I Almedalen ska man leverera utspel om fastighetsskatten. Igår gjorde de rödgröna sitt för att hålla den traditionen vid liv. Om nästan två år, den 1 februari 2011, sänks fastighetsskatten för hyresrätter och bostadsrätter från 0,4 till 0,22 procent om de rödgröna vinner valet 2009.
Nu får Hyresgästföreningen möjlighet att hålla nere hyreshöjningarna, sa Lars Ohly. Det ska vi givetvis hålla i minnet tills det är dags för hyresförhandlingarna om 2011års hyror. Ungefär 45 kronor i månaden handlar det om den dagen hyresavin kan bära spår av årets Almedalslöfte. Det gäller för väljarna att hålla koll på tidplan och förutsättningar så att inte besvikelse över uteblivna hyressänkningar följer i de politiska löftenas spår.
Fastighetsbeskattningen förmodas ju vara en riktig kioskvältare som ska locka väljare till den konstellation som utlovar minskade utgifter. Så en flört med den medelklass i Stockholm som gjort sig vinster på bostadsförsäljning och som enligt opinionsinstituten flyr de rödgröna var väl inte ett helt oväntat. Ett inslag i fastighetsskattepaketet handlar nämligen om rätten att skjuta upp reavinstskatten, det vill säga rätten att låna gratis av staten. Aftonbladets ledarsida kommenterar det hela så här:
Men rätten till uppskov betyder mycket för städernas medelklass, och den anser oppositionen – liksom regeringsalliansen – att man måste vinna. Och just därför kommer uppskovsräntan, eller ”stockholmsskatten” som oppositionen kallar den, att bli en fråga inför nästa års valrörelse.
Henrik Brors analys i DN slutar med konstaterandet:
Men det viktigaste inslaget i de rödgrönas förslag handlar ändå om väljarstriden om de nyblivna bostadsmiljonärerna. De tre partierna lovar att stegvis avveckla den ränta på uppskjutna reavinster som regeringen infört. Det gynnar framförallt dem som blivit mångmiljonärer ibland annat Stockholms innerstad och som har bytt bostad.
Det är nog bra att jag la tävlingen om bästa bostadspolitiska vision på hyllan detta år.