31 maj 2010

Turnéstopp Örebro


Hyresgästföreningens tält på Yeahfestivalen.
I lördags var det två turnéstopp i Örebro. Örebro är en festivaltät kommun. Vivall hade en egen festival och i Stadsparken pågick Yeah festivalen.
Så det var inga problem att hitta målgruppen för vår turné, unga människor som vill ha någonstans att bo.

Det som går igen i alla politikerutfrågningar varhelst turnén drar fram är politikernas välvillighet. Alla vill bygga, alla förstår att det måste byggas, alla förstår hur besvärligt det är för ungdomar som inte kan hitta någonstans att ställa sängen.



















De utmärkta ståupparna Lasse Nielsen och Agneta Wallin sköter utfrågningarna och försöker komma under ytan på denna välvillighet. För det byggs ju inte. Det behövs hammare och spik, välvillighet bygger inga hus.
År efter år rapporterar Boverket att det är en omfattande bostadsbrist och att den kommer att bli värre om man inte bygger.
I går var jag flytthjälp och bar kartonger uppför trappor tillsammans med tre tonårsmammor som firade morsdag genom att försöka räkna ut hur det ska gå till att hitta en bostad åt en blivande socialantropolog, beteendevetare och kock.
Man behöver inte vara på turné för att stöta på diskussioner om bostadsbristen, det räcker med att bära flyttkartonger, åka buss eller stå i Konsumkassan.

28 maj 2010

Sjung om studentens lyckliga dag









Idag ska jag till Göteborg och fira att Tim tar studenten, heja Tim!

Idag står det i DN att det är lätt att få jobb i Stockholm men hopplöst att få bostad. Och inte lär det bli lättare av att studentkullarna är ovanligt många de kommande åren.

På lördag ska jag till Örebro med Bygg Framtiden turnén. Där är det också bostadsbrist och studenter som undrar hur det ska gå till att både få tag i jobb eller utbildningsplats och samtidigt få tak över huvudet.


Trevlig helg!

27 maj 2010

Arg snickare möter urusel hyresvärd













Arga Snickaren i kanal 5 handlade igår om en hyresgäst som inte var hyresgäst i särskild många bemärkelser. Hon betalade hyran för en lägenhet där inget var normalt. Toan läckte, golven var spruckna, lamporna hängde, väggarna glappade, spisen var sönder, eluttagen var livsfarliga och orken var slut.

Hyresgäster ska inte renovera och underhålla sina lägenheter själva, det ska hyresvärden göra såvida man inte har avtalat om något annat . Det är det som är själva grundidén med hyresrätt. Vilket givetvis inte hindrar hyresgäster från att vare sig måla eller sätta upp egna tapeter.

Däremot ska givetvis den kostnad fastighetsägaren har för renovering, ombyggnad och tillbyggnad dvs. ROT kunna dras av på skatten på samma sätt som villaägarna får göra Det hade även den arge snickaren kommit fram till.

Oavsett om hyresgästen själv betalar ROT jobbet eller han/hon betalar via hyresvärden så måste staten givetvis behandla sina skattebetalare på ett likartat sätt kan man tycka.

Men i Arga Snickaren igår höll sig hyresvärden undan allt vad hon förmådde och lämnade hyresgästen i sticket med en lägenhet som var under all kritik. Det är samma hyresvärd som tidigare figurerat i media och som nu inte betalt elräkningen för ett antal fastigheter i Stockholm.
Arga Snickaren var också osedvanligt arg vilket är fullt begripligt. Nu återstår att hoppas på att Hyresnämnden går på Hyresgästföreningen linje och beslutar om tvångsförvaltning och utser någon annan att sköta fastigheterna.

26 maj 2010

I konferensernas värld

Bostad 2010 hette gårdagens första konferens. Den gick av stapeln på Garnisonen i Stockholm och först ut på plan var Ylva Yngveson, Chef på Institutet för Privatekonomi, som talade om hushållens ekonomi.

Om man får tro henne så är det bara villaägare och bostadsrättsinnehavare som har någon hushållsekonomi att tala om. I vart fall sa hon inte ett endaste ord om hur ekonomin för landets hyresgäster utvecklats. Det kan ju hända att det ingick i hennes uppdrag att begränsa det hela till de som lånar pengar, vad vet jag, men det är ganska symptomatiskt.

Bostadspolitiken har ju flyttat in på tidningarnas ekonomisidor och handlar alltmer om risken för bostadsbubblor, värdeminskning och räntehöjningar.

Inte att undra på med den takt hushållen lånar. Mer och mer pengar låses in i boendet. 2001 lånades det 1 miljard och idag har den summan stigit till 2,3 miljarder. Riksbanken spår att räntan ökar från 0,25 % till 4 % 2013 så fler konferenser och ännu fler artiklar är säkert i antågande.

Hans Lind, professor på KTH, tyckte att alla var idioter utom han och någon till på KTH. Precis så sa han, jag skarvar inte, politiker, byggbranschen, organisationer, kommuner och alla andra är enligt honom ute och cyklar i terrängen ute att veta vart de är på väg. Hans Lind är ofta mycket mer politisk än han är akademisk vilket man ju annars förväntar sig att just en professor på KTH ska vara.

Sedan förekom förstås det sällsynt omoderna begreppet bostadskarriär vid en redovisning om Tyréns arbete med miljonprogramsområdena. Begreppet härrör från någon slags svunnen tid när vi ville ha ett eget hemman. Vi förmodas vilja kliva på någon slags karriärstege där hyresrätten befinner sig på det nedersta trappsteget och den egna villan överst.

Så fungerar inga moderna människor, de söker ett boende som passar det liv de vill leva. Och för många är hyresrätten just ett sådant ett fritt och obundet boende man drömmer om.

På kvällen var jag i Nykvarn utanför Stockholm på en helt annan slags debatt. Där fördes ett samtal mellan Nykvarnsbor och deras politiker. Det man slås av är glappet mellan kommunnivån och den politiska riksnivån.

Jag frågade den moderata företrädaren om han brukar ringa till Anders Borg och säga att det inte går att bygga några hus i Nykvarn så länge skatterna på hyresrätt är högre än på andra boendeformer. Det brukade han inte göra.

Det är betecknande också för de vallöften som nu börjar se dagens ljus. De tar sin utgångspunkt i vad man ska göra i riksdagen dvs. införa eller avskaffa olika bidrag eller avdrag allt efter politisk kulör.

Man väntar på det parti som säger, ”Vi lovar och svär på att våra partiföreträdare i kommunernas byggnadsnämnder, kommunstyrelser, styrelser i de kommunala bostadsbolagen och alla andra styrelser vi kan komma på ska agera så att våra löften om ett ökat bostadsbyggande blir verklighet.Har de inte de verktyg som krävs ska vi se till att de får det.”

Annars kan det ju bli som den nyss nämnde Hans Lind tycker nämligen att man ska ta av kommunerna ansvaret för att bygga. De bygger ändå inte, utan de hoppas på att en kommun nära de ska bygga.

I kväll ser jag på Arga Snickaren i kanala 5, för denna gång handlar det om en hyresgäst.

25 maj 2010

Ännu en norgehistoria


Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, levererade en Norgehistoria i söndagens tidning. Han tycker att vi borde bli lite mer norska för på wwww.finn.no kan man minsann få en lägenhet på dagen och vem som helst kan bo i innerstaden, skriver han.

Norge har sannsynligvis det mest liberale leiemarkedet i Europa, der boligeiere kan leie til hvem de vil, når de vil, og til hvilken pris de vil, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret för något år sedan och som jag citerade i en tidigare norgeblogg.

Norge beskrivs ibland som Europas ”råeste utleiemarked”, Hyrorna ”svinger fra måned til måned” på en marknad där tillgång och efterfrågan ändrar sig i ett rekordhögt tempo.
Den norska och svenska bostadsmarknaden är helt olika varandra. 80 % av norrmännen äger sin bostad. Hyresmarknaden i Norge är alltså ovanligt liten i jämförelse med de flesta andra länder i Europa.

Så utbudet på hyresrätter är litet och de lägenheter som Per Gudmundsson hittade på finn.no hyrs till övervägande del ut av privat personer. Kommunerna i Norge har bara 20 % av hyresmarknaden..

Så det är som vanligt inga problem för den som har pengar att hitta en bostad på den privata marknaden. Det är det inte i Sverige heller. De som inga norska pengar har är hänvisade till de få kommunala hyresrätter som finns.

Finanskrisen har drabbat bostadsmarknaden i Norge hårt. Försäljningen av bostäder har gått trögt och det har inneburit att man hyr ut sina bostäder istället för att sälja de.

Per Gudmundsson skrev inget om hyran men i genomsnitt kostar det 12560 kr (10174 norska kronor) att hyra en lägenhet i Oslo.
Dessutom får man ofta betala en depositionsavgift. På en lägenhet jag kollade låg avgiften på 33 000 norska kronor.

En fyrarummare kostar 17284 :- en femrummare 20 988 :-osv.

Hyrorna fortsatte uppåt med 1,4 % från fjärde kvartalet 2009 till första kvartalet 2010. Hyran är idag 4,7 % högre än samma tid förra året.

Så Per Gudmundssons recept, skattefri andrahandsuthyrning, med fri hyressättning, skulle ge tusentals små bostäder, på nolltid, utan kostnad skulle väl ge just en Norgeeffekt.

Höga och varierande hyror på osäkra villkor för de som har pengar.











24 maj 2010

Primitiva funktioner styr marknaden

Hyresgästföreningens nya webbsida lanseras idag men min blogg ändrar sig inte.

Inte jag heller, jag började mitt bloggliv 19 februari 2008. Sedan dess har jag skrivit 556 blogginlägg företrädesvis om hyresrätten och om bostadspolitik i största allmänhet och det tänker jag fortsätta med.

För det finns trots allt en stor källa att tömma ur även om jag emellanåt tycker att bostadspolitiken lyser med sin frånvaro. Hur vi bor, var vi bor och med vilka förutsättningar vi bor är en så betydelsefull del i våra liv att det inte går att bortse ifrån, även om en del gärna vill göra det.

I helgen har jag förutom det obligatoriska grillandet bevistat ett marssvinsdop, ägnat mig åt att sy båtdynor till dotterns folkbåt och djupläst DN och Svenska Dagbladet.

Jag fastnade för en artikel i SvD med rubriken ” Marknaden är inte mer än människa”. Den ligger tyvärr inte på nätet.

Jag tycker att det är välgörande att det någon enda gång framgår att marknaden inte är någon rationell maskin som drivs av välavvägda och framtidsinriktade överväganden utan att marknaden består av en massa människor med lite tveksamma drivkrafter.

”Höga vinster fick testosteronhalterna att skjuta i höjden. Mer testosteron ledde i sin tur till en benägenhet att ta mer risker vilket ledde till större vinster, och så vidare. Denna spiral är väl dokumenterad i djurriket. Till slut leder det till dumdristiga och överdrivet riskfyllt beteende som slutar illa”, står det bland annat i artikeln.

”Det visar sig att de mest primitiva funktionerna i den delen av hjärnan som styr känslolivet i högsta grad är aktiva när vi fattar finansiella beslut”, står det också.

Det kan vara bra att ha i minnet och reflektera över i dessa i tider när marknaden förmodas vara lösningen på alla våra problem.

21 maj 2010

Robertfors gör en Vaxholmare

20 maj 2008 bloggade jag om vad som hände efter utförsäljningen av allmännyttan i Vaxholm.

”Sedan försäljningen av Vaxholmsbostäder för nio år sedan har bolaget med 1 200 lägenheter bytt ägare ytterligare fyra gånger. Under tiden har beståndet krympt till 340 lägenheter, efter att två tredjedelar ombildats till bostadsrätter. Sammantaget finns i dag 550 hyreslägenheter i Vaxholm.”


Nu har de problem.

– Det gör att när vi nyrekryterar, så har människor svårt att flytta hit. En person som tjänar som en undersköterska eller ett vårdbiträde har svårt att bosätta sig här, säger Ingrid Ekstedt, chef för socialtjänstförvaltningen.


Nu är man på väg att göra en Vaxholmare i Robertfors. Allmännyttan ska försvinna och lägenheter och hyresgäster ska säljas ut. Huruvida det kommer att leda till att Robertfors hamnar i Vaholmsläge eller inte är än så länge skrivet i stjärnorna

Men om historien upprepar sig så kommer bolaget att säljas vidare både en, två och tre gånger. När kommunens verktyg för byggande och boende har övergått i andra händer så blir det helt enkelt knepigare att klara sitt bostadsförsörjningsansvar.

I Robertfors råder tydligen politisk enighet om att allmännyttan ska gå i graven. Detta är ett exempel på ett fenomen som är vanligt just när det gäller bostadspolitik.

Hur man agerar i kommunerna hänger mer på person än på parti, det är ingen som helst ordning på partilinjerna. En sosse i Robertfors kan därför göra något som inte alls stämmer med vad hans eget parti står för. Det är ett fenomen som jag stött på otaliga gånger och som gäller alla partier.

Glad Pingst önskar jag er alla

20 maj 2010

Hon vill tillhöra den riktiga världen där människor möblerar om och sätter ut blommor på balkongen

Igår försökte jag uppmuntra en bostadslös ung tjej som höll på att tappa hoppet om att någonsin kunna få en bostad. Hon kände sig som om hon levde i en egen omloppsbana där hon snurrade runt mellan andrahands och tredjehandsboende och blickade ner på den riktiga världen där människorna möblerar om sina hem och sätter ut blommor på balkongen.

Hennes stund som politisk maktfaktor närmare sig dock med stormsteg. 19 september får hon nytta av sin kövana när hon och de andra 497 000 förstagångsväljarna radar upp sig framför vallokalen.

Nästa gång 2014 när de alla är andragångsväljare vill de inte vara kvar i någon egen omloppsbana utan då vill de ha landat i den värld där man möblerar om och sätter ut blommor på balkongen.

Så jag sa att du ska se att byggandet och boendet blir en valfråga.

Denna morgon spanar DN på partiernas ståndpunkter och ställer 5 frågor till Sahlin och Reinfeldt.

Och där står den, frågan om vilket löfte de vill ge till - förstagångsväljarna.

Jobb och bostad säger Sahlin. Jobb säger Reinfeldt.

Nu var det ju en liten ruta de skulle svara i så kanske kanske Reinfeldt hade sagt bostad om det funnits lite mer utrymme. Han hade exempelvis kunnat klämma i med att man måste göra något åt skatten på hyresrätter så det går att bygga lite fler.

Jobbpolitik utan bostadspolitik låter lite halvt. Det ena förutsätter ju det andra. De kan väl ändå ingen tvivla på. Om tvivel finns går det bra att tala med alla de som fått ett jobb men inte kan hitta någonstans att bo. De vet.

Jag och förstagångsväljaren i den egna omloppsbanan ser fram emot nya frågor och nya rutor som går att fylla med vallöften.

19 maj 2010

Vad sägs om ett förstahandskontrakt?

Igår svischade det förbi en annons när jag satt på T-banan. Vad sägs om ett förstahandskontrakt stod det på en jättetavla vid Medborgarplatsen eller så var det vid Skanstull. Ja, vad sägs om det?

Finns det sådana, var då, hur då, när då tänkte i alla fall jag efter att ha rest runt i bostadsbristens Sverige. Det visade sig vara Sigtuna Hem som hade splitternya förstahandskontrakt att erbjuda.

Igår kväll var jag i Södertälje där utannonserades det inga förstahandskontrakt där hade man visserligen en plan för vad som måste byggas men det hade inte kommit några spadar i jorden.

Ett bekymmer är att alla vill bygga. Åtminstone när man är moderator i en debatt om byggande. Det är så otroligt svårt att vaska fram förklaringen till varför en enig samling politiker från alla partier går bet på att få till stånd det byggande de är så överens om måste ske.

Så var det i Södertälje också igår kväll. Förklaringen är kanske att ansvaret är delat på så många händer.

Ingela Nylund Watz (S) sa på debatten att det gällde att kitta ihop de olika delarna. Så är det säkert, det är kanhända det de gjort i Sigtuna som gör att de kan stoltsera med jätteannonser om förstahandskontrakt.

16 maj 2010

Aningslösheten styr

















För att göra hole in one på bangolfbanan i Östersund måste man fixa att ta sig runt denna tub med Fjällbrynt. Jag hann tyvärr inte slå några bollar för i Badhusparken bakom Fjällbrynttuben var det turnéstopp för Bygg Framtiden mellan 11-15 i lördags.

Det råder ingen tvekan om att Östersund har bostadsbrist och att de vill att ännu fler ska flytta dit och trixa sig förbi Fjällbrynttuben. I Östersund satsar de på tillväxt.

Så Emil Burman (S) och Gunnar Hjelm (M) fick förstås en fråga om de visste hur många som söker bostad i Östersund.

Ingen aning, sa Emil Burman. Har ingen siffra, sa Gunnar Hjelm vilket väl är det samma som ingen aning.

Man kan undra om barnomsorgen, äldreomsorgen, skolan planeras utifrån samma aningslöshet eller om de i de fallen försöker ta reda på hur efterfrågan ser ut

















Ovan syns ett stapeldiagram på bostadsbristen i Östersund.

Lasse Nielsen, den höga stapeln, illustrerar efterfrågan. Själva är jag den något mindre stapeln som illustrerar tillgången. Agneta Wallin försöker få till de rätta proportionerna. Jag vet inte om det kommer att underlätta byggplaneringen i Östersund men det var värt ett försök.
Även i Östersund lovade politikerna att jobba för en smart IT lösning där alla som söker bostad på ett lätt sätt kan se vad som är ledigt och hur de ligger till i sitt sökande. Det är helt obegripligt att en kommun som satsar på befolkningsökning tvingar de som vill flytta dit in i ett omfattande detektivarbete i sin jakt på bostad.

Det finns ingen politiker, i alla fall har jag aldrig träffat någon, som inte säger att det är jätteviktigt att människor har en bostad, att ungdomar kan flytta hemifrån och få ett eget liv, att det måste byggas, att de vill att det ska byggas, att det är nödvändigt att det byggs osv.
Kommunen skriver i sina ägardirektiv till Östersundsbostäder att de särskilt ska uppmärksamma ungdomarnas situation.

Så det var inte konstigt alls att Hannes från Syndikalistiska ungdomsförbundet ställde den självklara frågan till de politiker som var på plats, vad väntar ni på då?



















Viktor, Hannes, Emelie och Linn, Syndikalisktiska ungdomsförbundare och frågeställare
Vad de väntade på gick inte riktigt att spåra av svaren att döma.
























Bygga fick man göra själv eller så kunde man lyssna på Behrang Miri rappa om hyresrättens förträfflighet eller så kunde man pricka in på flygfotot över Östersund var man tycker att det ska byggas.



12 maj 2010

Att bo handlar om hela samhällsbygget

Igår talade jag länge länge med en 90 årig dam. Hon grät förtvivlat, hade ångest, var rädd och kände sig ensam och övergiven. Hon upplevde att det blixtrade i lamporna när hon satte på radion och hon kunde inte komma på någon att vända sig till för att få det ordnat.

Hon var rädd både för sin egen upplevelse och för vad människor skulle säga om hon berättade. Hon hade ingen runt omkring sig som skulle förstå hur det var och hon var orolig för att hyresvärden skulle kasta ut henne om hon kontaktade de. Hon var inlåst och fast i sin egen rädsla.

Samtalet med henne hängde kvar långt efter det vi hade lagt på. Som så många gånger tidigare så påminns man om att detta med att bo handlar om så oerhört många saker.

Hur vi bor, var vi bor och med vilka förutsättningar vi bor handlar om hur hela samhällsbygget fungerar och är organiserat.

Bostadspolitik är, eller borde i alla fall vara, välfärdspolitik för det hänger intimt samman med hur vi utformar sjukvården, socialtjänsten, pensionssystemet, äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan, arbetsmarknaden, hemtjänsten, kollektiv trafiken och allt annat som avgör hur vårt liv kommer att te sig.

11 maj 2010

KD förslag, sänk standarden i hyresrätt och skattegynna bostadsrätt

EU:s egna statistikkontor, Eurostat, har kollat in om medborgarna anser att det är lätt att hitta en bostad till en rimlig kostnad.

I rapporten - Perception survey on quality of life in European cities - hittar man svaret på denna och mängder av andra frågor.

Jag kan redan nu avslöja att Stockholm intar en bottenplacering. Bryssel, London, Rom och Paris ligger också och trängs längst ner.

80 % av de tillfrågade Stockholmarna håller inte alls med om att det går att hitta en bostad till en rimlig kostnad. I Paris är siffran 96 %.

På de bostadspolitiska debatter jag brukar bevista sägs det ofta att i Bryssel och London minsann där går det att hitta en bostad på direkten. Det är dock en åsikt som inte delas av de som bor i Bryssel och London. Bara 17 % av Brysselborna håller med och bara 14 % av Londonborna.

I dagens SvD skriver Mats Odell, Kristdemokraterna, tillsammans med Charlotte Axelsson och Sture Blomgren på HSB att ungdomar har svårt att hitta en egen bostad.

Flera åtgärder skulle kunna förbättra läget, till exempel ett skattegynnat bosparande och lägre standard mot lägre hyra, skriver de.

Det är helt otroligt. Så fort det handlar om att äga ska det skattegynnas men handlar det om hyra då ska man sänka standarden!.

Om det är någonting som det är läge för så är det att skattegynna hyresrätten. Nej jag menar inte gynna utan sluta missgynna.

Igår kunde man i alla fall vara lite glad över SABO. De hade en hel bilaga i Aftonbladet om hur bra hyresrätten är.

I DN finns en uppräkning av hittills givna vallöften. Bostadspolitik saknas i Allianskolumnen. Där borde skatterättvisa mellan boendeformerna skrivas in eller hur?

10 maj 2010

En hemlighållen vara















Morgan Hjalmarsson(FP) och jag själv

Hur vet ni hur många som söker bostad i Borås frågade jag Morgan Hjalmarsson (FP) när Bygg Framtiden turnén kom till Borås i lördags.

Han svarade att de nog visste det på det kommunala bostadsbolaget för folk ringde förmodligen dit och frågade om det fanns någon bostad i Borås som det gick att flytta in i.

Man kan inte tycka annat än att det är en märklig typ av kommunal planering. Tänk om man skulle ha samma typ av behovsanalys när det gäller dagisplatser, skollokaler eller i äldreomsorgen.

Borås har över 100 000 invånare och de vill precis som alla andra kommuner vara en tillväxtkommun och så har de inte en susning om hur många som saknar bostad eller kommer att sakna bostad.

Går man in på Boråskommuns hemsida så kan man klicka sig vidare till 16 olika sajter som man efterhand kan beta av i sin jakt på bostad.

De flesta kommuner och fastighetsägare jobbar hårt på att försvåra för de bostadssökande att ta reda på om det finns några lediga lägenheter. På inget annat område är det så svårt att hitta det man söker.

Lediga jobb utannonseras, bilar marknadsförs liksom gymnasieskolor, bostadsrätter annonseras ut och det finns hur många sajter som helst där man försöker underlättar sökandet. Men på hyresrättsfronten jobbas det på att försvåra sökandet.

När jag frågade Hjalmarsson om de inte borde försöka få till en bostadsförmedling så såg han ut som om jag kom från forna Sovjetunionen och vill införa brödköer i Borås. Det ska marknaden klara sa han.

Men eftersom marknaden inte bygger, inte har något telefonnummer eller någon hemsida så borde väl kommunen underlätta det hela genom att åtminstone göra en modern IT lösning som underlättar livet för de bostadssökande.

Det lovade han.

Det vore ju dessutom kul om det blev lite fler bostäder att förmedla.
I Stockholm kärvar det ihop sig allt mer, DN artikel från i lördags
Jättelikt byggras, DN artikel idag

07 maj 2010

Hyresrätts makeover

























I Metro häromdagen fanns en alldeles strålande krönika av Nabila Abdul Fattah.

Den måste ni läsa, hon har mängder av poänger och hon har helt rätt.

Alla ”göra om program” typ Timell eller Room service handlar om bostadsrätter eller villor.

Nabila tycker att ”man borde starta ett inredningsprogram för resten av Sveriges befolkning. Vi i hyresrätter, exempelvis. Bara för att vi inte kan riva ner en vägg, betyder inte det att vi måste bo fult. Varför ser man inte hyresgäster som en målgrupp? Det är ju vi som behöver inspireras mest egentligen”.

Det är lika bra jag lägger ut resten av hennes text, så här kommer den:

”Man borde åka ut till förorterna och hjälpa en fembarnsfamilj att inreda med snygga och smarta lösningar. Och med hjälp av exempelvis Hyresgästföreningen kan programmet stötta hyresgäster i att kräva sina rättigheter av slumlords, som tyvärr finns på väldigt många ställen i Sverige idag.

Jag har själv haft min sköna dos av kackerlackor och mögel tack vare hyresvärdar som tjänar tillräckligt mycket pengar så man inte behöver bo i det området man själv förvaltar, och därför inte bryr sig något nämnvärt.

Man borde också visa hur man kan utnyttja ytan när man bor i en liten etta med kokvrå som alltför många gör.

Hyresgäster är i dagens inredningsprogram inte prioriterade och jag tolkar det delvis som att den allmänna uppfattningen är att man inte lyckas förrän man köpt sig ett hem. En hyresrätt ska bara vara ett transitboende som man inte ska lägga så mycket energi på.

Men jag tycker det är dags att acceptera att det finns människor som trivs i sina hyresrätter och inte vill "byta upp sig".

Och bara för att man bor i en förort så betyder inte det att man måste välja bort att ha ett snyggt och framförallt rättvist boende.

Vi hyresgäster vill också ha det fint hemma!”

Just precis
Trevlig helg

06 maj 2010

Missförstånd och misstolkningar leder fel

22 april öppnade vi ett särskilt debattforum så att alla som ville skulle kunna diskutera förslaget till villkor för allmännyttan och hyressättningen som riksdagen beslutar om den 17 juni

Hittills har det gjorts sex inlägg. Alla utom ett är skrivna av Jonas, välkänd för er som läser bloggen. Alla inlägg från Jonas utom ett handlar dessutom om att vi inte borde ha lagt upp det som en särskild debatt på första sidan.

Åsikterna och debatten om själva förslaget lyser med sin frånvaro.

Detta måste betraktas som oerhört märkligt i alla fall om man ska tro på Margareta Friman - Scharin, Ragnar von Malmborg och Björn Alfredsson som i dagens SvD hävdar att hyrorna kommer att höjas med 50 % inom några år.

De skriver att ”Det är uppenbart att Hyresgästföreningen i första hand har bevakat sina egna intressen”.

Just precis, i det fallet har de prickat helt rätt. Hyresgästernas intressen har varit helt och hållet i fokus för oss under hela denna långdragna process. Ända sedan fastighetsägarna anmälde Sverige till EU kommissionen har vi fört en omfattande diskussion om hur vi ska ställa oss till en framtida lagstiftning.

Det faller om inte annat på sin egen orimlighet att vi skulle ha medverkat till en lag vars konsekvens skulle bli att hyrorna höjdes med 50 % inom några år.
Hyresgästföreningen är ingenting annat än sina medlemmar.

Men eftersom varken Ragnar von Malmborg eller Björn Alfredsson är medlemmar i Hyresgästföreningen, utan driver ett eget nätverk tillsammans med Margareta Friman-Scharin, är det kanske för mycket begärt att de ska känna till det omfattande arbete som Hyresgästföreningen lagt ner på att få till en lag som gagnar våra syften.

Artikeln bygger på en lång räcka missförstånd eller misstolkningar som leder de helt fel. De driver en tes som ingen av oss som varit inblandad känner igen.

Det är väl också därför som beslutet i riksdagen kommer att ske i stor enighet mellan blocken.

Visserligen avviker Vänsterpartiet, som i och för sig vet att det gamla systemet inte håller längre, genom att begära en ny utredning.

Efter att ha genomlidit åratal av utredande är ytterligare en utredning inte precis vad man går och drömmer om.

Vänsterpartiet borde istället hjälpa till så att de brister som ff finns i förslaget rättas till.
Nu blir det ingen ny utredning och vi får en lagstiftning som håller över mandatperioderna oavsett vilken regering vi får. Det är bra.

05 maj 2010

Ingen ROT till hyresrätten, klart besked från alliansen


Det blir inga ROT avdrag för hyresrätten. Det är till och med helt uteslutet. Det blir inte den minsta lilla utredning ens. Om alliansen vinner valet är den frågan helt avförd från dagordningen.

Det var ett ovanligt entydigt och klart besked som Eva Thalén-Finné (M) lämnade vid den bostadspolitiska hearing som Hyresgästföreningen i Stockholm hade igår.

Eftersom villaägarna använde svart arbetskraft så infördes ROT avdragen . Med hjälp av skattebetalarna skulle detta svartköpsbeteende brytas. Det var Eva Thalén-Finnés förklaring till att man införde ROT avdragen.

Konsekvensen blev att det nu arbetas med att renovera och byggas till i landets villa och sommarstugeområden. Samtliga skattebetalare bidrar till en väldig höjning av bostadsstandarden för ett stort antal fd. svartköpare.

Eftersom allmännyttan, i alla fall innan Uppdrag granskning avslöjat de som svartköpare, betalar sina hantverkare så att de kan erhålla både sjukförsäkring och pension så bidrar inte skattebetalarna till ett enda tapetbyte, stambyte, fasadbyte eller något annat byte i flerfamiljshusen. Betalar man vitt får man stå sitt kast.

Snyggt och fräscht blir det i alla fall i landets villamattor och sommarstugeområden medan ägarna till felbostadshus grubblar över hur det omfattande bestånd som byggdes under rekordåren ska kunna hålla måttet framöver.

Det var ju synd, för jag uppfattade att Anders Borg var beredd att fundera på saken när vi. SABO och fastighetsägarna lämnade vårt förslag till en skattereform för hyresrätten till honom.

Det blev ett snabbt slut på det funderandet tydligen.

04 maj 2010

Utred den ekonomiska brottsligheten
















Kommentarerna om de rödgrönas budgetförslag fyller tidningssidor idag. Så det kan väl vara på sin plats att avvika lite och komma med en annan typ av budgetkommentar.

Nämligen den som drabbar våra plånböcker men som inte ingår i några offentliga budgetsammanhang. Den ekonomiska brottsligheten och det allmänna lurendrejeriet. Det skulle vara ett ekonomiskt lyft för oss alla om vi med allvar gav oss på att bekämpa detta.

Janne Josefsson har i två program visat hur kommunala bolag handskas med hyresgästernas pengar genom bluffakturor och märkliga upphandlingar. I Göteborg startar nu ett omfattande jobb med att komma till rätta med det. Det finns pengar att hämtai ett sådant jobb, inte minst för hyresgästerna.

I DN idag kan man läsa att ekonomisk brottslighet är vanligare inom byggbranschen än inom de flesta andra branscher. Ernst Sandlund på Pricewaterhouse Coopers som en granskning säger att

– ” De svenska storföretagen skiljer sig inte ifrån andra storföretag i Västeuropa. Vi tillhör samma kulturgrupp”.

Jag tycker att man borde tillsätta en kulturutredning för att komma tillrätta med den omfattande brottslighet som är en följd av denna kultur. Det finns pengar att hämta i ett sådant jobb, inte minst för hyresgästerna.

03 maj 2010

















Foto Barbro Engman

Av någon obegriplig anledning är det förbjudet att lägga brännbart material på den majbrasa som syns i bakgrunden. Om det hade stått att det var förbjudet att lämna plåt och tegelstenar och annat som inte brinner hade det varit lite mera begripligt.

I politiken däremot finns inga begränsningar på vad som får kastas på valbrasan. Och till min stora glädje rycker bostadspolitiken fram som en valfråga.

Bostadspolitiken var ett av huvudnumren i Lars Ohlys 1 maj tal. Han förutskickade att de rödgröna ska satsa på ett investeringsbidrag för byggande av hyresrätter. Förutsättningen för att få det nya investeringsstödet är att hyrorna inte blir för höga och att energiförbrukningen hålls nere.
De rödgröna är också överens om att behålla det nuvarande ROT-bidraget, men att även införa ett stöd för att reparera och bygga om hyreslägenheter, sa han.
Jag har försökt leta efter något motdrag från alliansen som skulle få hyresgästerna att känna sig lite uppåt och bekräftade. Men det är inte så lätt. Deras satsningar ligger inte år hyresrättshållet.
Om jag har fel så går det bra att korrigera mig.

Den enskilt viktigaste åtgärden är att införa ägarlägenheter, sa Mats Odell när han tillträdde som finansmarknadsminister. 3 000 - 5 000 ägarlägenheter skulle det bli. Det blev 48. Ingen succéartad idé alltså. Men skam den som ger sig, Mats Odell är en övertygad anhängare av ägandets välsignelsebringande krafter.

Han anser inte bara att tryggheten ligger i ägandet utan att det är ”en grundläggande del i en familjegemenskaps tillvaro.”

Så nu ska hyresrätter inte bara kunna ombildas till bostadsrätter utan också till ägarlägenheter.

Mats Odell är övertygad om att så fort man ” har fått fast mark under fötterna” så vill man äga sin bostad.

Jag vet inte hur Mats Odell tänkt sig att vi som bor i hyresrätt ska uppfatta detta. Inte kan han väl mena att vi inte har fast mark under fötterna, är otrygga och saknar familjegemenskap bara för att vi inte betalar hyran till banken?

Ägarlägenheter ska bidra till att stabilisera miljonprogramsområdena och det är det första betinget vi ser fram emot i under nästa mandatperiod, sa Mats Odell till Ekot i fredags.

Om de kommunala bostadsbolagen kan sälja lägenheter till de boende en i taget - ägarlägenheter - öppnas helt nya möjligheter för hushållen att stanna kvar i miljonprogramsområden anser han.
Ombildningsförsöken i miljonprogramsområdena har gått lika dåligt som byggandet av ägarlägenheter. Människor bor inte i små lådor, de bor i ett betydligt större sammanhang. Där vill de att det ska vara fint och välfungerande. Bra skolor, bra kollektivtrafik, affärer och välskötta fastigheter. De vill då också bo kvar.
Varför skulle man vilja äga en bit av ett hus som är illa skött, i ett nerslitet bostadsområde med dåligt fungerande skolor, förskolor och sjukvård?

Människor trivs i välskötta bostadsområden. Satsa på det istället.