pratbubbla. Det är det närmaste Almedalstal jag kan komma.

Vi slog till med två seminarier samma dag igår.

Den om EU, allmännyttan och hyrorna var märklig såtillvida att alla, oavsett parti, tog avstånd från utredningen i samma ämne. Panelen påminde om ett antal akvariefiskar som simmar runt i en avvaktande men samspelt ordning i oviss väntan på om akvariet skulle spricka eller hålla.

10 juli 2008

Live från Almedalen igen!

Se Hyresgästföreningen igen live just nu här!

Live från Almedalen!

Se Hyresgästföreningen live just nu här!

Göran Hägglund sa miljonprogram

Göran Hägglund sällar sig till de övriga partiledarna. Han hoppade också över bostadsfrågan. De 1,5 miljoner ungdomar som kommer att behöva tak över huvudet under de närmaste tio åren kommer att undra över varför partiledarna i Almedalen 2008 inte pratade om hur viktigt det är att det byggs bostäder.

Göran Hägglund nämnde miljonprogrammet i en mening. Han toppar nu tillsammans med Mona Sahlin som sa hyresgäster i en mening. Det är precis som det är med bostadspolitiken, den består också av lösryckta ord utan sammanhang.

Nu återstår (mp), (m) och (v). (v)-talaren Lars Ohly träffade jag igår över en kopp kaffe. Jag hoppas faktiskt på honom.



På bilden där man inte ser något skymtar Gudrun Schyman och jag. Gudrun och Fi hade ordnat ett helt seminarium om bostadspolitik, så hade hon fått tala som de andra partiledarna så hade hon definitivt seglat upp på en oslagbar första plats.



I denna värld av män i Almedalen blev det ett rent kvinnomöte när LO och Hyresgästföreningen träffades. Karin Hagman och jag träffade Vanja Lundby-Wedin och Kristina Mårtensson för snack om hyror och lönebildning, hyror och EU, hyror och allmännyttan, hyror och byggande, hyror och arbetsmarknad.



Alliansens ingående delar är svårfångade. Jag har försökt mig på att få en träff med Jan Björklund. Det gick inte. Mats Odell är inte ens här. Men idag ryktas det om gemensamma alliansutspel på miljöpartiets dag. Regeringen har sammanträde i Visby så idag kanske man stöter på några pratsugna moderater. Redan igår startade jag lite lätt med Eva Thalén-Finné som är moderaternas leading lady i bostadsfrågor i riksdagen.



Hon deltar idag i ett av våra seminarier. Det är nämligen Hyresgästföreningens dag idag. Vi slår till med två seminarier samma dag.

Allt om detta i morgon.

09 juli 2008

Mona Sahlin sa hyresgäster



Så här såg publiken i Almedalen ut igår kväll, i alla fall som jag såg det. När man inget ser så hör man desto bättre. Men vad hjälper en god hörsel.

Igår hade Mona Sahlin chansen att ta täten i min minitävling om vilken partiledare som tar upp bostadsfrågan i sitt tal. Tyvärr måste jag konstatera att hon visserligen ligger på första plats men det beror enkom på att hon sa hyresgäster vid ett enda tillfälle. Det är inte mycket att bygga en ledning på.

Man kan tycka att den förre samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin borde kunna ha sträckt sig lite längre än till villaägarna och fastighetsskatten. Suck.

Igår övergick jag från omingel till mingel. Allt jag fyller min blogg med dag efter dag måste minglas in. Jag minglade till exempel med Tomas Östros som jag haffade för en bild efteråt.



Minglade och minglade vi talades vid en timme om allmännyttan, EU, hyror, samhällsplanering, bostadsbrist och allt annat som lägger grunden för välfärden. Vi drack varken kaffe eller mineralvatten, vi satt uppkrupna på varsin barstol utom hörhåll för ledningen av SKL som brett ut sig i en soffgrupp bredvid.

Vad vet jag de kanske satt och funderade på sitt remissyttrande över utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna och är de bara på rätt spår så vill man inte störa i onödan.

När jag ändå hade kameran uppe kunde jag inte låta bli att fota min gamla ”morsa” från riksdagstiden, Maj-Britt Theorin. När jag äntrade riksdagens plenisal för 35 år sedan stod det en blomma på min bänk. Den var från Maj-Britt som förstod att man måste känna sig välkommen och bli omhändertagen i denna nya förunderliga värld som parlamentet utgör om det ska bli bra.



Min bänkkamrat Gösta Bohman fick nöja sig med att gratistitta på min blomma. Å andra sidan fick jag aldrig smaka på hans kexchoklad som han brukade få från sin fru i ett kuvert som vaktmästaren kom med. Det är faktiskt svårare att titta på när någon äter kexchoklad än att smygtitta på en blomma.

08 juli 2008

Maud Olofsson sa ingenting



Maud Olofsson lyckades också med att säga absolut ingenting i sitt Almedalstal om att det byggs för lite bostäder, att detta kommer att hota jobbpolitiken samt att det är förfärligt att folk inte har tak över huvudet.

Maud hamnar därför på en delad sistaplats med Jan Björklund.

Det vore ju lite tragiskt med en tävling där alla kommer på sista plats så man får hoppas att Mona Sahlin tar i lite idag när det är hennes tur. Igår satt jag fast förankrad på de centralt belägna mat/kaffeställena Friheten och Vinäger i flera timmar och ominglade. Jag talade med politiker, journalister och organisationsmänniskor av alla de sorter och slag utan att röra mig ur fläcken. De liksom kom och gick, i annat fall gick man förbi dem.

Almedalen är som facebook fast the real thing. Man träffar gamla klasskamrater och folk från förr och nu. Jag träffade exempelvis min gamle skolkamrat Bertil Östberg på Vinäger som visade sig vara statssekreterare hos Jan Björklund nu för tiden. Hade jag träffat honom innan Björklund hade sitt tal att jag kanske kunnat förhindra att Björklund slutade på en bottenplacering. Vad vet man om vad gamla skolkamrater är beredd att lyssna på.

Alla unga människor är jättearga och talar om bostäder så fort de får chansen, sa Jytte Guteland SSU:s ordförande när vi snackade bostadspolitik på Friheten. Precis, det är som med FRA. Alla pratar om FRA utom de ledande politikerna.

Lars Tysklind (fp) som jag fikade med på Vinäger är ett politikerundantag. Han är både trevlig och engagerad i de bostadspolitiska frågorna. Dessutom bor han i hyresrätt vilket är en ovanlig kvalitet hos politiker.

De flesta jag talar "EU, allmännyttan och hyror" med säger att det kommer väl att bli ungefär som idag även i fortsättningen. Utredningen är redan körd menar de flesta. En journalist påstod till och med att jag, Odell och Anders Borg är överens. Det hade minsann Mats Odell sagt. Om vad är dock synnerligen oklart.

Idag funderar jag på att övergå från omingel till mingel så att jag får lite motion.

07 juli 2008

Jan Björklund sa ingenting

Igår tog den sin början, min egen bloggtävling om vem av partiledarna som snackar bostadspolitik i Almedalen.

Utgångsläget är enkelt. 636 000 unga människor är på väg ut på bostadsmarknaden. De kommer att undra över var de ska bo. De vill inte bo svart, köpa svart, bo i andrahand, bo trångt eller bo kvar hemma. Detta borde rimligen intressera vilken partiledare som helst. Är de inte intresserade av det finns det annat såsom hyrorna och EU exempelvis.

Jan Björklund sa absolut ingenting
. Inte ett endaste ord kom över hans läppar. Ändå hänger regeringens jobbpolitik ihop med om folk har någonstans att bo.

Björklund sitter nu säkert på en sistaplats. Han slog till och med Lars Stjernkvists gamla rekord: ”Jag bor i Norrköping.”

Idag har Maud Olofsson chansen.

06 juli 2008

Bara man har lite falukorv och rågrut

– Har man bara har lite falukorv och rågrut så klarar man sig, sa en pensionär i en intervjubok vi gjorde för några år sedan.

En del människor tvingas trolla med knäna och låna av bättre bemedlade kamrater medan andra köper T-shirts för en halv undersköterskelön. Det är så det är.

Är det månne omodernt med rättvisa?

Om det vore modernt så skulle väl tillvaron bli allt mer rättvis för varje dag som går. Istället blir det allt större skillnader mellan de som har och de som inte har. Det är helt enkelt inte särskilt politiskt trendigt att snacka om orättvisor. Om det inte är en naturlag att klyftorna ständigt ska öka är det definitivt läge att göra frågan om rättvisa och vidgade klyftor politiskt trendig igen.

De nya trendsättarna återfinns i Svenska dagbladet idag i form av Hyresgästföreningen, Föreningen Sveriges Socialchefer och Akademikerförbundet. Läs här.

Almedalstävling

Vilken partiledare kommer att ta upp bostäder och tillväxt, bostäder och jobbpolitik, bostäder och byggande, bostäder och hyror, bostäder och EU, bostäder och rättvisa i sina partiledartal?

Idag ska Jan Björklund fp) tala i Almedalen. Jan Björklund nu har du chansen att slå Lars Stjernkvists bostadsbottenrekord. Han sa: "Jag bor i Norrköping". Längre kom han inte.

05 juli 2008

Ett tips till Alliansen



Jag är en passionerad pressklippsläsare, texttvkollare, kvällstidningsläsare, morgontidningsläsare och tvnyhetstittare.

Mig närstående barn trodde ett tag att Rapport, Aktuellt och TV4 Nyheterna hette "Rubrikerna" eftersom jag varje hel och halvtimme när det var nyhetsutsändning försökte få dem att byta kanal genom att säga - Vi kan väl i alla fall höra på rubrikerna.

Min pappa svarade aldrig i telefon när det var nyheter med motiveringen: Sådana som ringer då är det ändå ingen idé att tala med. Detta gällde även under sportsändningar. Så jag lider väl av både ett genbundet och socialt arv som tvingar mig ut på ständig nyhetsjakt.

Alla rubriker om hyror, hyresrätt, utförsäljning, ombildning, hyreskrav, hyreshöjning, EU och allmännyttan, missnöjda privata fastighetsägare lyser därför likt neonskyltar ur tidningssidor och tv-rutor.

Nu efterlyser jag artiklar med lite positivare innehåll. Jag är utled på att läsa alla artiklar om hyreshöjningskrav, utförsäljningar, ombildningar, missnöjda fastighetsägare, oroliga hyresgäster och fiffel och båg,

Nu när Almedalsveckan är på ingång är det precis rätt läge. Alliansen kan göra om tricket från förra året. Då skedde en fullständig uppslutning kring landets villaägare. Nu är det dags för uppslutning kring hyresrätten och hyresgästerna.

Ett litet tips i all enkelhet.

04 juli 2008

Mats Odell har utsett mig till insynsråd

Igår fick jag brev från finansmarknadsminister Mats Odell. Han meddelar att jag givits medborgerligt inflytande. Jag ska ”utöva insyn och ge myndighetschefen råd” står det. Boverket har nämligen fått ett insynsråd och jag är en av ledamöterna.

Microsoft Words stavningskontroll
reagerar omedelbart. Insynsråd är inget man hört talas om. Nej, det är det inte många som har gjort. Mängder av myndighetsstyrelser har avskaffats och ersatts av insynsråd, så här måste stavningskontrollen uppdateras.

Jag var tidigare styrelseledamot i Boverket. Styrelsen är alltså borttagen och nu är jag insynsrådsledamot. Jag tycker det ska bli intressant värre. Vad får man insyn i, vilka råd behöver myndighetschefen, vilka kommer hon (Janna Valik) att bry sig om.

Jag tycker annars att det hade varit kul att få bli insynsråd. En medborgerlig variant av kommunalråd, landstingsråd eller statsråd.

Det finns ju folk som lever på att vara styrelseproffs. Då kan man väl leva på att vara insynsproffs. Det är ju mycket man skulle vilja ha insyn i. Men Boverket som är ”den nationella myndigheten för frågor om samhällsplanering, stads- och bebyggelseutveckling, byggande och förvaltning och för bostadsfrågor” kan vara bra att börja med. Sedan kan jag ge mig i kast med FRA. Där verkar det behövas ett insynsråd.

03 juli 2008

Bostadsrättsboss läxar upp Hyresgästföreningen

Göran Olsson är Vd för SBC, intresse- och serviceorganisation för bostadsrätter. Han tycker att Hyresgästföreningen är aggressiv och använder sig av alltmer tveksamma metoder för att förhindra bostadsrättsombildningar.

Hyresgästföreningen drivs av egenintresse och arbetar mot de egna medlemmarnas intressen, skriver Göran Olsson i Din Bostadsrätt. Han verkar vara fullständigt övertygad om att alla som bor i hyresrätt i själva verket vill bo i bostadsrätt. I Olssons värld borde Hyresgästföreningen sluta slå vakt om hyresgästerna och hyresrätten och i stället medverka till att så många hyresrätter som möjligt ombildas till bostadsrätter.

Hyresgästföreningen tycker att det är väldigt bra med bostadsrätter. För dem som vill bo där. Hyresrätten är väldigt bra. För dem som vill bo där. Villaboende är också väldigt bra för dem som vill bo där. Bygg därför bostadsrätter för de bostadsrättsintresserade. Bygg villor för de villaintresserade. Bygg hyresrätter för de hyresrättsintresserade.

Problem blir det först när en grupp till varje pris måste byta boendeform. Kommuner inrättar särskilda kontor för att övertyga hyresgästerna om att de bör byta till bostadsrätt, grannar knackar på och flaggar för framtida klipp, det bluffas på ombildningsmöten, man betalar pengar för att få människor att rösta ”rätt” osv.

Trycket är hårt på hyresgäster som trodde att de också hade fått välja hur de ville bo. Det är uppenbarligen en villfarelse. Valfrihet är inte till för alla.

Jag bor hos allmännyttan i Borlänge. Det har jag valt. Jag vill inte byta. Jag kan inte förstå varför mina grannar ska få bestämma att jag gör bäst i att byta boendeform eller att jag i annat fall kan se fram emot att få dem till min nya hyresvärd. Sätter jag mig på tvären så är jag en ekonomisk belastning för deras tilltänkta förening.

Jag vet inte men jag föreställer mig att Göran Olsson skulle bli väldigt upprörd om hans grannar knackade på och meddelade att han skulle bo i hyresrätt fast han trodde att han valt att bo i bostadsrätt.

Det är tur att det finns någon (Hyresgästföreningen) som står upp för allas rätt att få välja.

02 juli 2008

Men hallå!

Ung Vänster tältade på Stortorget i Lund i förrgår. De ville tydliggöra att det inte finns några lägenheter att flytta till. Skulle det till äventyrs dyka upp någon så är den för dyr för de flestas plånbok.

Vill man inte fortsätta vara mambo och bo med mamma väntar en framtid som delsbo då man måste bo dels här dels där, eller kompbo då man tvingas slagga på golvet hos kompisar, annars blir det gambo ett liv som inneboende hos mormor, eller så får man smyga in och ut för att inte störa, så kallad smygbo.

Tältboende är dock än så länge inte lika vanligt som husvagnsboende, källarboende, vindsboende och trängselboende (krylbo).

När grundlagens skrivning om att det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad blir mångas rätt till andrahandskontrakt till ockerhyra, rätten att köpa svartkontrakt till fantasipris eller rätten att betala mer än halva lönen i hyra är vi ute på fel väg.

Vart tog vägen vägen är vi på åkern och åker?

Vart tog exempelvis jobbpolitiken vägen? Den som skulle vara vägledande för alla insatser. Varför gäller inte den bostadspolitiken?

Ungdomar är villiga att engagera sig men de vill se resultat av sina ansträngningar. De har en stark tilltro till sin egen framtid men deras uppfattning om samhällets framtid är inte lika ljus, visar forskning. Vilket inte kan förvåna någon.

01 juli 2008

Sin egen lyckas smed



Nu lyser det SMHI-solar över hela kartan. Då får man fullt sjå med att vara glad och lätt till sinnes. På sommaren skall man vara bekymmerslös och sjunga allsång. Några sådana krav finns inte på hösten. Då räcker det med att man hummar lite instämmande om någon får för sig att säga nåt. Men det är nu det är läge att ligga i hängmattan och fundera lite på hur det står till med det ena och det andra. Kroppen mår bra av korsord och lite funderande.

Hyresgästföreningen, som kom till 1923, kan man till exempel fundera lite kring. Det måste ständigt omprövas och tänkas så att vi är på topp när det är dags för 100 års jubileum.

537 000 hushåll tycker det verkar smart att inte ligga i på egen hand och har därför blivit medlemmar. Medan andra anser att det finns en motsättning mellan kollektivets intressen och individens intressen.

I perioder har individualismen varit föremål för kraftiga hyllningar. Vi är väl delvis inne i ett sådant svep just nu. Ett och annat ordspråk finns som uppmuntrande medskick. Man är sig själv närmast, blod är tjockare än vatten, själv är bäste dräng, envar sin egen lyckas smed osv.

Det låter väl bra, ända till livet gör sig påmint. Livet innehåller ju en och annan svacka där man tackar sin lyckliga stjärna för att inte alla är sig själv närmast och bara ägnar sig åt att vara dräng åt sig själva och smida på sin egen lycka. Det som gagnar flertalet är för det mesta det som också gagnar oss som individer, kollektiv individualism.

Med tiden upptäcker de flesta det. Det är därför det går att sälja rättvisekaffe och kravbananer. Det är därför Hyresgästföreningen ökar sitt medlemsantal också.