Aldrig någonsin har väl en finansminister fått så mycket tack för något som han ännu inte gjort men kunde förväntas göra och vi har väl aldrig fått så många uppmaningar att göra något åt den orättvisa skattebelastningen på hyresrätten som under "
tacka Anders Borg-kampanjen"
Vi döpte den orättvisa skatten till hyrskatt och det blev en mäkta populär benämning.
65 129 personer skrev under vårt upprop mot hyrskatten.
Vykort av samma sort som ovan har ramlat in i strid ström.
Men nu kan det visa sig att vykortsskrivaren ovan besitter en betydligt större lust än Anders Borg att vara med och avskaffa hyrskatten.
För idag kom
Bostadsbeskattningskommitténs förslag till åtgärder för att skapa lite rättvisa mellan boendeformerna.
På den tiden Fastighetsägarna inte var så fokuserade på hyreshöjningar och systemskiften utan ville jobba hårt med SABO och oss för att förbättra skattevillkoren för hyresrätten så hade vi tillsammans
en date med Anders Borg.
Vi hade tagit fram en gemensam rapport som visade att här fanns det grejer att göra om man ville vara en framåtsyftande finansminister som ville få lite sprutt på byggandet.
Det var ett lyckat möte men när direktiven till den utredning Borg tillsatte kom från tryckeriet, den som presenterades idag, så sjönk lyckonivån väsentligt.
Här fanns inget utrymme för några stora grepp för att ge hyresrätten bättre villkor det kunde man se direkt.
Vi trappade därför upp tackandet av Borg genom att olika varianter av påminnelser.
Han fick förslag på tilläggsdirektiv som hade kunnat ta honom ur den knipa direktiven försatt regeringen i.
För nu är de i knipa. I alla fall om regeringen vill göra gällande att det förslag utredningen lägger fram kommer att ha någon betydelse.
Då krävs det nog att Finansdepartementet förstärker sina styrkor med en illusionist om de ska gå i land med detta.
Bostadsbeskattningskommittens uppdrag var nämligen att:
"lämna förslag på förbättring av den skattemässiga ställningen för bostäder som upplåts med hyresrätt i syfte att öka utbudet av hyresrätter".
Kommittén har gjort en ingående analys och kom fram till att hyresrätten är missgynnad i förhållande till ägda bostäder.
Men så var det ju det där med att man inte fick göra något åt detta.
Kommittén är förhindrade av Borgs direktiv som begränsar möjligheten att lämna förslag som på ett avgörande sätt förbättrar hyresrättens skattemässiga ställning.
Tänk så det kan bli, sorgligt. Alla ropar på mera hyresrätter och när chansen kommer att se till att byggandet av hyresrätter får bättre villkor då ballar de ur, regeringen alltså.
Om de nu inte tycker att det är lite väl skevt att miljarderna (40) regnar över ägt boende medan inte minsta duggregn strilar över hyresrätten.
Men något föreslår de väl, jorå.
Kommittén föreslår att:
"Den skattemässiga ställningen för hyresbostäder bör förbättras genom att den kommunala fastighetsavgiften avskaffas för bostäder som upplåts med hyresrätt.”
Men så kommer själva dråpslagen.
"Ett avskaffande av fastighetsavgiften kan därför inte förväntas få några stora effekter på utbudet av hyresbostäder.”
Man skriver också att ”För att genom ändrade skatteregler åstadkomma större effekter på utbudet av hyresbostäder krävs en utjämning av de skattemässiga villkoren mellan ägda och hyrda bostäder."
Det är förstås utmärkt att kommittén föreslår att fastighetsavgiften tas bort för hyresrätter – då försvinner dubbelbeskattningen av hyresbostäder jämfört med annan näringsverksamhet.
Fastighetsavgiften i redan byggda hyresrätter är ca 100 kr/mån eller ca 18 kr/kvm, vilket motsvarar knappt 2 % av genomsnittshyran.
Men värdet av slopad fastighetsavgift för nyproduktionen? Den är ju redan borttagen för de första 15 åren.
En utebliven kostnadsökning om 15 år på 100 kr/mån kan väl knappast ha någon betydelse för investeringsviljan.
Precis som kommittén säger krävs ytterligare åtgärder för att nå neutrala villkor och öka utbudet av hyresrätter.
Direktiven hindrar också förslag om att ge hyresgäster rätt till skattereduktion för ROT-arbete.
De skriver att "Möjligheten till skattereduktion för ROT-arbete bör inte, med hänsyn till begränsningarna i kommittédirektiven för ett sådant förslag, utvidgas till att även omfatta hushåll som innehar sin bostad med hyresrätt.”
”I direktiven anförs att det framförs kritik mot att den som innehar sin bostad med hyresrätt inte kan få skattereduktion för ROT-arbete och att detta utgör en negativ skattemässig särbehandling av bostäder som upplåts med hyresrätt jämfört med bostäder som upplåts med bostadsrätt. Kommittén instämmer i denna bedömning. Genom att utvidga möjligheten till skattereduktion för ROT-arbete skulle hyresbostäderna komma att jämställas med bostadsrätterna i högre grad och den skattemässiga neutraliteten mellan dessa upplåtelseformer skulle öka. En sådan utvidgning skulle inte heller motverka de syften som angavs i förarbetena vid införandet av skattereduktion för ROT-arbete, d.v.s. att öka arbetsutbudet och att minska svartarbetet.”
Av ovanstående har framgått att Bostadsbeskattningskommitténs direktiv i mycket hög grad begränsat möjligheterna att lägga fram förslag som bidrar till mer neutrala villkor och en ökad produktion av hyresrätter.
Men det finns ingen tid att vänta när bostadsbristen och dess negativa konsekvenser för både samhälle och individer förstärks dag för dag.
Många hyreshusprojekt blir inte av till följd av att kalkylerna inte går ihop trots att man kan ta ut s.k. presumtionshyror. För att öka nyproduktionen av hyresrätter krävs det ekonomiska villkor som är mer likvärdiga med de som gäller för äganderätt och bostadsrätt. Detsamma gäller förutsättningarna för upprustning av bostadsbeståndet där villkoren för ägda bostäder är mycket gynnsamma genom ROT-avdrag och ränteavdrag.
Hyresgästföreningen föreslår följande i ett ekonomiskt program för hyresrätten:
En statlig investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter med rimliga hyresnivåer
Slopad fastighetskatt/fastighetsavgift för hyresrätter
Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter
ROT-avdrag till hyresrätter
Skattefria underhållsfonder