29 augusti 2012

Beröm till Stefan Attefall


”Marknadshyror idag skulle skapa stora sociala problem i en överhettad marknad som i Stockholm.”

Bra, Stefan Attefall (KD).

För det var han som sa det igår när han chattade med Aftonbladets läsare.

Jag brukar ju dissa Stefan Attefall titt som tätt. Så jag satte på mig de riktigt positiva glasögonen för att se om han sa något mer som var bra och det gjorde han:

”Det är ett bekymmer om nödvändiga renoveringar leder till att människor med svag ekonomi känner sig tvingade att flytta. Fastighetsägare måste renovera så att vanliga människor har råd att bo kvar”, sa han.

”Vi måste också förenkla regelverk, korta tiden från idé till spaden i jorden och utveckla hyresrätten” sa han också.

”Vi arbetar för att det ska bli mer attraktivt att bygga hyresrätter, bl.a. har vi aviserat en del skattesänkningar för hyresrätten”

”Vi tittar också på hur skatten på hyresrätten ska se ut framöver.”

Bra grejer alltihop.

Jag ska inte förstöra denna positiva blogg med att inflika egna frågor för då är jag rädd att det kan smyga sig in ett och annat tvivel.

Men Stefan Attefall är absolut på rätt väg när han tycker att fastighetsägarna ska renovera så människor kan bo kvar, när han vill utveckla hyresrätten, när han vill ha skattesänkningar för hyresrätten och när han säger nej till marknadshyror.

Läs också mitt svar till Roger Akelius i Expressen idag, om just konsten att renovera så att människor kan bo kvar.

28 augusti 2012

Hyresgäster med feta plånböcker är en eftertraktad grupp


Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker sa Roger Akelius i en intervju i Hem & Hyra.


Idag skriver han i Expressen att det är kapitalisterna som borde bygga bort slummen.

Akelius som är kapitalist av det mera omfattande slaget renoverar redan nu lägenheter i miljonprogrammet. När någon hyresgäst flyttar ut så flyttar Akelius hantverkare in och hux flux så kostar en trea i miljonprogramsområdet Fornhöjden i Södertälje över 8 000 kr/ månaden.

Det gör inget för vi har kö till lägenheterna säger han.

Jo men visst, vi har ju bostadsbrist. Så än så länge finns det en och annan hyresgäst med fet eller mellanfet plånbok som kan flytta in i Akelius renoverade lägenheter.

Hyresgäster med feta plånböcker är en eftertraktad grupp. Alla vill ha de.

Just nu i denna stund packar någon hyresgäst i Gränby i Uppsala flyttkartongerna för att dra vidare till en lägenhet för människor med tunna plånböcker. Vart de med platta plånböcker tar vägen är det fortfarande ingen som är intresserad av att ta reda på. Borde intressera många forskare. Hyresgästföreningen i Gränby intervjuar alla som flyttar så det kommer att finnas forskningsunderlag för den intresserade.

Rikshem, Stena Fastigheter med flera byter ut sina hyresgäster mot andra mera betalningsvilliga som de brukar kalla de. Det är nu inte viljan det hänger på utan förmågan. Gapar plånboken tom så kan man stirra hur länge som helst och vilja hur mycket som helst så blir den inte ett smack tjockare.

Att vilja men inte kunna är ett öde som drabbar allt fler. Det är många som har väldigt tunna plånböcker. Nu försöker Stefan Attefall (KD) inbilla de hårt drabbade hyresgästerna att han kan skjuta till bostadsbidrag. Kan han?

Det måste göra Anders Borg nervklen och sömnlös när han tänker på alla dessa miljarder som måste fram till helt nya grupper och med helt andra belopp än det är fråga om nu för att kompensera hyreshöjningar på tusentals kronor i månaden. Inga rykten från den pågående budgetberedningen antyder att det pågår någon sådan miljardsatsning.

De nybyggda husen är överhuvudtaget inte att tänka på för de, i och för sig betalningsvilliga, men där pensionen, den otillräckliga lönen, a kassan, den orubbligt låga sjukersättningen eller den ojämna vikarielönen sätter ett effektivt stopp för sådana idéer.

Idag skriver Åsa Romson(MP) och Anders Lago, HSB, i Aftonbladet om andrahandsuthyrning. Där ska reglerna ändras så att det blir lättare att ta ut högre hyra och svårare att få tillbaka överhyror. För även andrahandsmarkanden ska även den reserveras för de feta plånböckerna.

Vad tycker (S) om andrahandsförslaget? Tänker de låta alliansen höja hyrorna för ytterligare en grupp?

Bostadsbristen blir allt allvarligare för varje år, nyproduktionshyrorna ligger på nivåer långt över vad de allra flesta kan betala, renoveringshyrorna ligger inte långt efter, hyrorna på andrahandsmarknaden ska nu tillåtas dra iväg ännu mer och kraven på marknadshyror hörs allt starkare.

Sakta men säkert förändras samhället i grunden. Men i politiken råder tystnad. Vi ska inte ha social housing i Sverige säger alla politiska partier.

Varför är vi då på väg att få det?

PS. I GP idag skriver Anna Lönn Lundbäck, regionchef i Hyresgästföreningen västra Sverige, och jag om att alla bostadsformer ska beskattas likvärdigt.

26 augusti 2012

Bostadspolitik - en outnyttjad tillväxtkälla i svensk ekonomi?



Här kan man se ett av våra seminarium i Almedalen. Där svarar en panel på frågor som: Vad betyder hyresrätten för dynamiken i arbetslivet? Varifrån ska pengarna komma för byggnation av fler hyresrätter och upprustning av dem som redan finns? Vilken roll kommer staten att spela i framtidens bostadspolitik? Vad behöver byggindustrin för att det ska byggas mer? Och hur kommer det sig att somliga kommuner lyckas bättre än andra?

Det är lite långt, men ni ha ju hela helgen er.

23 augusti 2012

Vi har ingen hyresreglering i Sverige

Expressens ledarsida skriver att vi har hyresreglering och att det är skälet till att det inte byggs bostäder.

Har vi hyresreglering? Är det i så fall skälet till att det inte byggs bostäder?

"Hyresreglering är en bostadspolitisk inskränkning i avtalsfriheten på bostadsmarknaden som innebär att hyran inte får sättas till vilket belopp som helst. I praktiken innebär hyresreglering ett tak på vilken hyra som är tillåten att avtala om" står det att läsa på Wikipedia.

Vi har alltså ingen hyresreglering i Sverige.

Hyresregleringen "avskaffades av riksdagen 1971-1974  genom förslag av dåvarande bostadsministern Ingvar Carlsson . Bland annat Folkpartiet hade skrivit motioner ( förslag) om att hyresregleringen skulle avvecklas senast 1974", skriver folkpartipolitikern Nina Lundström.

"Okunnigt i Expressens ledare" skriver moderaten Anti Avsan i sin blogg.

"i Expressens ledare står det i dag att man bör utreda hyresregleringen. Min spontana fråga blir vilken hyresreglering? Jag förstår vad som åsyftas och det är hyressättningsreglerna inom ramen för bruksvärdessystemet, men vi har inte någon hyresreglering"

Nu hindrar inte det Expressen, Fastighetsägarna, Handelskammaren och Sveriges Byggindustrier från att använda begreppet hyresreglering.

De tycker att det har ett signalvärde som de gillar. Det är lite Sovjetiska brödköer över det hela och det gillar de. Inte brödköer precis men att kladda fast den bilden av den hyressättningsmodell som finns i Sverige där fastighetsägare och hyresgäster möts vid förhandlingsbordet.

Lite märkligt är det att Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, utrycker sin förtjusning  över Expressens ledare på facebook. Vad är han så förtjust över? Att Expressen är ute och cyklar?

Det kan ju också vara så att han gillar att Expressen inser vilka bedrövliga konsekvenser införandet av marknadshyror skulle få. Nu menar dock Expressen att man ska röka ut de nuvarande hyresgästerna från sina lägenheter lite långsamt. Men slutresultatet är man klar över, det kommer att innebära chockhyror som de väljer att kalla det.

Nu verkar ju Expressen inte heller ha klart för sig att hyrorna i nyproduktionen sätts efter en alldeles egen lag. Den infördes bland annat på vårt initiativ därför att  det som redan var byggt inte skulle "smittas" av de höga nyproduktionshyrorna som blev följden av att alla statliga stimulansbidrag till bostadssektorn försvann all världens väg.

Nu ligger hyrorna i det nybyggda på förskräckande nivåer. Hur högre hyror vill Expressen och Reinhold Lennebo ha?

Är det någon som ens kommer att överväga att flytta in en hyresrätt på 75 kvm som idag kostar 13 750 om de kostar 15 000, 17 000 eller 20 000?

Vilken nivå ser Expressen framför sig som rimlig och vid vilka hyresnivåer tror Reinhold Lennebo att hyresrätten har prisat ut sig? Man får mycket bostadsrätt för 20 000 kr i månaden.

PS. Apropå Expressen skriver jag på Expressens debattsida idag om Reinfeldt och satsningen på de 40 000 nya bostäderna. 

22 augusti 2012

Varför ägnar sig Göran Hägglund åt selektiv upprördhet?

Igår var det ett herrans liv om det nya förslaget till fastighetsskatt. Det är  skatt som alltid förorsakar politisk turbulens. Så Göran Hägglund rykte snabbt ut och sågade hela förslaget. Inte kan vi ha en skattekonstruktion som förorsakar höjda kostnader för en del villaägare menade han.

Det är säkert en rimlig ståndpunkt. Människor ska inte behöva flytta från hus och hem. I alla fall inte villaägare tycks han mena.

För inte ett ord av upprördhet har hittills hörts från Göran Hägglund om alla de hyresgäster som just nu är i färd med att packa flyttlådor därför att hyrorna höjs med tusentals kronor

I morse rapporterade Ekot att allt fler hyresgäster tvingas flytta. Hyreshöjningskrav på 40-50-60-70 procent är vanliga i samband med renoveringar. Men ingen upprörd Göran Hägglund syns till. Alla insatser från regeringens sida avfärdas med att vi inte ska ha några  subventioner.

Ändå har vi en skattekonstruktion som innebär att 13 miljarder används till renoveringar av, just precis, villor.

Hur kommer det sig att Göran Hägglund ägnar sig åt en sådan selektiv upprördhet. Är det rimligt att tusentals människor ska behöva lämna sina hem när husen de bor måste byta stammar?

Idag rapporterar Ekot, idag har vi en debattartikel i UNT och idag fortsätter hyresgästerna i Gränby att packa flyttlådor.

Vad Göran Hägglund gör idag vet jag inte. Förhoppningsvis lyssnar han på Ekot och läser UNT. Och han kanske till och med kan tänka sig en tur till Gränby för att kolla in hur det går till när man måste lämna sitt hem i ett läge med akut bostadsbrist.

21 augusti 2012

Det går bra för Roger Akelius medan Lars Stjernkvist har det kärvare.

 Akelius fastigheter är en riktig framgångssaga eller fastighetssuccé som realtid kallar det.

Det började för 20 år sedan med ett satsat kapital på 200-300 miljoner kronor vilket nu vuxit till ett fastighetsbestånd värt 35 miljarder kronor.

Verksamheten har växt från 1968 noll kr, 1994 eget kapital 140 miljoner till tolv miljarder 2012, säger Roger Akelius som borde glädja sig åt denna succé.

Men nu är det slut på sagan om den framgångsrike fastighetsägaren på Bahamas för Hyresgästföreningen stoppar utvecklingen säger Akelius.

Nu har ju Hyresgästföreningen funnits under alla de år Akelius framgångssaga utspelat sig så något större problem verkar vi inte att utgjort för honom. 12 miljarder i eget kapital och fastigheter värda 35 miljarder är väl inte fy skam Roger?

Nu är det lite oklart vilken utveckling Akelius menar att vi stoppar. Det finns många varianter på vad som är utveckling. Akelius menar kanske utvecklingen av det egna kapitalet medan en hel hoper hyresgäster tycker att det är detsamma som avvecklade drömmar om en bostad de har råd att bo i.

För hyrorna i det ombyggda och det nybyggda börjar nå nivåer som är långt långt över vad merparten har råd med.

Det finns två sidor även av fastighetsmyntet.

Någon framgångssaga är det inte tal om för Lars Stjernkvist (S) i Norrköping.

Hyresgästerna där tycker att det är självklart att en kommun ser till att hålla sina fastigheter i gott skick. Det är väl det fastighetsägare ska göra.

Den uppfattningen delas inte av Lars Stjernkvist som tycker att han gott kan plocka lite underhållspengar eller snarare mycket till annan verksamhet i kommunen.

Då tog hyresgästerna foton på hur det såg ut för att visa Stjernkvist vad som borde åtgärdas

Då inträffade något väldigt märkvärdigt.

Hyresgästerna som brukar åka till Kolmården med benäget bistånd från det kommunala bostadsbolaget fick plötsligt veta att någon sådan resa skulle inte bli av detta år.

Vilka slutsatser ska man dra av det. Blev Stjernkvist tjurig? Skulle busspengarna gå till underhåll?

I vart fall var hyresgästerna på Kolmården i söndags.

Hyresgästföreningen stod för resan för 1000 medlemmar som numera utgör ett sviktande väljarunderlag för Stjernkvist.

Åtminstone att döma av stämningen i delfinariet där det hölls ett stort medlemsmöte.

Jag var där så jag kan intyga att Stjernkvist har lite att göra om han ska vända detta till en framgångssaga.



19 augusti 2012

Reinfeldt håller sommartal och jag spetsar öronen

Reinfeldt håller sommartal och jag spetsar öronen. Så där 10 minuter in i talet så kommer det.

40 000 nya bostäder.


Nä men, ska det äntligen bli en politisk fråga att tillväxten och jobben hotas av brist på bostäder? För att inte tala om hur den drabbar enskilda människor.

"Kan ni (kommunpolitiker) få fram 40 000 nya bostäder är vi beredda att vara med och finansiera detta" så sa han.

Det återstår dock att förstå vad han menar med att ”finansiera detta”. Hur har han det med meningsbyggnaden och syftningarna?

Syftar finansiera detta på bostäder,, vilket ju är det första som faller en in. Men finansiera detta kan också syfta på vad han sa precis innan nämligen att tunnelbanan måste byggas ut.

Antagligen är det fråga om statlig morotspolitik. Ni får statlig hjälp med tunnelbanan om ni kan skaka fram 40 000 bostäder.

Diffust, sa Expressens KG Bergström om Reinfeldts tal.

Det kommer att komma en budgetpropp och det kommer att komma ett infrastrukturpaket. Då kommer dimmorna förmodligen att skingras.

Det intressanta är att Reinfeldt tycker att tunnelbana är en så viktigt fråga så att han kan tänka sig att medverka med skattepengar.

Men en förutsättning för tunnelbanan är att det finns passagerare. Och de måste ha någonstans att kliva på, det vill säga en bostad.

Men bostäder ses inte som en infrastrukturfråga och har inte betraktats som en viktig politisk fråga. Bostäder ska marknaden fixa. Nu gör den ju inte det trots skyhöga hyror i nyproduktionen.

På tunnelbanan ska det sitta kassörskor på ICA, barnskötare, poliser, lärare och pensionärer och de har inte chans att hyra en nybyggd lägenhet.

Det har bara de som är gifta eller högavlönade, ännu ej sjukskrivna, ännu ej arbetslösa, ännu ej separerade, ännu ej inskrivna i fas 3 eller något annat som kan haverera ekonomin.

Så nu ska politikerna längs tunnelbanan få en morot. Bygger ni så får ni bidrag till tunnelbanan.

Ja vem vet, det kanske får kommunpolitikerna att se över sin markpolitik, innehållet i exploateringsavtalen, kommunala särkrav, konstruktionen av taxor och avgifter och annat som fördyrar byggandet.

17 augusti 2012

Reinfeldt anno 2006



















Karin Pettersson skriver i Aftonbladet idag att Reinfeldt är i samma läge som Persson var 2006. Själv tycker jag att 2006 är ett utmärkt läge för Reinfeldt att befinna sig i.

Han var lite mer på alerten då. På frågan ”Vad tycker du är viktigast just nu i bostadspolitiken” svarade Reinfeldt nämligen:

”Skatterna står idag för 60-65 procent av hyrorna och kostnaderna för att bygga och bo. Lägre boendeskatter för hyresgäster och sänkt fastighetsskatt är därför viktgast”

Ur den aspekten var det inget fel på Reinfeldt anno 2006.

Nu är det dock 2012 och snart ska regeringen lägga sin budgetproposition.

Det ska bli intressant.

Byggbranschen befinner sig nästan på en lika låg notering som när världsekonomin tvärnitade i slutet av 2008, det konstaterar Stockholms Handelskammare

Enligt Boverkets senaste prognos har 135 kommuner, eller cirka 46 procent, bostadsbrist.

Antalet kommuner som uppger att det är brist på hyresrätter forsätter att öka. Bristen på bostadsrätter och äganderätter minskar något. 48 kommuner redovisar brist på samtliga upplåtelseformer, medan 133 har brist endast på hyresrätter.

Så man får väl hoppas att Karin Pettersson har rätt.


Här kommer jag att lägga in Reinfeldts svar så fort jag klurat ut hur man gör.

15 augusti 2012

Så går vi runt kring ett enebärssnår




Jag har skrivit 911 blogginlägg sedan 2008.

Eftersom jag inte skriver om vad jag har för mig så där i största allmänhet utan håller mig till det bostadspolitiska skeendet så kan man undra om bostadspolitik verkligen är en outtömlig inspirationskälla.

Det är det.

Inte därför att det händer saker och ting hela tiden utan därför att det inte händer något. Samma frågor återkommer precis hela tiden.

I augusti varje år kommer larmrapporter om tältande studenter. Därefter följer en diskussion om hur nödvändigt det är för Sveriges framtid att studenterna har någonstans att bo. Nästa år och åren därefter börjar det hela om igen.

Liksom de återkommande rapporterna om hur människor luras och bedras på andrahandsmarknaden.

Liksom Boverkets rapporter om det låga bostadsbyggandet.

I augusti 2008 bloggade jag om att den politiske sakkunnige Daniel Liljeberg (KD) ansåg att det behövdes byggas fler hyresrätter. Han är numera chefsekonom hos Villaägarna men (KD) har fortsatt ansvar för bostadsfrågorna och några nya hyreshus reses icke i den omfattning som alla är överens om behövs.

I augusti 2009 ljusnade läget. Mats Odell dåvarande finansmarknadsminister sa att: "Det är kassaskåpssäkert att bygga hyresrätter nu eftersom efterfrågan är så stor” och Reinfeldt ville stärka hyresrättens ställning.

Men när Statistiska centralbyråns redovisade byggsiffrorna samma år visade det sig att bostadsbyggandet hade halverats under första halvåret jämfört med året innan.

I Dagens Industri beskrevs resultatet av denna kassaskåpssäkra investering sålunda ”Raset för nya bostäder lägger en våt filt över BNP-utvecklingen. Nybyggnationen närmar sig nivån efter 90-talets fastighetskrasch.”

2010 var det valrörelse och ju flera debatter jag gick på desto gladare blev jag. Man kunde riktigt se lyftkranarna resa sig mot himlen.

Jag var exempelvis på en debatt i Nacka Forum och där ville flera av partierna ha minst 30 procent hyresrätter i Nacka.

Året innan hade det byggts 148 hyresrätter i Nacka och ombildadats 1727 hyresrätter till bostadsrätter. Men skam den som ger sig men det gjorde de .

I en debattartikel i GP skrev Mona Sahlin att hon ville fördubbla bostadsbyggandet. ”På sikt ska bostadsbyggandet upp till 40 000 bostäder om året”, skrev hon.

Så man kan säga att antalet byggentusiaster i politiken är många och de finns i alla partier. Det är utmärkt så länge de säger sig förstå att tillväxten är hotad och att det blir många störningar i ett samhälle där det saknas bostäder.

Det vore bra om också Jan Björklund kunde rycka ut och säga att de framtida forskarna och lärarna borde få en bättre inledande studiemiljö än vad ett tält kan erbjuda.

Hyresgästföreningen har redovisat undersökningar som visar att många avstår från sina utbildningsplatser eller säger nej till jobb därför att det är så hopplöst att få bostad.

Nu är det augusti 2012 och studentbostadsbristen håller i sig liksom det låga bostadsbyggandet och de entusiastiska politikerna är bekymrade över det låga bostadsbyggandet.

Så jag bloggar väl vidare.